Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σοκ οι προβλέψεις για την ύφεση του 2013

Παρότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υποστηρίζει ότι οι προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού είναι ρεαλιστικές και δύσκολα θα διαψευσθούν, οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές τονίζουν ότι η ύφεση θα αποδειχθεί άλλη μια φορά «αχίλλειος πτέρνα» της οικονομικής πολιτικής, ξεπερνώντας κατά πολύ τις αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης. 
 
Την ίδια στιγμή, κυβέρνηση και «τρόικα» βλέπουν με έκδηλη ανησυχία τα αποτελέσματα της εξοντωτικής φορολόγησης των ίδιων υποζυγίων: μέσα σε μόνο ένα δίμηνο (Αύγουστος - Σεπτέμβριος) δημιουργήθηκαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές 6,5 δισ. ευρώ, τις οποίες το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται να μεταθέσει και πάλι στο μέλλον, με μια ακόμη ρύθμιση για αποπληρωμή έως και σε 48 δόσεις.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται άλλη μια φορά να υποτιμά τις επιπτώσεις της εξοντωτικά περιοριστικής πολιτικής για το 2013 στην οικονομική δραστηριότητα, παρότι τον επόμενο χρόνο θα εφαρμοσθεί το πιο σκληρό πρόγραμμα της εποχής μετά το Μνημόνιο, με συνολικές επιδιωκόμενες εξοικονομήσεις ύψους 11 δισ. ευρώ:
Άλλη μια φορά, όπως επισημαίνουν οικονομολόγοι όλων των αποχρώσεων (από τη Λούκα Κατσέλη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ως τους αναλυτές των τραπεζών), η κυβέρνηση έχει κάνει τους υπολογισμούς της για την ύφεση με πολύ χαμηλό πολλαπλασιαστή. Δηλαδή, περιμένει ότι για κάθε 100 ευρώ που αφαιρούνται από την οικονομία με τα νέα μέτρα, η επίπτωση στο ΑΕΠ θα είναι μόνο 80 ευρώ (πολλαπλασιαστής 0,8). Έτσι, καταλήγει σε μια υπεραισιόδοξη πρόβλεψη για συρρίκνωση του εθνικού εισοδήματος μόλις κατά 4,5% το 2013.

Αυτό, επισημαίνουν οι αναλυτές, είναι ένα λάθος που και το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραδέχθηκε πρόσφατα ότι έκανε σε όλες τις δικές του προβλέψεις για την επίπτωση των περιοριστικών πολιτικών στην οικονομική δραστηριότητα. Όπως παραδέχθηκε το Ταμείο, κάνοντας καθυστερημένα την αυτοκριτική του, κατά μέσο όρο περίμενε ότι ο πολλαπλασιαστής θα διαμορφωνόταν σε 0,5, αλλά τελικά έφθασε να πλησιάζει ακόμη και το 2 (δηλαδή, για κάθε 100 ευρώ που αφαιρούνται από την οικονομία με μέτρα λιτότητας, το προϊόν μειώνεται έως και κατά 200 ευρώ).

Η Λούκα Κατσέλη, που είχε προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια ότι η φετινή ύφεση θα ξεπερνούσε το 6%, όταν η τότε κυβέρνηση Παπαδήμου έλεγε πως δεν θα υπερέβαινε το 4%, προειδοποίησε ότι με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις το ποσοστό συρρίκνωσης του ΑΕΠ θα πλησιάσει το 7,5%.

Όπως τονίζει η κ. Κατσέλη, η επίδραση από τις περικοπές στη μισθολογική δαπάνη αναμένεται να είναι περίπου 9,7 δισ. ευρώ, συμβάλλοντας στη μείωση του ΑΕΠ κατά 5,02%. Περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ κατά 2,34% θα προέλθει από τις πρόσθετες μειώσεις των συντάξεων, την αποψίλωση των κοινωνικών επιδομάτων, την κατάργηση των αφορολογήτων ορίων στις οικογένειες με παιδιά, την περαιτέρω οριζόντια μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο (η μείωση της συνολικής δαπάνης από αυτά τα μέτρα εκτιμάται στα 4,7 δισ. ευρώ).

Εξίσου υπεραισιόδοξες, όμως, χωρίς αυτό να δικαιολογείται από οποιονδήποτε παράγοντα, είναι και οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για μια ήπια περαιτέρω αύξηση του ποσοστού της ανεργίας το 2013, που ήδη είναι ξεπερασμένες από την πραγματικότητα καθώς τον Σεπτέμβριο η ανεργία ξεπέρασε και το 25%, πλησιάζοντας μάλιστα το εφιαλτικό ποσοστό του 60% για τους νέους. 

Ο Σάββας Ρομπόλης, που ως τώρα έχει επαληθευθεί στις προβλέψεις του για την ανεργία, προβλέπει ότι μέσα στο 2013 το ποσοστό των ανέργων θα έχει εκτιναχθεί κοντά στο 35%, δηλαδή περισσότερο από 10 μονάδες πάνω από τις προβλέψεις των συντακτών του προϋπολογισμού.

Σε αυτό το δυσμενέστατο περιβάλλον δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι όλες οι προσπάθειες για αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσω πρόσθετων επιβαρύνσεων πέφτουν στο κενό. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στην «τρόικα», μόνο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο δημιουργήθηκαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία ύψους περίπου 6,5 δισ. ευρώ, ενώ πάνω από 10 δισ. ευρώ είναι οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν δημιουργηθεί μέσα στο εννεάμηνο. 

Όλα αυτά, μάλιστα, πριν αρχίσουν να καθίστανται ληξιπρόθεσμες οι οφειλές φορολογουμένων από τη φορολογία για τα εισοδήματα του 2011 - τα «φουσκωμένα» φετινά εκκαθαριστικά οδηγούν ήδη παρά πολλούς φορολογούμενους σε αναγκαστική στάση πληρωμών...

Μπροστά στο φοροεισπρακτικό αδιέξοδο, που απειλεί να δημιουργήσει νέες αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να φέρει νέα ρύθμιση, για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών ακόμη και σε 48 δόσεις (τέσσερα χρόνια), το ελάχιστο ύψος των οποίων ίσως μειωθεί κάτω και από τα 80 ευρώ. 

Παρά ταύτα, είναι φανερό ότι όσες διευκολύνσεις και αν γίνουν, οι φορολογούμενοι βρίσκονται μπροστά σε μια χιονοστιβάδα φορολογικών επιβαρύνσεων, τις οποίες πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν με τα μειωμένα λόγω της ύφεσης εισοδήματά τους.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]