Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Λερναία Ύδρα της πολιτικής αλητείας


Γράφει ο Ανδρέας Κούτρας

Πολιτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε σε ραδιοφωνική συνέντευξη τι ακριβώς σημαίνει το καταγγέλλω το μνημόνιο. Επί λέξει:
«Η έννοια της καταγγελίας είναι ένας πολιτικός όρος. Τι θα πει καταγγέλλω; Το καταγγέλλω πολιτικά.» και συνεχίζοντας «στην σκέψη την δική μας δεν υπάρχει η έννοια της μονομερούς πράξης, δηλαδή να βγούμε μονομερώς και να πούμε διαγράφουμε το χρέος, καταγγέλλουμε, δεν είναι και λογικό να το πούμε, να το πει κανείς αυτό».

Η διευκρίνιση αυτή είναι αποκαλυπτική. Τι ακριβώς είναι η πολιτική καταγγελία εκτός από αέρας κοπανιστός; Με απλά λόγια το ΣΥΡΙΖΑ μας γνωστοποιεί από επίσημα χείλη ότι άλλα λέει, άλλα αφήνει να εννοηθούν, και άλλα θα κάνει. Αυτός όμως είναι και ο ορισμός της έννοιας απατεωνιά. Στην συγκεκριμένη περίπτωση της πολιτικής εξαπάτησης. Στην συνέχεια ακούμε ότι δεν είναι λογικό να διαγράψουμε το χρέος μονομερώς. Πάσχουν λοιπόν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πολίτες που το στηρίζουν από παράνοια όταν με σχεδόν θρησκευτικό φανατισμό διαδίδουν ακριβώς τα αντίθετα; Ή είναι μέρος μιας καλά συντονισμένης προσπάθειας με σκοπό την λαϊκιστική παραπλάνηση απεγνωσμένων πολιτών;

Στην συγκεκριμένη πολιτική ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρωτοπόρος. Είναι όμως άξιος μαθητής. Μία μικρή ιστορική αναδρομή δεν θα έβλαπτε. Πολλοί ίσως να μην θυμούνται τα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ το 1981, πάνε 31 χρόνια. «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο»και «Έξω από την ΕΟΚ και Έξω οι Αμερικάνοι και οι βάσεις του θανάτου». Αργότερα ακόμα και ο Ανδρέας Παπανδρέου θα απορήσει πως το είχαν πιστέψει οι περισσότεροι στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Φυσικά ούτε από την ΕΟΚ βγήκαμε ούτε από το ΝΑΤΟ ούτε οι βάσεις του θανάτου εκδιώχθηκαν. Αντιθέτως όταν μετά το 1989 μειώθηκαν η ψυχροπολεμικές ανάγκες οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν να αποτρέψουν την φυγή. Το ΠΑΣΟΚ είχε κάνει το τέλειο πολιτικό λαϊκιστικό πραξικόπημα. Ήταν τώρα στην εξουσία και μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον κρατικό προϋπολογισμό για να τυπώσει και να μοιράσει χρήματα που δεν είχε. Ήταν τότε που το δημόσιο χρέος διπλασιάστηκε σε λίγα χρόνια, και ο πληθωρισμός έτρεχε με διψήφια νούμερα (10-20%). Οι συνολικές δαπάνες του δημοσίου από 49.2% του ΑΕΠ το 1981 εκτινάχθηκαν στο 70% το 1987. Αυτό που έσωσε το ΠΑΣΟΚ ήταν οι ΕΟΚικές επιδοτήσεις και τα μεσογειακά προγράμματα. Τότε ακόμα, οι εταίροι μας δείχνανε αλληλεγγύη και κατανόηση, δυστυχώς.

