Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ισλαμικό κουρδικό κόμμα στη ΝΑ Τουρκία προβληματίζει



Το όνομα αυτού «Huda-Par» (σημαίνει «Στον δρόμο του Θεού») και είναι κουρδικό κόμμα ισλαμικού προσανατολισμού, το οποίο ιδρύθηκε στη Νοτιοανατολική Τουρκία, με σκοπό να αποσπάσει τις ψήφους των «ακραία» θρησκευόμενων Κούρδων στην περιοχή, που τα τελευταία χρόνια ψήφιζαν υπέρ του κυβερνώντος ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Οι ιδρυτές του κόμματος σχετίζονται με την εκτός νόμου μη κυβερνητική οργάνωση «Mustazaf Der» η οποία θεωρούνταν βάση υποστήριξης της τουρκική Χεζμπολάχ (καμία σχέση με την ομώνυμη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου). Το ενδιαφέρον είναι ότι το ανώτατο στέλεχος της ισλαμική Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα, Χαλέντ Μεσάαλ, φέρεται να είχε ενθαρρύνει τους ιδρυτές να ιδρύσουν το κόμμα. Αναμένεται λοιπόν να φανεί εάν η Χαμάς θα χρεωθεί μια «μη φιλική ενέργεια» από την πλευρά της Τουρκίας. 

Φαίνεται ότι το νέο κόμμα θα ασκήσει πολιτική βασισμένη στην ισλαμική πίστη και όχι στην εθνότητα. Αναμένεται να διεμβολίσει τόσο το κυβερνών AKP όσο και το κουρδικό BDP και για τον σκοπό αυτό οι υπεύθυνοι προετοιμάζονται να κατεβούν στις ερχόμενες εκλογές. Οι περισσότερες εικασίες των αναλυτών προβάλουν την πιθανότητα το νέο κόμμα να επιδιώξει οργάνωση και δράση στο πρότυπο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου, η οποία είναι και λίγο… της μόδας. 

Κατά συνέπεια, το νέο κόμμα είναι πιθανό αν διχάσει σοβαρά τους Κούρδους. Κι εφόσον το ενδεχόμενο αυτό είναι ισχυρό, θα πρέπει αν αναμένεται οργανωμένη εκμετάλλευση της όποιας διχόνοιας εμφανιστεί από την πλευρά των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. 

Εάν μάλιστα θυμηθούμε αναλύσεις που ανέφεραν ότι η τουρκική Χεζμπολάχ ήταν στην πραγματικότητα κατασκεύασμα των συγκεκριμένων υπηρεσιών, τότε θα πρέπει να τηρήσουμε σοβαρές επιφυλάξεις, μήπως αποδειχθεί ότι ο διχασμός των Κούρδων θα ήταν ισχυρό κίνητρο για το τουρκικό παρακράτος ώστε α ενθαρρύνει την ίδρυση ενός τέτοιου κόμματος.

Δεν ξέρουμε με βεβαιότητα, δεν γράφουμε… Θα επανέλθουμε όμως μετά από ρεπορτάζ. 

Πηγή: Defence Point
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]