Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

"Μαγκιές" της Τουρκίας, κατόπιν εορτής…


Γκιούλ: Δεν είναι δυνατόν να καλύψουμε το γεγονός, θα γίνει ό,τι είναι αναγκαίο

Σε τεντωμένο σκοινί είναι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, μετά την κατάρριψη ενός αεροσκάφους F4 της τουρκικής αεροπορίας, από τη συριακή αεράμυνα το απόγευμα της Παρασκευής.

Το πρωί του Σαββάτου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε πως δεν είναι δυνατόν να αγνοήσει κανείς το γεγονός ότι η Συρία κατέρριψε ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος και τόνισε πως ό,τι επιβάλλεται να γίνει μετά το επεισόδιο θα γίνει.

«Δεν είναι δυνατόν να καλύψουμε κάτι τέτοιο, ό,τι είναι αναγκαίο θα γίνει», επισήμανε ο Γκιούλ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμα πως η Άγκυρα είχε τηλεφωνική επαφή με τη Δαμασκό για το επεισόδιο και πως θα διεξαχθεί έρευνα για το αν το αεροσκάφος κατερρίφθη εντός του τουρκικού εναέριου χώρου.

Ο Γκιούλ επισήμανε επίσης πως το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος που καταρρίφθηκε είναι πιθανόν να παραβίασε για μια στιγμή το συριακό εναέριο χώρο εξαιτίας της μεγάλης του ταχύτητας.

«Όταν σκέφτεται κανείς την ταχύτητα με την οποία πετούν πάνω από τη θάλασσα, είναι πιθανόν να περνούν τα σύνορα για ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα», τόνισε ο Γκιούλ και πρόσθεσε πως αυτό δεν δείχνει «κακή πρόθεση».

Η Άγκυρα με ανακοίνωσή της λίγο μετά τα μεσάνυχτα επιβεβαίωσε ότι καταρρίφθηκε από τη Συρία το τουρκικό μαχητικό, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί χθες.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη ότι η Τουρκία, από κοινού με τη Συρία πραγματοποιεί έρευνες για να εντοπιστούν οι πιλότοι καθώς επίσης και ότι «η Τουρκία θα γνωστοποιήσει την τελική της στάση και θα προβεί με αποφασιστικότητα στα αναγκαία βήματα, όταν θα διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση».

Στην ανακοίνωση δεν έγινε αναφορά σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η κατάρριψη, ούτε στο σημείο όπου βρισκόταν το τουρκικό αεροσκάφος, ωστόσο, η Συρία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι το τουρκικό μαχητικό πετούσε χαμηλά και εντός των χωρικών υδάτων της Συρίας, όταν κατερρίφθη.

Σημειώνεται ότι αργά χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, του υπουργού 'Αμυνας Ισμέτ Γιλμάζ, του αρχηγού του τουρκικού ΓΕΑ πτέραρχου Μεχμέτ Ερτέν και του διοικητή της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν.