Το ΠΑΣΟΚ μοίραζε λεφτά για να κρατηθεί στην εξουσία όπως κάνει κάθε δικτατορίσκος του τρίτου κόσμου. Δεν έκανε αναδιανομή εισοδήματος όπως πίστευαν οι αδαείς Έλληνες. Άλλωστε το ποσοστό των φόρων που πλήρωναν μισθωτοί και συνταξιούχοι από 52.1% το 1980 έφτασε το 63.2% το 1986! Δανειζόταν για να μοιράσει και να αγοράσει ψήφους. Η Τράπεζα της Ελλάδος παραμονές των εκλογών του 1985 είχε συναλλαγματικά αποθέματα για ένα μήνα μόνο (για να θυμίζουμε τι σημαίνει δραχμή και ανεξάρτητη οικονομική πολιτική). Ο απόλυτος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου, υποσχόταν “Ακόμα καλύτερες μέρες” προσδοκώντας να υφαρπάξει την ψήφο των ευκολόπιστων Ελλήνων. Η συνταγή εφαρμόστηκε ξανά το Οκτώβριο του 2009 με το “Λεφτά υπάρχουν”. Η σημερινή παραλλαγή βρίσκει το ΣΥΡΙΖΑ με την δήθεν καταγγελία του μνημονίου, το κόμμα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ με εθνικιστικές υστερίες και παραληρήματα του αρχηγού του που θυμίζουν τον Ντούτσε. Το ΚΚΕ και η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ αποτελούν κακοήθη υπολείμματα και εξάρσεις μιας ιστορικής και πολιτιστικής ασθένειας.

Μερικές βδομάδες μετά την επανεκλογή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1985, η κυβέρνηση υποτίμησε την δραχμή (ακολούθησαν και άλλες) και ανακοίνωσε περικοπές μισθών και συντάξεων (όπως θα γίνει και τώρα) για να σώσει (και πάλι) την Ελλάδα. Όπως και τότε έτσι και τώρα τα κόμματα υπόσχονται σωτηρία. Στην πραγματικότητα το μόνο που προσπαθούν να σώσουν είναι το φαύλο και άθλιο σύστημα που δημιούργησαν.

Η αλήθεια είναι πως αν δεν υπήρχαν τα ΕΟΚικά κονδύλια θα είχαμε χρεοκοπήσει από τότε. Ήταν μεγάλη ιστορική ατυχία να συμπέσει η άνοδος του ΠΑΣΟΚ, με την είσοδο μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Τα κοινοτικά κονδύλια όχι μόνο επέτρεψαν στο δήθεν κίνημα να κρατηθεί στην εξουσία για πολύ παραπάνω χρόνο από ότι έπρεπε, αλλά απέτρεψαν τον εκσυχρονισμό της οικονομίας και την πρόοδο της κοινωνίας. Στο Ιράκ και στην μέση ανατολή το πετρέλαιο κράτησε τους διαφόρους Σαντάμ και Καντάφι στην εξουσία και μπλόκαρε οποιαδήποτε πρόοδο. Στην Ελλάδα τον ίδιο ρόλο τον έπαιξαν οι ΕΟΚικές και μετέπειτα Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και ο εύκολος δανεισμός.

Όταν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες απελευθέρωναν τις οικονομίες τους η δήθεν προοδευτική αριστερά με κυρίαρχο το ΠΑΣΟΚ επέμεινε σε σοβιετικού τύπου κρατικιστικά μοντέλα, φυσικά για να διορίζει και να ψηφοθηρεί. Έσπερναν εργατοπατέρες που μόνο τα συμφέροντα των εργαζομένων και της κοινωνίας δεν υπηρετούσαν και ντόπαραν τους πολίτες με το «Ο λαός στην εξουσία». Η αριστερά αντιστάθηκε με βία και πολλές φορές χύθηκε αίμα σε κάθε είδους προσπάθεια απελευθέρωσης της οικονομίας και ιδιωτικοποιήσεων. Το δημόσιο χρησιμοποιήθηκε ως κομματικό τσιφλίκι και ο διορισμός για να μειώσει την ανεργία προσθέτοντας ψήφους και χρέη. Η δήθεν προοδευτική ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ είχε επικρατήσει απόλυτα, με κύριο δεκανίκι τους εκδότες επιχειρηματίες/κατασκευαστές που παίρνανε όλες τις δουλειές.

