Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συναγερμός υπό το φόβο του επόμενου μεγάλου κραχ


Πώς γίνεται μια ελάσσων χώρα, μόλις το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και ένα απειροελάχιστο κλάσμα του παγκόσμιου πληθυσμού να προκαλούν τέτοιας έκτασης συναγερμό στις ΗΠΑ, στη Γερμανία και το διεθνές οικονομικό σύστημα; Ακούγοντας τις προχθεσινές παραινέσεις του Μπαράκ Ομπάμα και της Άνγκελα Μέρκελ στους Έλληνες ψηφοφόρους και πολιτικούς να κρατήσουν με νύχια και με δόντια τη χώρα στο ευρώ, θα νόμιζε κανείς πως ξαναγίναμε ο ομφαλός της Γης. Περίπου σαν την Κορέα του 1950 ή την Κούβα του 1962, που λίγο έλειψε να προκαλέσουν παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο.

Τα σύγχρονα πυρηνικά όπλα είναι τα τεράστια κρατικά χρέη, οι «μαύρες τρύπες» των τραπεζών και το φάσμα της ύφεσης και της ανεργίας στις μεγάλες οικονομίες, όπως η αμερικανική. Γι’ αυτό ο Ομπάμα κάλεσε τους Έλληνες να μείνουν στο ευρώ για να μην υποστούν χειρότερα δεινά – αναγνωρίζοντας τις ως τώρα θυσίες τους. Ταυτόχρονα όμως πίεσε τη Γερμανία και τις άλλες δυνάμεις του ευρώ να επιταχύνουν την τακτοποίηση του χάους της ευρωζώνης (τραπεζική ενοποίηση, μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης, ενδεχομένως ευρωομόλογα και οπωσδήποτε άμεση ενίσχυση των ισπανικών τραπεζών), προκειμένου να αποφευχθεί ένα χειρότερο κραχ από το 2008, που μεταξύ άλλων θα τον διώξει από τον Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επείγεται περισσότερο από όλους να σώσει το ευρώ, καθώς ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του, Μιτ Ρόμνεϊ, κερδοσκοπεί πολιτικά στην αύξηση της ανεργίας που προκαλεί η αντανάκλαση της κρίσης στις ΗΠΑ. Γι’ αυτό οι επαφές του Ομπάμα με τους Ευρωπαίους ηγέτες θα πυκνώσουν το επόμενο διάστημα, με αποκορύφωμα την Σύνοδο G-20, στις 18 Ιουνίου.

Ταυτόχρονα, οι Ευρωπαίοι του Νότου (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) συντονίζουν τη δράση τους απέναντι στη Μέρκελ προκειμένου να την πείσουν να μοιραστεί το ευρωπαϊκό χρέος -κάτι που φυσικά η Γερμανίδα καγκελάριος θα δυσκολευτεί αφάνταστα να «πουλήσει» στο εσωτερικό. Η Μέρκελ προσπαθεί εμφανώς να κερδίσει χρόνο χαμηλώνοντας τον πήχυ των προσδοκιών για τη Σύνοδο Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου και συνεχίζοντας να δίνει μαθήματα «δημοσιονομικής ηθικής» στην Ελλάδα, αρνούμενη κάθε επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Όλα αυτά με φόντο τα σενάρια για θυσία της Ελλάδας σαν άλλη Ιφιγένεια (με εκδίωξή της από το ευρώ και τερματισμό των γενναίων πακέτων «διάσωσης») προς παραδειγματισμό των υπόλοιπων χωρών του Νότου.

Η Ρωσία και η Κίνα παρακολουθούν εναγωνίως τις εξελίξεις, καθώς μεγάλο μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Μόσχας είναι σε ευρώ και οι ενεργειακές εξαγωγές της Ρωσίας θα δεχθούν πλήγμα αν καταρρεύσει η κατανάλωση στην Ευρώπη. Όσο για τους προνοητικούς Κινέζους, αφενός εκπονούν σενάρια αντιμετώπισης του ντόμινο Grexit και αφετέρου μείωσαν τα επιτόκια δανεισμού και καταθέσεων για πρώτη φορά από το 2008, λίγο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Στόχος τους είναι να δώσουν επενδυτική ανάσα στις επιχειρήσεις τους, εν όψει των εξελίξεων που έρχονται.

