Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η τελευταία αρπαχτή της τρόικα!



Γράφει ο Δημήτρης Ματσικούδης

Αυτό το «εμπροσθοβαρές» σε βάζει σε σκέψεις. Τα μέτρα της διετίας η τρόικα απαιτεί να τα πάρουμε κατά 80% και παραπάνω μέσα στο πρώτο έτος!
Και ποια είναι αυτά τα μέτρα που έχουν τόσο επείγοντα χαρακτήρα;
Μην είναι μέτρα που θα τονώσουν την εσωτερική αγορά, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας;
Κάθε άλλο:
Είναι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που θα αφαιρέσουν κοντά στα 10 δις από την Ελληνική αγορά μέσα σε ένα χρόνο, οδηγώντας χιλιάδες επιχειρήσεις σε κλείσιμο με συνεπακόλουθη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων!
Η δε δόλια ανταγωνιστικότητα μήτε από την περικοπή των μισθών πρόκειται να ωφεληθεί, όπως έχω τεκμηριώσει στο παρελθόν, ούτε ασφαλώς από την περικοπή των συντάξεων! Τα άλλα, τα διαρθρωτικά μέτρα, που σωστά μελετημένα θα μπορούσαν να αποβούν χρήσιμα, μπορούμε να τα πάρουμε με το πάσο μας.
Για εκείνα μάλιστα γίνεται μια αόριστη, θολή συζήτηση, σε διεθνές και τοπικό επίπεδο, για.. επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής τους!

Επικοινωνιακά το πράγμα δεν στέκει. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο και όχι μόνο, απαιτεί η τρόικα τις 89 διαρθρωτικές αλλαγές που δεν έγιναν από τότε που μας κρατούν το κεφάλι μέσα στα λασπόνερα των Μνημονίων, "μακροβούτι θανάτου χωρίς ανάσα" και κατά την μετανοούσα Μαγδαληνή τον πρωθυπουργό μας, να τις κάνουμε αμέσως αν θέλουμε η έκθεσή της να είναι ευνοϊκή.
Αλλιώς πάπαλα η… ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με 25 δις και το χαρτζιλίκωμα ολίγων προμηθευτών του Δημοσίου με 6 και κάτι δις.

Διαβάζω την «Απολογία» Τόμσεν σε σημερινό δημοσίευμα του Βήματος και δεν πιστεύω στα μάτια μου. Πριν λίγο καιρό, σε φόρουμ στο LSE, ο ίδιος άνθρωπος μας έλεγε πως για την αποτυχημένη πορεία των Μνημονίων έφταιγαν οι Ελληνικές κυβερνήσεις που δεν τα εφάρμοζαν.
Τότε του απηύθυνα δημόσια το ερώτημα: κι εσύ που ήσουν όλο αυτό τον καιρό;
Και αναρωτιόμουνα αν κάποιος τελικά ελέγχει τη τρόικα.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι λέει το σημερινό ρεπορτάζ του Βήματος:
Ο κ. Τόμσεν έφθασε στο ραντεβού εμφανώς κουρασμένος και με χαμηλή φωνή είπε ότι «ήταν λάθος ο τρόπος που αντιμετωπίσαμε στην Ελλάδα το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας, κόβοντας τους μισθούς ενώ έπρεπε να ανοίξουμε τις αγορές» και είπε, ακόμα, ότι «είναι λάθος η πολύ γρήγορη δημοσιονομική προσαρμογή, αφού οδήγησε στη βαθύτερη ύφεση».

Και πότε τα λέει αυτά ο πολύς Τόμσεν, πεσμένος δήθεν στα πατώματα; Την στιγμή ακριβώς που εκβιάζει για τεράστια εμπροσθοβαρή περικοπή μισθών και συντάξεων και εφαρμογή 89, μέσα σε 10 μέρες, μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν τα τελευταία τρία χρόνια!

Αυτά στην τοπική σκηνή αυτού του θεάτρου του παραλόγου που ζούμε στον τόπο μας. Στην διεθνή σκηνή τα πράγματα είναι ακόμη πιο τρελά:
Η αφεντικίνα του Τόμσεν κ. Λαγκαρντ λέει ότι το χρέος της Ελλάδας πρέπει να καταστεί βιώσιμο, για να μπορεί το ΔΝΤ να συμμετέχει στην τρόικα, υποδεικνύοντας νέο PSI σε ομόλογά μας που διαθέτουν κρατικοί φορείς στην Ε.Ε. Πράγμα το οποίο, ωστόσο, προσκρούει στα γνωστά τοκογλυφικά αισθήματα αλληλεγγύης των Ευρωπαίων εταίρων μας.
Παρόλο δε το αβέβαιο μέλλον της συμμετοχής του ΔΝΤ στην τρόικα, έτσι για να βρισκόμαστε σε λόγια, η κ. Λαγκάρντ συζητάει για "επιμήκυνση προκειμένου οι Έλληνες να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους".

