Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέα παρέμβαση Αμερικανών σε ενδεχόμενες ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα




Παρεμβαίνουν οι Αμερικανοί, προκειμένου να αποκλειστεί ενδεχόμενη πώληση της των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ σε ρωσικά συμφέροντα. Οι λόγοι σαφώς γεωπολιτικοί.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, έχει προειδοποιήσει την Αθήνα να τηρηθούν δεσμευτικές πλειοδοτικές διαδικασίες της προκήρυξης του διαγωνισμού των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ. Σε διαφορετική περίπτωση οι σχέσεις των δύο χωρών θα υποστούν καίριο πλήγμα. Με λίγα λόγια θα «παγώσει» το ρωσικό επενδυτικό ενδιαφέρον, με την Ελλάδα να χάνει άμεσο χρήμα.

Η εκπρόσωπος του State Department, Βικτόρια Νούλαντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση απάντησε:

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ανοικτές και διαφανείς εμπορικές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις στα θέματα της ενέργειας στη Μεσόγειο. Προφανώς, είναι μια κυρίαρχη απόφαση για την Ελλάδα, όπως θα ήταν για οποιαδήποτε χώρα σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για το είδος των ρυθμίσεων στα θέματα ενέργειας που επιθυμεί να κάνει σε εμπορική βάση. Στην περίπτωση της, η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με τη δική της εθνική νομοθεσία και πρέπει να συμμορφωθεί και με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. ποιοι κανονισμοί, γιατί δεν είπε συγκεκριμένα;). Αυτό που συμβουλεύουμε όλες τις χώρες είναι να έχουν διαφορετικές πηγές εφοδιασμού για τις εθνικές ενεργειακές τους ανάγκες, έτσι ώστε να μην μπορούν να κρατούνται όμηροι (σ.σ. πράγμα που δεν έχει επιβάλει ποτέ η πολιτική της Ουάσινγκτον.

Στο ερώτημα αν η τοποθέτηση της αμερικανικής κυβέρνησης βασίζεται σε φόβους ότι η Ελλάδα θα καταστεί όμηρος της Ρωσίας στα θέματα της ενέργειας, η Ντουλάντ αρκέστηκε ν’ απαντήσει με υπεκφυγές:

«Το σχόλιο μου είναι γενικό και αφορά στην πολιτική μας οπουδήποτε στον κόσμο».

Πώς θα πράξει η κυβέρνηση Σαμαρά; Θα πούμε πάλι «yes, sir» ή θα κινηθούμε βάσει εθνικού συμφέροντος; Το παράδοξο είναι ότι καμιά αμερικανική εταιρεία δεν έχει καταθέσει πρόταση συμμετοχής στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Και εννοείται δεν λέμε να αποδεχτούμε άνευ όρων τις ρωσικές προτάσεις, αλλά όχι και να τους αποκλείσουμε επειδή ενοχλήθηκε το αμερικανοεβραϊκό λόμπι.

Θα αποκλειστούν οι ρωσικές εταιρείες ή θα κηρυχθεί ο διαγωνισμός άκυρος λόγω μια γενικής «αντιμονοπωλιακής οδηγίας» της Ε.Ε., την οποία τώρα θυμήθηκαν; Ή μήπως είδαν ότι η προσφορά των ρωσικών εταιρειών είναι ασυναγώνιστη και τώρα υποσκάπτουν την όλη διαδικασία;

Η ΔΕΠΑ ανήκει κατά 65% στο Ελληνικό Δημόσιο και κατά 35% στην εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. Η κυβέρνηση, με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων της 15ης Φεβρουαρίου, αποφάσισε να προβεί στην πώληση της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στον Όμιλο ΔΕΠΑ, με εξαίρεση ποσοστό συμμετοχής 34% στον ΔΕΣΦΑ το οποίο θα παραμείνει υπό τον κρατικό έλεγχο. 

Η Νούλαντ ρωτήθηκε και για τα «ενεργειακά παιγνίδια» στη Μεσόγειο με δεδομένη τη συνεργασία του Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα, τις γκρίνιες της Τουρκίας, το ρωσικό ενδιαφέρον για την περιοχή και την παρουσία αμερικανικών εταιρειών.

Η εκπρόσωπος του State Department επανέλαβε ότι «προφανώς, υποστηρίζουμε ανοικτές και διαφανείς εμπορικές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις», και αναφερόμενη στην Κυπριακή Δημοκρατία τόνισε τα εξής:

«Όπως έχουμε δηλώσει από καιρό, υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου για να ερευνήσει στις υπεράκτιες περιοχές της. Στο πλαίσιο αυτό, φυσικά, υποστηρίζουμε σθεναρά την κυπριακής ιδιοκτησίας διαπραγματευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και την προσπάθεια να επανενωθεί το νησί σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο του νησιού και το φυσικό αέριο, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζεται εξίσου μεταξύ των κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης».

Η συνολική λύση θα ευνοεί το νησί ή θα μοιάζει με τις προηγούμενες; Σε τι μας έχουν συνηθίσει οι Αμερικανοί;


Πηγή: Πυγμή 
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. ασέβεια στο ίδιο τους το όνειρο,
    πάλι με χρόνια και πουστιές ,πάλι τα θέλουν όλα !
    μα όταν έχεις τέτοιους φίλους,τι τους θέλεις τους εχθρούς ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εθνικό χαρακίρι με σφυρίχτρα Σαμαρά και σκυτάλη Τσίπρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]