Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ευρώπη ζει μια «φούσκα» λένε σήμερα κορυφαίοι αναλυτές

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citi, Willem Buiter, ο οποίος έχει διατηρήσει μία αρκετά bearish άποψη για την ζώνη του ευρώ σε όλη την διάρκεια της κρίσης που μαστίζει την περιοσχή τα τελευταία χρόνια, προειδοποιεί για φούσκα στις ευρωπαϊκές αγορές και μιλά για επενδυτικό πανικό. Aνάλογες είναι και οι προειδοποιήσεις της Morgan Stanley και της Natixis. Κατά την άποψή της Citi , το μόνο θεσμικό όργανο που θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά είναι η ΕΚΤ. Και αυτό αποκτά σήμερα ρκίσιμη σημασία εν όψει των αποφάσεων Ντράγκι και της αγωνίας των αγορών.
Σε σημείωμα προς τους πελάτες της Citi με τίτλο «Νέoι και παλαιοί κίνδυνοι στην Ευρωζώνη», ο Buiter επισημαίνει ότι το μεγάλο ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών και ομολόγων τους τελευταίους μήνες μπορεί να δικαιολογηθεί ελάχιστα από τα βασικά οικονομικά μεγέθη, και το μεγαλύτερο μέρος του αποτελεί μια φούσκα η οποία οδηγείται από «θετική μόλυνση».

Όπως εξηγεί ο Buiter, ένα μεγάλο μέρος της βελτίωσης έχει οδηγηθεί από την ρευστότητα, από τα άνευ προηγουμένου χαμηλά ονομαστικά και πραγματικά επιτόκια, μια όλο και πιο «ξέφρενη» αναζήτηση για αποδόσεις, μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το τι θα είναι σε θέση να προσφέρει η πολιτική και άλλες μορφές παράλογης αισιοδοξία και ευφορίας.

Ο Buiter αναγνωρίζει ότι τα βασικά οικονομικά μεγέθη έχουν βελτιωθεί κάπως, δεδομένου ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi άλλαξε το παιχνίδι με την δήλωσή του ότι θα κάνει ό, τι χρειάζεται για να σώσει το ευρώ. Ωστόσο, τα θεμελιώδη μεγέθη δεν έχουν βελτιωθεί αρκετά για να δικαιολογήσουν τα κέρδη στις αγορές μετοχών και ομολόγων τις ευρώζώνης, όπως προσθέτει.

Η βελτίωση του οδηγήθηκε από εξωπραγματικές προσδοκίες σε ότι αφορά την πολιτική και την ανάπτυξη, την αφθονία ρευστότητας και ένα όλο και πιο έντονο κυνήγι αποδόσεων, γράφει χαρακτηριστικά.

Η λέξη κλειδί στην ανάκαμψη σε παγκόσμιο επίπεδο και ιδιαίτερα στην ανάπτυξη της Ευρώπης, είναι και παραμένει ότι είναι εύθραυστη. Για την Citi, η λέξη κλειδί για το διάστημα μετά το καλοκαίρι του 2012 για την έκρηξη στις στις αγορές των assets της ευρωζώνης είναι, ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής είναι μια φούσκα, και θα σκάσει σύντομα, παρόλο που υπάρχει άφθονη ρευστότητα η οποία θωρακίzει συχνά τις φούσκες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το γεγονός ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν μειώσει ριζικά τις… σιωπηρές εκτιμήσεις τους για την πιθανότητα χρεοκοπίας στην περιφέρεια της Ευρώπης (εκτός από την Ελλάδα) και τις αναδιαρθρώσεις χρεών, τόσο για τον πυρήνα όσο και για την περιφέρεια, δεν σταματά τον ίδιο από το να συνεχίσει να αναλύει προσεκτικά τις θεμελιώδεις κινητήριες δυνάμεις τόσο του κρατικού πιστωτικού κινδύνου όσο και το τραπεζικού, και το συμπέρασμα είναι ότι οι αγορές υποτιμούν σημαντικά τους κινδύνους αυτούς.

Σύμφωνα με τον Βuiter, οι χαράσσοντες πολιτική, και ειδικά η ΕΚΤ, δεν αναμένεται να παρέμβουν και να εμποδίσουν την πιθανότητα ενός σοβαρού ατυχήματος στην αγορά. Ο κίνδυνοι αναδιάρθρωσης του χρέους των χωρών και των τραπεζών στη ζώνη του ευρώ έχουν ευρέως υποτιμηθεί και όταν συμβαίνουν, οι αρχές και η ΕΚΤ απλά καταλήγουν στην διάσωση των αφερέγγυων οφειλετών, λόγω του φόβου πιο δυσμενών πολιτικών και οικονομικών επιπτώσεων.

Κατά την άποψή της Citi , το μόνο θεσμικό όργανο που θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά είναι η ΕΚΤ. Το υπόλοιπο των πιστωτών (ως επί το πλείστον οι κυβερνήσεις του «πυρήνα») πιθανό να μην έχουν τους απαραίτητους δημοσιονομικούς πόρους για την πλήρη διάσωση των αφερέγγυων κρατών και τραπεζών.

Η ΕΚΤ έχει την τεχνική ικανότητα, αν και κατά πάσα πιθανότητα θα εξαντλήσει την μη-πληθωριστική πολιτική απορρόφησης ζημιών και να διακινδυνεύσει μια σοβαρή αύξηση του πληθωρισμού. Κατά την άποψή του οικονομολόγου, η ΕΚΤ δεν θα προσφέρει ό, τι μπορεί. Αν το έκανε, θα απειλούσε ίσως τη διάλυση της ευρωζώνης μέσω της εξόδου ενός ισχυρού κράτους.

Τα σχόλια του Buiter αντηχούν αυτών των άλλων οικονομολόγων και στρατηγικών αναλυτών των τελευταίων ημερών.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Natixis, Patrick Artus, έκανε πρόσφατα την σύγκριση του Mario Draghi με τον πρώην πρόεδρο της Federal Reserve Alan Greenspan, στη δεκαετία του 1990, λέγοντας ότι Draghi δεν θα είναι σε θέση να κρατήσει την φούσκα στην Ευρώπη μακριά από την έκρηξη.

Ο στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley, Laurence Mutkin έστειλε σημείωμα προς τους πελάτες της τράπεζας, σχετικά με την κατάσταση της Ευρώπης πριν από λίγες ημέρες, υπό τον τίτλο… «Τώρα έχουμε αρχίσει πραγματικά να ανησυχούμε για την Ευρώπη».

Ο Robert Crossley, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της Citi, έστειλε επίσης ένα σημείωμα αυτή την εβδομάδα, με τίτλο «Ρωγμές έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στην Ευρώπη» - εξηγώντας γιατί η δυσανάλογη ροή στα ισπανικά ομόλογα τον περασμένο μήνα τον ανησυχεί ιδιαίτερα.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]