Από τον Τύπο της Κυριακής

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Δεν πιστεύω πως ο αρθογράφος λεει ψέματα η κανει προπαγάνδα για τους τραπεζίτες αλλα οτι ειναι κι'αυτός θυμα των μυθευμάτων και του σκοταδισμού που σπερνουν παντου οι έμποροι του πολέμου και της καταστροφής της ανθρωπότητας.

    Απο τα γραφόμενα βγαινει το συμπέρασμα πως ο Ομπάμα και ολοι οι αλλοι "φωτισμένοι ηγέτες" θελουν αλλα δεν μπορούν να σωσουν τον κοσμο απο τα δεινά του. Του "διέφυγε" ομως το γεγονός πως ολα τα "σωτήρια μεσα" δηλαδη τα φρεσκο-κομένο χρημα της ιδιωτικής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ πανε στις θυγατρικές της στην Ευρώπη και ΟΧΙ στα κρατικά ταμεία.

    Οι μεν φορολογούμενοι των ΗΠΑ χρεώνονται με τα τεράστια ποσά που οι ιδιώτες ιδιοκτήτες του φέντεραλ ρηζέρβ τοσο απλώχερα δινουν στις θυγατρικές τους σε ολο το κοσμο χωρις τοκο, οι δεν φορολογούμενοι των χωρών οπου εχουν εδρα οι τράπεζες που παίρνουν τα λεφτά, χρεώνονται και αυτοί με τα ίδια ποσα και πρεπει να τα πληρωσουν, κυριολεκτικά, με το αιμα τους, (έλλειψη ωοσοκομείων, φαρμάκων, βοηθημάτων, σχολείων, αυτοκτονίες κτλ) γιατί λεφτα .. δεν υπάρχουν πουθενά. Τα κρατάνε οι τράπεζες εξαγοράζουν τα παντα μισοτιμής και το μονο συμπέρασμα που βγαινει αν δουμε τα πράγματα ως εχουν ειναι πως οι ευγονιστές ολιγάρχες, οι "ιδιοκτήτες της Γης" μας εξοντώνουν συστηματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ μπλά -μπλά και στη μέση η Ελλαδίτσα (όχι η Ελλάδα μας) να τρώει φάπες από όλες τις πάντες.
    Επελέγη να παίξει το πτώμα το οποίο θα φρικάρει και νουθετήει τους λοιπούς δυστροπούντες και ταυτόχρονα να λεηλατηθεί, λόγω του αμύθητου πλούτου της, που τα προδοτικά δωσίλογα καθάρματα
    ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Τσόντες (αλήθεια αυτοί όλοι κυκλοφορούν ακόμη ελεύθεροι ?) παρέδωσαν στους αισχρούς "εταίρους μας και το ΔΝΤ"
    Αδέλφια Συνέλληνες, μη περιμένετε κανένα από αυτούς, ούτε τους "ισχυρούς" του Εξωτερικού, και κατά μείζονα λόγο από τους ημεδαπούς τομαριστές, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ λόγω των ακραίων και επικινδύνων θέσεων του για λαθρομετανάστες και Εθνικά Θέματα, ούτε λύση, ούτε βοήθεια.
    Μόνοι μας ότι κάνουμε με την βοήθεια του Θεού και της ανά τον κόσμο Ομογένειας..
    Παρεπιπτόντως είδατε πουθενά στον κόσμο να γίνεται κάτι από την Ομογένεια ?
    Μάλλον όχι γιατί έχουν φροντίσει προ πολλού χρόνου να την διχάσουν και να την απαξιώσουν, φυσικά οι ίδιοι προδότες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]