Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Richard Koo: "H κρίση ξεκίνησε για να διασωθεί η Γερμανία"

Richard Koo: "Η κρίση στην ΕΕ ξεκίνησε με μια διάσωση της Γερμανίας από την ΕΚΤ"

Του Joe Weisenthal
Βusiness Insider
22 Ιουνίου 2012
Aπόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους


Ο Richard Koo, γνωστός οικονομολόγος και στέλεχος της εταιρείας Nomura, έγραψε ένα ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με το λεγόμενο "πρόβλημα ανταγωνιστικότητας" των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, το οποίο πιστεύω αξίζει την προσοχή όλων μας.

Ο Κοο δεν δέχεται ότι το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας είναι εγγενές πρόβλημα του Νότου της Ευρώπης, αλλά ισχυρίζεται ότι, μετά τη φούσκα του 2000 στην αγορά των ηλεκτρονικών ειδών (μια φούσκα της οποίας η Γερμανία ήταν ενεργό μέρος), η ΕΚΤ εσκεμμένα υιοθέτησε υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική με σκοπό την τόνωση της οικονομίας, έτσι ώστε να μη χρειαστεί η Γερμανία να αναζωογονήσει την οικονομία της μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής:

"Η προσέγγιση αυτή δεν ωφέλησε και πολύ την εγχώρια αγορά της Γερμανίας (η οποία έπασχε από μια ύφεση του ισολογισμού), αλλά προκάλεσε τεράστιες φούσκες στην περιφέρεια της Ευρώπης, προκαλώντας μια έκρηξη εισαγωγών από τη Γερμανία, πράγμα που βύθισε την περιφέρεια στο χρέος, ενώ συγχρόνως ενίσχυσε τον τομέα των εξαγωγών της Γερμανίας , κυριολεκτικά διασώζοντάς τον από την επικίνδυνη για τη Γερμανία φούσκα του 2000".
Και ο Koo συνεχίζει:

"Οι χώρες της νότιας Ευρώπης, οι οποίες δεν ήταν μέρος της φούσκας στην αγορά της πληροφορικής και της υψηλής τεχνολογίας γενικά, είχαν εκείνη την εποχή σχετικά ισχυρές οικονομίες και μεγάλη ζήτηση κεφαλαίων στον ιδιωτικό τομέα. Η πολιτική της ΕΚΤ, σύμφωνα με την οποία το επιτόκιο έγινε 2%, οδήγησε σε απότομη αύξηση της προσφοράς κεφαλαίου, η οποία στη συνέχεια τροφοδότησε την οικονομική επέκταση και τις φούσκες στην αγορά ακινήτων.

Οι μισθοί και οι τιμές αυξήθηκαν, καθιστώντας τις χώρες αυτές λιγότερο ανταγωνιστικές σε σχέση με τη Γερμανία.

Εν ολίγοις, το πολύ χαμηλό επιτόκιο που όρισε η ΕΚΤ είχε μεν πολύ θετικές επιπτώσεις στη Γερμανία, η οποία έπασχε τότε από ύφεση του ισολογισμού, αλλά ήταν πολύ χαμηλό για άλλες χώρες της ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να προκύψει μεγάλη απόκλιση μεταξύ των χωρών στους δείκτες του πληθωρισμού.

Καθώς η Γερμανία γινόταν ολοένα και πιο ανταγωνιστική σε σχέση με τις ισχυρές οικονομίες της νότιας Ευρώπης, οι εξαγωγές της αυξήθηκαν απότομα, γεγονός που συνέτεινε στο να βγει από την ύφεση σχετικά γρήγορα.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας σύντομα ξεπέρασε το αντίστοιχο της Ιαπωνίας, αλλά και της Κίνας, ώσπου έγινε το μεγαλύτερο στον κόσμο. Και ένα μεγάλο μέρος της ανάπτυξης της Γερμανίας τροφοδοτήθηκε από τις εξαγωγές σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Επομένως, αναμφισβήτητα, η ΕΚΤ είναι υπεύθυνη για το χάσμα ανταγωνιστικότητας, και όχι οι νοτιοευρωπαϊκές χώρες.

Το 2005, είχα πει σε ένα ανώτερο στέλεχος της ΕΚΤ ότι ήταν άδικο να εξαναγκάσει η τράπεζα τις άλλες χώρες να "διασώσουν" τη Γερμανία, καταφεύγοντας σε μια ενίσχυση των οικονομιών τους μέσω μιας χαλαρής νομισματικής πολιτικής. "Κανονικά", του είπα, "θα έπρεπε να υποχρεωθεί η Γερμανία να εφαρμόσει μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης, αφού η ίδια η Γερμανία είχε μεγάλο ρόλο στην φούσκα της αγοράς ηλοκτου 2000. Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ μου απάντησε ότι αυτό ακριβώς σημαίνει ι ένα ενιαίο νόμισμα: επειδή στη Γερμανία δεν μπορούσε να γίνει εξαίρεση για τα δημοσιονομικά κίνητρα, η μόνη επιλογή ήταν να γίνει μια προσπάθεια να ανακάμψει όλη η ευρωζώνη μέσω μιας νομισματικής πολιτικής".
Με άλλα λόγια, δεν θα υπήρχε καμμία ανάγκη για την εφαρμογή μιας τόσο μεγάλης χαλάρωσης από την ΕΚΤ και, ως εκ τούτου δεν θα είχε διευρυνθεί το χάσμα ανταγωνιστικότητας των χωρών του Νότου με την υπόλοιπη ευρωζώνη σε τόσο δραματικά επίπεδα, εάν η Γερμανία είχε χρησιμοποιήσει δημοσιονομικά κίνητρα για την αντιμετώπιση της ύφεσης του ισολογισμού της .

