Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία απαγόρευσε την αγορά ακινήτων σε Έλληνες


Ξαφνικά η τουρκική κυβέρνηση με νέο νόμο έθεσε απαγορεύσεις και επέβαλλε περιορισμούς στην αγορά ακινήτων από Έλληνες υπηκόους.

Ο νόμος αφορά την πώληση ακινήτων για όλες τις χώρες του κόσμου, όπου θα αρθούν οι περιορισμοί που επιβάλλονταν σε πολίτες ξένων χωρών σύμφωνα με τους νόμους της αμοιβαιότητας.

Ανάμεσα σε 183 υπηκόους χωρών όπου δεν θα εξετάζεται αν υπάρχει αμοιβαιότητα, μόνο στους Έλληνες θα υπάρχει απαγόρευση για αγορά ακινήτων σε 28 περιοχές. Θα τεθεί ο νόμος της « παραλιακής ζώνης», όπου οι Έλληνες δεν θα μπορούν να αγοράζουν κτήματα.
Ο νόμος θέτει απαγόρευση αγοράς και σε ακίνητα στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στην Ανδριανούπολη. Οι «απαογευμένες πόλεις» είναι η Σμύρνη, τα Δαρδανέλλια κτλ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet , οι Μουσουλμάνοι της Θράκης που έχουν ελληνική υπηκοότητα ( σ.σ. η εφημερίδα τους αναφέρει ως «Τούρκους Δυτικής Δράκης») θα εξαιρούνται της απαγόρευσης αυτής και θα μπορούν να αγοράζουν ακίνητα όπου θέλουν.

Η τουρκική εφημερίδα για το θέμα αυτό έχει ως τίτλο « ο Έλληνας σκάλωσε στην παραλία»
Στην γειτονική χώρα δεν θα μπορούν να κάνουν καμία κίνηση για αγορά ακινήτων οι πολίτες της Βόρειας Κορέας, της Συρίας και Αρμενίας.

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει πως η Άγκυρα χωρίς να εξετάζει την αμοιβαιότητα ανοίγει το δρόμο της πώλησης ακινήτων σε ξένους κυρίως στους Ρώσους καθώς ήρθησαν όλοι οι περιορισμοί. Ανάμεσα στις χώρες που οι πολίτες τους θα μπορούν να αγοράζουν ακίνητα είναι η Γερμανία, οι ΗΠΑ, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Βέλγιο, η Γαλλία, ηΦινλανδία, το Τουρκμενιστάν κτλ.

Οι γείτονες μας ισχυρίζονται πως περίπου 10.000 Έλληνες υπήκοοι έχουν ήδη αγοράσει 9000 ακίνητα. Πιθανότατα πάντως για λόγους εντυπωσιασμού και παραπλάνησης της κοινής γνώμης στα ακίνητα και στον αριθμό των Ελλήνων οι τούρκοι συμπεριέλαβαν και τους ομογενείς της Κωνσταντινούπολης.

Πολιτικό φάουλ της Τουρκίας ή τραγική ειρωνεία για την Ελλάδα;

Οι Ελληνες πολίτες δεν θα μπορούν να αγοράσουν ακίνητα σε 28 παραλιακούς ή συνοριακούς νομούς της Τουρκίας, ωστόσο εξαιρούνται από τις απαγορεύσεις οι μουσουλμάνοι Δυτικής Θράκης,καθώς η Αγκυρα φαίνεται δεν τους θεωρεί ΄Ελληνες πολίτες αλλά Τούρκους! Την ίδια στιγμή οι δικοί μας επίδοξοι οικονομικοί “μάγοι” φαίνεται” ότι είναι έτοιμοι να πουλήσουν ακόμη και σε Τούρκους.

Αυτό αναφέρουν τουρκικά δημοσιεύματα για τον νέο νόμο της Τουρκίας, ωστόσο το κείμενο του νόμου δεν έχει γίνει πλήρως γνωστό και το αναζητούν πολλές πρεσβειες ατην Αγκυρα καθώς υπάρχουν πολλές - και αντικρουόμενες πληροφορίες στα τουρκικά ΜΜΕ.

Σε είδηση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΝΤV στο νέο νόμο που επικυρώθηκε από τονΤούρκο Πρόεδρο κ. Γκιούλ αναφορικά με την πώληση ακινήτων, για υπηκόους ορισμένων χωρών υπάρχει ο όρος της αμοιβαιότητας. Έτσι πολίτες 183 χωρών θα μπορούν να αγοράσουν ακίνητα στην Τουρκία άνευ όρων. Μεταξύ των χωρών αυτών είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ν. Κορέα και το Μονακό. Οι χώρες όπως η Συρία, η Αρμενία, η Βόρεια Κορέα, έμειναν εκτός του καταλόγου αυτού. Για την Κίνα και το Ισραήλ επέρχεται ο περιορισμός για «αγορά μίας κατοικίας».