Εμείς, πάλι, με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό κατάρριψης του αεροσκάφους της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, αλλά και με αφορμή τα μεγάλα λόγια του κ. Γκιούλ, θυμηθήκαμε ένα συγκεκριμένο περιστατικό που έγινε στη Συρία και το οποίο είχε «διαφύγει» των διεθνών ΜΜΕ, αλλά είχε συγκαλυφθεί και από την πλευρά της Συρίας, η κυβέρνηση της οποίας ευελπιστούσε πως δεν θα έπρεπε να δημοσιοποιήσει οτιδήποτε, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην επιβολή μίας «νηνεμίας» απέναντι σε ένα σκηνικό το οποίο προμήνυε τα χειρότερα.
Θυμηθήκαμε, λοιπόν, προ μερικών μηνών είσοδο ενός τουρκικού συντάγματος στο έδαφος της Συρίας (στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας), με την πρόφαση κάλυψης των μεταναστών που έφευγαν υπό τον φόβο μίας στρατιωτικής σύρραξης στο εσωτερικό της Συρίας. Τότε, ο στρατός της Συρίας απάντησε πολύ σκληρά στην τουρκική είσοδο στο συριακό έδαφος, με αποτέλεσμα να υπάρξουν 400 νεκροί και 300 αιχμάλωτοι τούρκοι στρατιώτες και αξιωματικοί. Στη συνέχεια και μετά μερικές εβδομάδες, ο Αχμέτ Νταβούτογλου επισκέφθηκε (αιφνιδιαστικά όπως μας ενημέρωναν τότε τα διεθνή ΜΜΕ) την Συρία και έκανε «συστάσεις» προς τον κ. Άσαντ για τον κίνδυνο που αντιμετώπιζαν οι μετανάστες που πήγαιναν στην Συρία. Ο πραγματικός όμως λόγος της επίσκεψης του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ήταν η αίτηση απελευθέρωσης των τούρκων (στρατιωτών και αξιωματικών) αιχμαλώτων και η επιστροφή των σωρών των νεκρών.
(Εμείς πληροφορηθήκαμε το γεγονός από Σύριο που κατοικεί στην Ελλάδα και είναι συγγενής Σύρου στρατιωτικού, ο οποίος τον πληροφόρησε για το "θερμό επεισόδιο" με τους Τούρκους και κατανοούσε τους λόγους απόκρυψης του σπουδαιότατου αυτού γεγονότος).

Χθες, υπήρξε μία (επίσημη πλέον) κατάρριψη τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους από την πλευρά της Συρίας. Η Τουρκία αρχικά αντέδρασε ήπια, αλλά σήμερα φαίνεται πως αποφάσισε να παίξει την «σκληρή» της περιοχής και να ανεβάσει τους τόνους προς τον Άσαντ. Προφανώς οι τούρκοι αξιωματούχοι γνωρίζουν και άλλα περιστατικά, στα οποία υπήρξαν μέχρι και συλλήψεις στο έδαφος της Συρίας τούρκων παραστρατιωτικών, εκπαιδευμένων στην Τουρκία «αντικαθεστωτικών», μεταφορά οπλισμού και εφοδιασμού «αντικαθεστωτικών», τα οποία αντιμετωπίστηκαν άμεσα από την πλευρά της Συρίας. Είναι προφανές πως η Τουρκία έχει χάσει από το προφίλ της μεγάλης δύναμης στην περιοχή, όσο και αν το Ισραήλ θέλει να την βοηθήσει ψυχολογικά και να την «σπρώξει» σε μία ανοιχτή σύγκρουση με την κυβέρνηση Άσαντ.

Τέλος, η συγκεκριμένη ιστορία της κατάρριψης του τουρκικού μαχητικού, αλλά και τα υπόλοιπα γεγονότα που έχουν αποκρυφθεί (από τα διεθνή ΜΜΕ), οδηγούν σε ένα συμπέρασμα το οποίο πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν της η Ελληνική κυβέρνηση: Η αποφασιστική ανάληψη δράσης κατά τουρκικών στρατιωτικών κινήσεων οδηγεί σε συσπείρωση και οπισθοχώρηση της Τουρκίας, η πολιτική ηγεσία της οποίας δεν φαίνεται διατεθειμένη να διακινδυνεύσει στρατιωτική σύγκρουση με οργανωμένα και επαρκώς εξοπλισμένα κράτη και αρκείται σε χτυπήματα κατά κουρδικών στόχων (τα οποία συνήθως είναι χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα) για να υπάρξει ηθική ανάκαμψη.

Γιατί η Άγκυρα κάνει την "πάπια";

Ο λόγος που η Άγκυρα δεν αντιδρά έντονα στην κατάρριψη του αεροσκάφους της είναι πως γνωρίζει από την στιγμή που έφτασε η είδηση της κατάρριψης πως το αεροσκάφος RF-4 είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Συρίας και πετούσε πάνω από τα εδάφη της Συρίας.

Αν το τουρκικό αεροσκάφος ήταν τουρκικό F-16, η αεροπορία της Δαμασκού θα μπορούσε να απογειώσει κάποιο μαχητικό για να το αναχαιτίσει μέχρι να αναχωρήσει από την περιοχή καθώς είναι σίγουρο πως δεν πραγματοποιείται καμία επίθεση με ένα μόνο μαχητικό.