Κατά την εκπόνηση του εγγράφου της Συνθήκης του Μάαστριχτ, οι εμπνευστές και συντάκτες δεν προέβλεψαν τις περιπτώσεις ύφεσης του ισολογισμού. Αποτέλεσμα είναι το σημερινό "πρόβλημα ανταγωνιστικότητας" να οφείλεται αποκλειστικά στο επιτόκιο του 3% που ορίζει η συνθήκη για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, τα οποία δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στην νομισματική πολιτική της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια τέτοιου είδους υφέσεων.

Οι χώρες της νότιας Ευρώπης δεν είναι υπεύθυνες για αυτά τα προβλήματα και είναι καιρός πλέον να γίνει αυτό ευρέως κατανοητό.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. NOMURA RICHARD KOO ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΟΙ !! (ΑΓΓΛΙΚΑ)
    http://wp.me/pbW97-GEo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ξέρει το σενάριο καλά η Γερμανία αφού το ξανάπαιξε αυτούσιο τουλάχιστον άλλες δύο φορές στην ιστορία της. Εξαθλιώνει μέχρι θανάτου άλλες χώρες για να παχύνει ακόμα περισσότερο αυτή. Μόνο που την προηγούμενη φορά που παίχτηκε το σενάριο είχαμε ένα ΕΑΜ που τους πολέμησε και τα ψωμιά τους στην Ελλάδα ήταν λίγα. Τώρα τους έστρωσαν οι προδότες χαλιά κόκκινα για να μπαινοβγαίνουν και να μας πάρουν τα πάντα και δεν τους αντιστέκεται κανείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φιλε μου, καλά τα λές, ....αλλά μισά !!!!
      και τότε, όταν τελείωσε ο πόλεμος, οι αξιωματικοί του 3ου ραιχ, αμνηστεύτηκαν για να μπορούν να μπαίνουν στη χώρα σαν εμπορικοί αντιπρόσωποι γερμανικών εταιριών, οι οποίες πήραν το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας της ανοικοδόμησης !!!!!

      δεν εχω ακούσει καμία αντίρρηση ή καταγγελία γι' αυτό απο τους αριστερους. (είχαν ήδη "δωσει" τον βελουχιώτη οι "πατριώτες")

      αυτοί τότε σου θυμίζω ότι, είχαν υπογράψει για να φέρει ο
      γέρος της "δημοκρατίας" (αλι και τρις αλι) τους άγγλους εδώ (και να γίνουν τα δεκεμβριανά) και οι άγγλοι "έφεραν" τον εβραίο παπανδρέου, όπως ακριβώς΄πήγαν τους εβραίους στη παλαιστίνη.
      το εαμ τότε, είχε μείνει ακέφαλο (στη κυριολεξία), γιατί οι κομουνιστές θεώρησαν τον βελουχιώτη προδότη (?!!!!?χαχαχαχα!!!!) γιατί είπε για την έλευση των άγγλων "δε με ενδιαφέρει τι στολή φοράει ο κατακτητης, εγω παω πάλι στο βουνο", πηγαίνοντας κόντρα στη "γραμμη του κόμματος, που είχε συμφωνήσει να έρθουν οι άγγλοι, φυσικά ακολουθώντας τη σταλινικη πολιτικη (πολυ πατριωτικό) ...... τον "έδωσαν κανονικότατα" και έχασε το κεφάλι του απο τα τάγματα ασφαλείας (που ο παπανδρέου μαζι με το κκε είχαν κρατησει για να χρησιμοποιήσουν οι άγγλοι σαν αστυνομια).

      πάντα με κόκκινα χαλιά έμπαινε ο εχθρός, όταν έμπαινε .....
      και πάντα υπήρχε ένας πεμπτοφαλαγγίτης σιωνιστής εβραϊκής καταγωγής, που το ύφαινε καιρό πριν ............

      ειναι όλα γραμμένα και γνωστά, απλά αποκρύβονται για προφανείς λόγους, ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

      εβραίοι π.χ. ήταν και είναι οι παπανδρεου, ο μπεναρογια ιδρυτής του κκε, σχεδόν όλοι οι αξιωματούχοι της ρωσσικής επανάστασης, ο σαμαράς (εγγονός της δελτα, κόρης του μπεν-ακη (ετ3 αξιον εστι))....
      και αυτοί είναι οι επικεφαλής κάθε φορά, και απλά μερικά παραδείγματα, απο κάτω το πράγμα "βράζει" .....

      οι σιωνιστές έχουν στήσει εδω και δεκαετίες, τη πρώτη "κρυφη" αυτοκρατορία, οικονομική με πολεμικές τακτικές, μετά απο 200-300 χρόνια οικονομικές προετοιμασίας, και χιλιετίες συμπαγών προσπαθειών.

      Διαγραφή
  3. Ευχαριστούμε πολύ για την μετάφραση του άρθρου και την ενημέρωση για ένα τόσο κρίσιμο θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]