Με τον νέο Νόμο,αναφέρετα στο δημοσίευμα, χώρες όπως η Ρωσία, η Γεωργία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα μπορούν οι πολίτες τους να αγοράζουν ακίνητα στην Τουρκία υπό τον όρο αυτά να μην βρίσκονται σε παραλιακούς ή συνοριακούς νομούς. Οσον αφορά χώρες όπως το Ιράν και το Ιράκ, οι πολίτες τους θα μπορούν να αγοράζουν ακίνητα με ειδική άδεια. Όρος αμοιβαιότητας δεν θα ζητείται για τους πολίτες χωρών όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέϊτ, το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν.

"Οχι" και σε Κωνσταντινούπολη- Σμύρνη

Η Hurriyet γράφει για το θέμα στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Οι Έλληνες σκάλωσαν στα παράλια» και διευκρινίζει -όπως μεταδίδεται- ότι οι Έλληνες δεν θα μπορούν να αποκτήσουν ακίνητα σε 28 νομούς.
Γείτονες με τους οποίους υπάρχουν σύνορα δεν θα μπορούν να αποκτήσουν ακίνητα σε συνοριακές περιοχές.
Δεν θα μπορούν να γίνονται πωλήσεις στην Ελλάδα από νομούς στις παράκτιες ζώνες συμπεριλαμβανομένης και της Κωνσταντινούπολης.
Δεν θα μπορούν να γίνουν πωλήσεις από την Αδριανούπολη.
Οι Έλληνες πολίτες δεν θα μπορούν να πάρουν ακίνητα από τα παράλια 28 πόλεων όπως η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη, το Αϊδίνιο, η Αττάλεια, τα Δαρδανέλια, σε περιοχές παράκτιες στην Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στο Μαρμαρά και στην Μαύρη Θάλασσα.
Οι Έλληνες θα μπορούν να αγοράσουν ακίνητα σε πόλεις που βρίσκονται μέσα από τις παράκτιες ζώνες (δηλαδή σε περιοχές μηδενικού τουριστικού και εμπορικού ενδιαφέροντος). Ο όρος αυτός δεν θα ισχύει για τους «τούρκους» -όπως αναφέρει τους μουσουλμάνους τουρκικής καταγωγής- της Δυτικής Θράκης, τους οποίους η Τουρκία έμμεσα αναγνωρίζει ως τούρκους πολίτες και κάνοντας έτσι ένα πολύ σημαντικό λάθος προς την κατεύθυνση της "ελληνοτουρκικής φιλίας. Την ίδια ώρα, η Αθήνα όχι μόνο σιωπά, αλλά επιτρέπει σε τούρκους επιχειρηματίες να προχωρούν προς την αγορά μαρίνων που βρίσκονται σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Μέχρι στιγμής -σύμφωνα με πληροφορίες μας- έχουν πωληθεί δύο, ενώ γίνονται μελέτες για την πώληση και άλλων.

Οι πολίτες της «ΤΔΒΚ» θα επωφελούνται από τα ίδια ακριβώς δικαιώματα που επωφελούνται οι Τούρκοι πολίτες. Σημειώνεται από αυτήν την εφημερίδα ότι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για τους Ρώσους πολίτες.

Η Sabah (έκδοση Αττάλειας) και με τον τίτλο «Δεν υπάρχει απαγόρευση πώλησης για τους Ρώσους» γράφει ότι ο τομέας ανοικοδομήσεων στην Αττάλεια υπέστη σοκ με την λεπτομέρεια ότι πολίτες της Ρωσίας , της Γεωργίας, της Ελλάδας και της Βουλγαρίας θα μπορούν να αγοράσουν ακίνητα στην Τουρκία με τον όρο να μην είναι σε παράκτια ή συνοριακή περιοχή. Ομως η ανησυχία ξεπεράστηκε -σημειώνει καταγράφοντας μια ακόμα αντίφαση- όταν αποκαλύφθηκε ότι ο περιορισμός είναι για τα χερσαία σύνορα.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Ο φόβος του πουλημένου τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ????ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΑΓΓΕΙΛΟΥΝ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΥΡΚΟΜΟΓΓΟΛΑ ΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ, αυτοί παρακαλάνε να μας αγοράσουν ξένοι!

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]