Την ίδια ώρα, όπως είπα πιο πάνω, ο δήθεν εξουθενωμένος υφιστάμενός της μας εκβιάζει για εμπροσθοβαρείς περικοπές και ταχύτητες φωτός για εφαρμογή ανεπεξέργαστων, τουλάχιστον από εμάς, 89 μεταρρυθμίσεων.

Από την άλλη, το μεγάλο υποκριτικό ταλέντο Βόλφαγκ Σόιμπλε, επιμένει στο θάνατο χιλιάδων ακόμα Ελλήνων με την αδιέξοδη τιμωρητική εφαρμογή των μέτρων λιτότητας, χωρίς υποχωρήσεις με νέο PSI και επιμηκύνσεις, προκειμένου να μη θιγεί το… κύρος των ανερμάτιστων ηγεσιών της Ε.Ε.

Τρικυμία εν κρανίω σε τοπικό και διεθνές επίπεδο που εγκυμονεί τον κίνδυνο: πολύ σύντομα η Ελλάδα να ξαναπερπατήσει στης πατρίδας την ολόμαυρη ράχη, την καμένη αυτή την φορά από την διεθνή χρηματοπιστωτική αλητεία στην οποία την παρέδωσαν πολιτικοί Εφιάλτες.
Πολλοί από τους οποίους εξακολουθούν και σήμερα να αγορεύουν από του βήματος της Βουλής. Γιατί, βέβαια, ποια ανάπτυξη μπορεί να περιμένει ο οιοσδήποτε δανειστής από την κυβέρνηση μιας χώρας η οποία έχει επικεφαλής της ένα κωλοτούμπα πολιτικό που η αξιοσύνη του εξαντλείται σε bulling μέσα στη Βουλή εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ υπογράφει κατάπτυστες επιστολές υποταγής στην τρόικα υπονομεύοντας το κύρος των θεσμών της χώρας;
Και το έχουμε ξαναπεί: όταν οι θεσμοί καταρρέουν σε μια χώρα η χώρα αυτή είναι αδύνατο να ανακάμψει. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν κοντά σ' αυτόν τον πολιτικό υπάρχει και ως κυβερνητικός εταίρος ο συνταγματολόγος καθηγητής που με τη υπογραφή του στις δανειακές συμβάσεις έχει κουρελιάσει το Σύνταγμα της χώρας και ο οποίος υπονομεύει διαρκώς κάθε έννοια δικαίου στον τόπο: την μια ευνοώντας τους ισχυρούς με σκανδαλώδεις εκπτώσεις στα χαράτσια την άλλη αποκρύπτοντας λίστες δυνητικά φοροφυγάδων ως Υπουργός Οικονομικών.
Για τον τρίτο, προσκυνημένο αριστερό του νεοφιλελευθερισμού δε χρειάζεται κανείς τίποτε περισσότερο να σκεφθεί, για να τον κατατάξει στην κατηγορία των αναξιόπιστων ηγετών.

Έτσι λοιπόν μετά την λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων και όσων άλλων φορέων μπόρεσαν να βάλουν στο χέρι από το PSI, με την βοήθεια του ντόπιου παρακεντέ τους διοικητή της ΤτΕ κι έχοντας την συμβατική διασφάλιση ότι μπορούν ανά πάσα στιγμή να διεκδικήσουν με βάση το Αγγλικό δίκαιο Ελληνική δημόσια αλλά και ιδιωτική περιουσία, τους βλέπω να την κάνουν με πλάγια πηδηματάκια αφού πρώτα κάνουν μια γερή αρπαχτή 10 δις από τα συνήθη υποζύγια μισθωτούς και συνταξιούχους…

Δυστυχώς όλα τα παραπάνω οδηγούν σε σκέψεις ότι είμαστε πολύ κοντά στο Grexit. Εκτός κι αν πιάσουν οι ευχές της ματωμένης καρδιάς της Μέρκελ κι επαληθευτούν οι ελπίδες της ότι θα παραμείνουμε στην ευρωζώνη, όπως μας είπε όταν ήρθε προ ημερών να επιθεωρήσει αυτό που ο καθηγητής κ. Ν. Κοτζιάς προσφυώς ονομάζει αποικία χρέους η Ελλάς!
Ή, επιτέλους αν αποφασίσουμε να σηκωθούμε από τους καναπέδες και να συμμετάσχουμε στους αγώνες των λαών της Ευρώπης με μαζικές μαχητικές διαδηλώσεις που θα κάνουν τον είρωνα Β. Σόιμπλε να καταπιεί την γλώσσα του για το μέγεθος τους…

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]