Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Φτάσαμε και στην Στάση πληρωμών!


Η ελληνική οικονομία είναι πλήρως ιδρυματοποιημένη και μπροστά σε Στάση πληρωμών έναντι των υποχρεώσεών της. Ο μηχανισμός διάσωσης που μας έφερε πανηγυρίζοντας ο κ Παπανδρέου έχει αποτύχει με κάθε πιθανό και απίθανο μέσο.

Η χώρα δε έχει σωθεί ούτε κατά διάνοια.

Η στάση πληρωμών η οποία στο ΒΗΜΑ αποκαλείται “μετάθεση πληρωμών” και Σιωπηρή παράταση εκτιμάται πως θα δοθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Ελλάδα αναφορικά με τη αποπληρωμή του ομολόγου αξίας 3,2 δισ. ευρώ που ωριμάζει στις 20 Αυγούστου.

Η επόμενη δόση του μηχανισμού που αποκαλείται στήριξης δεν αναμένεται να εκταμιευθεί εγκαίρως και οι διεργασίες για τη λήψη δανείου-γέφυρας (bridge loan) για να καλυφθούν οι πληρωμές ομολόγων 3,2 δισ. ευρώ δεν έχουν ακόμη τελεσφορήσει. Έτσι ως πιθανότερη λύση θεωρείται η επίκληση ρητρών για την μετάθεση της πληρωμής του ομολόγου.

Εάν ο πιστωτής, δηλαδή η ΕΚΤ, δεν κάνει άμεσα απαιτητή την πληρωμή τότε δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα και η Ελλάδα θα έχει μπει και επισήμως στο κίνημα του τζάμπα. Αν όμως ενεργοποιηθούν τα όσα έχουμε υπογράψει με τους δανειστές μας -οι οποίοι και καθυστερούν την δόση-τι θα γίνει άραγε;

Το προηγούμενο διάστημα και σε επίπεδο Eurogroup Working Group εξετάσθηκαν κάποιες εναλλακτικές λύσεις όπως η προκαταβολή από κάποιες χώρες ποσών από την επόμενη δόση των 30 δισ. ευρώ ώστε να καλυφθούν τα συγκεκριμένα ομόλογα, την έκδοση εντόκων γραμματίων που θα καλυφθούν απευθείας από την ΕΚΤ, αλλά και χρήση των ομολόγων του EFSF που έχει το ΤΧΣ ως εγγύηση για τη παράταση της περιόδου αποπληρωμής. Καθώς για τις λύσεις αυτές δεν σημειώθηκε ομοφωνία και κάποιες κρίθηκαν τεχνικά ανέφικτες τη λύση αναμένεται να τη δώσει η ίδια η ΕΚΤ αν δεχτεί σιωπηρά την μετάθεση πληρωμής.

Όπως και αν έχει όμως και όπως και να αποκληθεί η στάση πληρωμών στο ομόλογο του Αυγούστου δεν πρόκειται να πάει μακριά ούτε αυτό το παραμύθι. Έρχονται κι άλλα ομόλογα και η Ελλάδα εφεξής θα είναι σε καθεστώς εθελοντικής και μόνιμης χρεοκοπίας και “εκκαθάρισης” αλλά θα είμαστε στο ευρώ…Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]