Όμως όταν πρόκειται για κατασκοπευτικό αεροσκάφος το οποίο πετά πάνω από τα εδάφη της Συρίας τότε τα δεδομένα αλλάζουν. Διότι αυτό το τουρκικό αεροσκάφος ίσως φωτογράφιζε κρίσιμα στρατιωτικά μυστικά της Συρίας ή ακόμα και της Ρωσίας η οποία διαθέτει τις βάσεις της στην περιοχή. Στην περίπτωση αυτή η αναχαίτιση του αεροσκάφους δεν λύνει το ζήτημα καθώς θα αναχωρούσε για Τουρκία με όλα τα στρατιωτικά μυστικά. Άρα η κατάρριψη του ήταν υποχρεωτικό κακό.

Αυτό φαίνεται πως το γνωρίζουν στην Άγκυρα γι’ αυτό και αντιδρούν με ήπιο τόνο.

Χάρτης: που έπεσε το τουρκικό RF 4
Τι προσπάθησε να φωτογραφήσει
Τι πύραυλος το έριξε


Τι πήγε να φωτογραφήσει το RF 4 της Τουρκικής ΠΑ στη Συρία,με αποτέλεσμα να καταρριφθεί;

Ο χάρτης που δημοσιεύει το STRATFOR είναι διαφωτιστικός και δείχνει το σημείο στο οποίο καταρρίφθηκε το RF 4 αλλά και όλο το “σύμπλεγμα” της συριακής αεράμυνας.Στο χάρτη μπορείτε να δείτε όλα τα πυραυλικά συστήματα που διαθέτουν οι Σύριοι.Από αυτά προκύπτει ότι όλα "είχαν" στο βεληνεκές τους το φωτογραφικό των Τούρκων.

Οι Τούρκοι πλήρωσαν πανάκριβα την αλαζονεία στην οποία εμείς τους έχουμε “καλομάθει”. Η φωτογράφηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων άλλου κράτους είναι εχθρική ενέργεια με βάση όσα προβλέπει το διεθνές δίκαιο και ορθώς η συριακή αεράμυνα αντέδρασε.Και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.

Η τουρκική πολεμική αεροπορία διαθέτει τρεις εκδόσεις του F-4: Το F-4E Phantom II, που χρησιμεύει ως μαχητικό πολλαπλού ρόλου , το F-4E Phantom II 2020 που χρησιμεύει επίσης ως ένα μαχητικό πολλαπλού ρόλου και το RF-4E Phantom II που κάνει αναγνωριστικές αποστολές.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος είχε απογειωθεί από τη βάση Μαλάτια της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει το Stratfor η Τουρκία πιθανίν να έκανε πολύ συχνά τελευταία “περιπολίες και αποστολές αναγνώρισης, πιθανώς πολύ κοντά στο εναέριο χώρο της Συρίας και ίσως έχει διεισδύσει σε τακτά χρονικά διαστήματα εντός του εναέριου χώρου. Το RF-4E μπορεί να άλλαξε πορεία ή να έκανε κάτι ασυνήθιστο, προκαλώντας την αντίδραση της αντιαεροπορικής άμυνας της Συρίας”.

Το περιστατικό έγινε μόλις μία ημέρα μετά από δημοσίευμα των New York Times που ανέφεραν ότι πράκτορες της CIA στην Τουρκία διοχετεύουν βοήθεια σε όπλα σε αντικαθεστωτικούς της Συρίας . Η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε το γεγονός . Ωστόσο, η Άγκυρα έχει κάνει τα στραβά μάτια για τη δράση των ανταρτών.

Σύμφωνα με το Stratfor “h Τουρκία δεν θέλει μια ανοιχτή σύγκρουση με τη Συρία και δεν θέλει να επέμβει στρατιωτικά εκεί. Και η Δαμασκός δεν θέλει πόλεμο με την Τουρκία. Η κατάρριψη ενός τουρκικού αεροπλάνου, ωστόσο, θα μπορούσε να προκαλέσει σύγκρουση”.

Πληροφορίες από OnAlert
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]