Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Ευρωπαίοι φωστήρες αλλάζουν ρότα για την Ελλάδα


Τελικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι οικονομολόγοι που ασχολούνται με το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι και τόσο έξυπνοι. Έπρεπε να περάσουν σχεδόν τρία χρόνια για να καταλάβουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Έπρεπε να οδηγήσουν στην εξαθλίωση έναν ολόκληρο λαό και τελικά να αρχίσουν να παραδέχονται ότι υπάρχει πρόβλημα σοβαρό.
Το αστείο είναι ότι δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από τότε που συμφωνήθηκε το κούρεμα του χρέους και το νέο Μνημόνιο που προέβλεπε ότι το χρέος θα είναι στο 120% του ΑΕΠ το 2020 και τώρα αντιλήφθηκαν ότι το σχέδιό τους μπάζει από παντού.

Όλοι αυτοί οι οικονομικοί φωστήρες, ο Σόιμπλε, ο Ασμουσεν, ο Ρεν, ο Μπαρόζο, ο Γιούνκερ, η Λαγκάρντ ξέρουν να κάνουν υπολογισμούς; Ξέρουν να μετρούν μέχρι το 100; Διότι όλοι τους έλεγαν την περασμένη Άνοιξη ότι το σχέδιο είναι λάθος και δε βγαίνει αλλά αυτοί επέμειναν. Έχουμε φτάσει στον Οκτώβριο και ακόμη συζητούμε για το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε με βάση το κούρεμα το οποίο όμως ουσιαστικά έχει αποτύχει.

Και το ερώτημα είναι: Αφού απέτυχε και θα χρειαστεί νέο κούρεμα γιατί τα παίρνουμε όλα αυτά τα μέτρα; Ή μήπως θα μας πουν ότι χρειάζονται κι άλλα όταν θα αποφασίσουν νέο κούρεμα;

Αίφνης, λοιπόν, ο ένας μετά τον άλλο οι φωστήρες αλλάζουν γραμμή για την Ελλάδα. Μήπως να βάλουν υποψηφιότητα για το Νόμπελ Οικονομίας;

Το Σάββατο το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γ. Ασμουσεν σε συνέντευξή του στην Bild λέει ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να επιμηκύνει το χρονικό διάστημα αποπληρωμής των δανείων, ούτε να χαμηλώσει τα επιτόκια:

«Και οι δύο παραχωρήσεις θα είναι μια μορφή διαγραφής χρεών και ως εκ τούτου είναι άμεση οικονομική υποστήριξη στο ελληνικό κράτος. Αυτό δεν επιτρέπεται σύμφωνα με το δίκαιο που διέπει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», υπογραμμίζει ο Ασμουσεν. Και κάνει μια νέα πρόταση, η οποία όμως είναι παλιά. Να επαναγοράσει η Ελλάδα το χρέος της σε τιμές πολύ χαμηλότερες με τα λεφτά που παίρνει από δάνεια. Δεν ξέρουμε πόσο είναι εφικτό αυτό, αλλά σίγουρα είναι μια αξιοπρόσεκτη πρόταση που δείχνει ότι ακόμη και ο «σκληρός» οικονομολόγος έχει αρχίσει να αλλάζει στάση. 

Βεβαίως θέτει και σειρά άλλων ζητημάτων:

Όπως λέει προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα, είναι να κλείσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2013/2014 και να πραγματοποιηθούν εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.Τάσσεται, επίσης, υπέρ της παραμονής της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ, αλλά όπως σημειώνει το «κλειδί» για αυτό βρίσκεται στην Αθήνα.

Αν και παραδέχεται ότι στην Ελλάδα, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει πολλά και άξια σεβασμού, θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα: « Επειδή τα έσοδα δεν καλύπτουν τα έξοδα σήμερα, μια χρονική επέκταση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων που συμφωνήθηκε σημαίνει αυτομάτως ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Κι έρχεται στο… καπάκι ο άλλος σκληρός, ο Σόιμπλε που δε χαρίζει καλή κουβέντα σε κανέναν, να πει το αυτονόητο. «Μπορούμε να μιλήσουμε για το ρυθμό της μείωσης του χρέους, αλλά όχι επί της αρχής». Ουσιαστικά ανοίγει κι επίσημα στην Ευρώπη το θέμα που άνοιξε πριν μερικές ημέρες το ΔΝΤ, δηλαδή περαιτέρω κούρεμα του ελληνικού χρέους. Ο Γερμανός υπουργός, μιλώντας στο Τόκιο στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, παραδέχθηκε, για πρώτη φορά δημοσίως, πως το θέμα ενός «κουρέματος» χρεών είναι υπαρκτό αν όχι αναπόφευκτο.
«Συμφωνούμε απολύτως με το ΔΝΤ και κυρίως με την κυρία Λαγκάρντ ότι είναι αναπόφευκτη η μεσοπρόθεσμη μείωση των υψηλών επιπέδων του χρέους. Δεν υπάρχει καμία διαφωνία ως προς αυτό», τόνισε ο Σόιμπλε, γεφυρώνοντας κάπως το χάσμα με την επικεφαλής του ΔΝΤ.
Βέβαια, έσπευσε βέβαια να διευκρινίσει πως δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στην Ελλάδα, αλλά ποιος τον πιστεύει: «‘Η Ελλάδα είναι ένα διαφορετικό θέμα. Δεν έχω μιλήσει για το πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας».

Από το ίδιο βήμα και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, συνέστησε σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να «επιδείξουν ελαστικότητα στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζουν, εάν επιδεινωθεί περαιτέρω η σημερινή οικονομική ύφεση».
«Τη στιγμή που φαίνεται ότι αποδυναμώνεται εκ νέου η παγκόσμια οικονομία, οι χώρες μέλη της ΕΕ που έχουν το περιθώριο δημοσιονομικών ελιγμών, πρέπει να είναι έτοιμες να επανεξετάσουν τον ρυθμό της δημοσιονομικής εξυγίανσης εάν οι μακρο-οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν περαιτέρω» τόνισε ο κ. Ρεν για να στείλει άμεσο και ευθύ «μήνυμα» προς το Βερολίνο λέγοντας: «Μολονότι η μείωση των ελλειμμάτων είναι στοιχείο-κλειδί για την εμπιστοσύνη των αγορών, αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί κατά τρόπο όσο το δυνατό πιο ευνοϊκό για την ανάπτυξη»…
Είναι ο ίδιος που μας έλεγε «Καλό κουράγιο». Τώρα ζητά χαλάρωση.

Τις επόμενες ημέρες και όσο πλησιάζουμε στη Σύνοδο Κορυφής θα συνεχιστεί το μπαράζ των δηλώσεων για μια αλλαγή πολιτικής. Άλλωστε, η σειρά της Ισπανίας πλησιάζει ενώ βλέπουν ότι στην Ελλάδα καταστρέφουν ό,τι πιάνουν. Οπότε είναι θέμα χρόνου να μπει στο τραπέζι νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους και μέτρα για την ανάπτυξη. Αλλιώς, το απευκταίο σενάριο είναι να θυσιάσουν την Ελλάδα στο βωμό της ύφεσης.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]