Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ένας κερδοσκόπος απειλεί την Ευρώπη...

Πανικός στην Ευρώπη από την προειδοποίηση Σόρος

Πόσο δυνατή μπορεί να χαρακτηριστεί η ευρωπαϊκή οικονομία, όταν μερικές δηλώσεις ενός κατ' επάγγελμα κερδοσκόπου δημιουργούν σοβαρότατους κλυδωνισμούς και φέρνουν τον πανικό στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια; Προφανώς η σοβαρότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος βρίσκεται πολύ κάτω του μηδενός, αφού δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις απειλές (ή προειδοποιητικές βολές) ενός και μόνο ανθρώπου, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ο πλέον επικίνδυνος για την σταθερότητα της οικονομίας.

Ίσως έχει έρθει η στιγμή για τους ευρωπαίους ηγέτες να αποδείξουν την ποιότητά τους και το πραγματικό τους ύψος. Ίσως, πάλι έχει έρθει η στιγμή να αποκαλυφθεί η ανυπαρξία εκείνων που θέλουν να προβάλλονται ως ηγέτες της γηραιάς ηπείρου και το έχουν κάνει κατορθωτό επειδή υποθήκευσαν τις χώρες που υποτίθεται πως κυβερνούν, προκειμένου να αναλάβουν την εξουσία. Τελικά, όμως, ενδέχεται (και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πάρα πολύ σοβαρή πιθανότητα) να αποδειχθεί πως τεράστιες πολυεθνικές εταιρείες σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη, έχουν κατορθώσει να τοποθετήσουν υπαλλήλους τους σε θέσεις εξουσίας σε κράτη της Ευρώπης (και όχι μόνο).

Εμείς, πάντως, συμφωνούμε με τον Τζορτζ Σόρος, πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα δράσει ως καταλύτης και θα αποδείξει το ποιός είναι ποιός και ποιός εργάζεται για ποιόν. Είναι δεδομένο πως η σκοπούμενη οικονομική κατάρρευση και πολιτική απαξίωση οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αντιπρόταση που θα δώσει λύσεις σε όλα... δηλαδή σε μία Ευρώπη Ηνωμένων Κρατών - Πολιτειών, που θα έχει έναν "κυβερνήτη", ένα κοινοβούλιο, μία οικονομική πολιτική...

Ευρισκόμενοι στον προθάλαμο της "μεγάλης ένωσης", δηλαδή της παγκσμιοποίησης, προφανώς θα δούμε γεγονότα που δεν έχουν επαναληφθεί, ενώ το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος προφανώς δεν θα δεχθεί την "πρόταση υποταγής" που του έχει γίνει...

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την προειδοποίηση του μεγάλου επενδυτή Τζορτζ Σόρος ότι ενδεχόμενη αποτυχία των Ευρωπαίων ηγετών να αποφασίσουν δραστικά μέτρα στη σύνοδο κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή θα μπορούσε να σημάνει τη διάλυση του ευρώ.

"Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Υπάρχουν πολύ μεγάλοι κίνδυνοι στο σύστημα, τα κόστη δανεισμού αυξάνονται, υπάρχουν πιέσεις σε κατηγορίες επενδύσεων και η ανάπτυξη μειώνεται πολύ γρήγορα. Πρέπει (οι Ευρωπαίοι ηγέτες) να αντιμετωπίσουν όλους αυτούς τους κινδύνους. Θα είναι πολύ δύσκολο", δήλωσε οικονομολόγος της βρετανικής τράπεζας Standard Chartered στο Λονδίνο, ενώ δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times αναφέρει ότι οι επενδυτές δεν έχουν μεγάλες προσδοκίες από τη σύνοδο κορυφής. Η Γερμανία θα αντιμετωπίσει στη σύνοδο κορυφής ένα όλο και περισσότερο ενιαίο μέτωπο άλλων χωρών της Ευρωζώνης, το οποίο ζητά πιο φιλόδοξες πολιτικές για να σωθεί η Ευρωζώνη αυτή την εβδομάδα. Οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα έχουν συναντήσεις πριν από τη σύνοδο κορυφής, καθώς επιδιώκουν να περιορίσουν τις διαφορές απόψεων τους.

Ο κ. Σόρος κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες - με άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times - να συστήσουν μία Ευρωπαϊκή Δημοσιονομική Αρχή (European Fiscal Authority), η οποία θα δημιουργήσει ένα ταμείο μείωσης του χρέους (Debt Reduction Fund). Το ταμείο αυτό, σύμφωνα με τον Σόρος, θα αγοράζει τα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα, με αντάλλαγμα την προώθηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων από τις δύο χώρες. "Υπάρχει μία διαφωνία όσον αφορά τη δημοσιονομική πλευρά. Αν δεν επιλυθεί στις επόμενες τρεις ημέρες, φοβάμαι ότι η σύνοδος κορυφής μπορεί να αποδειχθεί φιάσκο. Αυτό θα μπορούσε να είναι πράγματι μοιραίο", αναφέρει στο άρθρο ο κ. Σόρος.

Η Γαλλία και η Ιταλία ζητούν επίσης από τη Γερμανία να αναλάβει αποφασιστική δράση για να τελειώσει η κρίση χρέους που διαρκεί επί 2,5 χρόνια, καθώς η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων αυξήθηκε πάνω από το 7% την περασμένη εβδομάδα, ένα επίπεδο που δεν θεωρείται διατηρήσιμο. Η απόδοση των 10ετών ισπανικών τίτλων, η οποία μειώθηκε τις τελευταίες ημέρες, αυξήθηκε σήμερα κατά 10 μονάδες βάσης και έφθασε στο 6,48%, ενώ άνοδο κατά 5 μ.β. στο 5,85% σημείωσε και η απόδοση των αντίστοιχων ιταλικών τίτλων.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]