Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βάζουν πιο βαθιά το… μαχαίρι στις συντάξεις


Αποσύρεται από το πακέτο των 13,5 διs. ευρώ η επιβολή αναδρομικής εισφοράς 1% ως 3% στο εφάπαξ, αλλά εξετάζεται οι μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ να ξεκινούν από το 5% (αντί 3%) και να ξεπερνούν το 20% για συνολικό ποσό σύνταξης (κύρια, επικουρική, μερίσματα) άνω των 3.000 ευρώ!
Με το νέο σχέδιο για τις περικοπές στις συντάξεις απαλλάσσονται από τη διπλή εισφορά περίπου 400.000 συνταξιούχοι Δημοσίου και ΔΕΚΟ που αποχώρησαν με υψηλό εφάπαξ, στο διάστημα 1995 – 2009, πλην όμως για να καλυφθεί ένα άνοιγμα ύψους 50 εκατ. ευρώ που αφήνει η απόσυρση της εισφοράς 1%-3% θα επιβληθούν μεγαλύτερες μειώσεις στο άθροισμα των συντάξεων (κύριες, επικουρικές και μερίσματα) άνω των 1.000 ευρώ.

Ανακατανομή
Το νέο σχέδιο, σύμφωνα με έγκυρες και διασταυρωμένες πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα ο «Ε.Τ.», έχει να κάνει με μια εσωτερική ανακατανομή των δημοσιονομικών στόχων από το πακέτο μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ και αποφασίστηκε κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» της κατάθεσης των τελικών νομοθετικών ρυθμίσεων (αρχικά στο γραφείο του πρωθυπουργού για νομοτεχνική επεξεργασία και στη συνέχεια στη Βουλή).
Η ανακατανομή αυτή προέκυψε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετά την πρώτη αξιολόγηση των μέτρων που παρουσιάστηκαν από τον επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Π. Τσακλόγλου στο Euro Working Group μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Έτσι, στις τελικές ρυθμίσεις που επεξεργάστηκαν τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών στο σκέλος των περικοπών, δεν θα περιλαμβάνεται, όπως πληροφορείται ο «Ε.Τ.», η διάταξη (σ.σ.: που ήταν έτοιμη εδώ και ένα μήνα) για την επιβολή μηνιαίας παρακράτησης 1% ως 3% στις συντάξεις όσων αποχώρησαν την τελευταία 15ετία παίρνοντας υψηλότερο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές που είχαν πληρώσει.
Η απαλλαγή αυτή αφορά περίπου 400.000 συνταξιούχους από 22 Ταμεία Πρόνοιας του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ, των τραπεζών και του ιδιωτικού τομέα και οι οποίοι, ενώ θα επιβαρύνονταν -και μάλιστα εφ’ όρου ζωής- από μια πρόσθετη μείωση στη σύνταξή τους, τελικά γλιτώνουν την «τελευταία στιγμή».

Το αντίτιμο
Αυτή η απαλλαγή όμως έχει κόστος, καθώς αλλάζει η κλίμακα των μειώσεων στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι περικοπές θα κλιμακώνονται ως εξής:
1. Μείωση 5% (και εναλλακτικά 4%) στο άθροισμα κύριων επικουρικών συντάξεων και μερισμάτων που κυμαίνονται από 1.000,01 ευρώ μέχρι 1.500 ευρώ.
2. Μείωση 10% στα ποσά από 1.500,01 ευρώ μέχρι τα 2.000 ευρώ.
3. Μείωση 15% στα ποσά από 2.000,01 έως 3.000 ευρώ, και
4. Μείωση 20% (με την προσθήκη μιας ακόμη κλίμακας), στο σύνολο των συντάξεων (κύρια, επικουρική, μερίσματα) που υπερβαίνουν τις 3.000,01 ευρώ.
Οι μειώσεις που αρχικά είχαν προβλεφθεί, και μάλιστα είχαν αποτυπωθεί στο κείμενο του Μνημονίου, χωρίς όμως να είναι -όπως αποδεικνύεται- και οι οριστικές, ήταν:
  • 3% (από τα 1.000 ως τα 1.500 ευρώ)
  • 6% (από τα 1.500 ως τις 2.000 ευρώ) και
  • 12% (από τις 2.000 ευρώ και άνω).
Στην πράξη
Με τη νέα κλίμακα, ένας συνταξιούχος που έχει 1.200 ευρώ, πέφτει, μετά την περικοπή κατά 5%, στα 1.140 ευρώ. Αν έμενε η περικοπή στο 3%, θα είχε μείωση 36 ευρώ και η σύνταξή του θα έπεφτε στα 1.164 ευρώ.
Συνταξιούχος με 1.800 ευρώ, ενώ αρχικά (με 6% μείωση) θα έχανε 108 ευρώ, με τη σύνταξη στα 1.692 ευρώ, τώρα με την πρόταση για 10% θα έχει μείωση κατά 180 ευρώ και οι μηνιαίες αποδοχές του (από κύρια, επικουρική και τυχόν μερίσματα) θα πέσουν στα 1.620 ευρώ.

Αύξηση ορίων
Εκτός από τις παραπάνω ρυθμίσεις, στη νομοθετική διάταξη που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Εργασίας θα περιλαμβάνεται και η αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 2 έτη από την 1η-1-2013, με επικρατέστερο σενάριο, που συζητείται τις τελευταίες ώρες, η αύξηση αυτή να μην επηρεάσει όχι μόνο όσους έχουν θεμελιώσει, αλλά και όσους έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, δηλαδή έχουν τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης για να συνταξιοδοτηθούν οποτεδήποτε πιάσουν και το όριο ηλικίας που ορίζει ο ισχύων νόμος.

Κώστας Κατίκος, στον Ελεύθερο Τύπο
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Σημερα ο Σαμαρας εχασε ενα ΜΕΓΑΛΟ μερος των ψηφοφορων του.Μπορει και να μην τον ενδιαφερει, τη δουλεια του την εκανε, εγινε πρωθυπουργος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζεις ότι έχουν ανάγκη τους ψηφοφόρους; Ας είναι καλά η Singular.

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]