Ευνοήθηκε η βία και η ανυπακοή προς το κράτος και τους θεσμούς της δημοκρατίας όταν δεν συνέφερε (ροζ ψηφοδέλτια, κατάργηση στην πράξη νόμων, ατελείωτες απεργίες και αποκλεισμούς εθνικών οδών, κόψιμο ηλεκτρικού κ.α.). Το Σύνταγμα άλλαξε μεταφέροντας όλες τις εξουσίες στον Πρωθυπουργό ευνουχίζοντας τον θεσμό του πρόεδρου. Η ανθίζουσα δημοκρατία μετατράπηκε σε πρωθυπουργική δικτατορία. Το ΠΑΣΟΚ προτίμησε να ρίξει την Ελλάδα στην ακυβερνησία παρά να παραδώσει την εξουσία το 1989 αλλάζοντας τον εκλογικό νόμο. Η δημοκρατία και η εμπέδωση θεσμών και ανεξάρτητων από τα κόμματα οργανισμών δεν ήταν ποτέ στα σχέδια του ΠΑΣΟΚ και της αριστεράς αλλά πάντα στα γεμάτα στόμφο μεγάλα λόγια τους.

Από τα μέσα της δεκαετίες του '90 το δημόσιο χρέος ήταν σταθερά γύρω στο 100% του ΑΕΠ παρά την συνεχή Ευρωπαϊκή βοήθεια και την ευνοϊκή παγκόσμια οικονομική συγκυρία. Ήταν τέτοια η πολιτική επικράτηση της δήθεν προοδευτικής αριστεράς και των δημοκρατικών δυνάμεων, που βρήκε άξιους μιμητές και στο άλλο ιστορικά φαύλο κόμμα της ΝΔ. Επιδόθηκε μαζί με την ΝΔ σε μια κούρσα λαϊκιστικής και εθνικιστικής υστερίας. Αν το ΠΑΣΟΚ διόριζε έναν η ΝΔ δύο. Αν το ΠΑΣΟΚ χάριζε 1δις χρέη η ΝΔ 2δις, “η ψήφος αγιάζει τα χρέη.”

Η διαφθορά έγινε κυρίαρχο στοιχείο της καθημερινότητας του πολίτη. Κάνανε τον πολίτη συνένοχο στις παρανομίες. Όχι, δεν είναι κλέφτες και απατεώνες όλοι οι Έλληνες, αλλά αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν για να επιβιώσουν στο έκτρωμα του κράτους που με την εύνοια και ανοχή δημιούργησε η πολιτική αλητεία των κατ’επίφαση προοδευτικών κομμάτων αλλά και της ΝΔ. Λένε ότι οι Έλληνες δεν πληρώνουν φόρους όταν τα τελευταία 20 χρόνια έχουν γίνει δέκα φορολογικές αμνηστίες για ψηφοθηρικούς λόγους. Ο τίμιος πολίτης νιώθει απέραντα ηλίθιος όταν βλέπει τους κλέφτες να ανταμείβονται και να μένουν ατιμώρητοι. Όσο υπήρχε ο εύκολος εξωτερικός δανεισμός τα κόμματα εξουσίας δεν θέλανε να μαζέψουν φόρους, όχι ότι δεν μπορούσαν.

Το ΠΑΣΟΚ προχώρησε, και πολύ σωστά την ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωζώνη. Δυστυχώς όμως δεν έγινε με το “σπαθί μας” όπως θριαμβολόγησε κάποιος ξεχασμένος τώρα πρωθυπουργός αλλά με λογιστικές μαϊμουδιές της Γκολντμαν Σαξ. Αυτή η μαϊμού Ελλάδα καταρρέει τώρα όπως κατέρρευσε και η μαϊμού Ελλάδα του Κεντέρη-Θάνου-Τζέκου. Ντόπα ήταν και τώρα πρέπει να κάνουμε αποτοξίνωση, απεξάρτηση και επανένταξη στην πραγματικότητα.

Και φτάσαμε έτσι στο 2004 όπου το ΠΑΣΟΚ παραδίδει την εξουσία υπό το βάρος της αλαζονείας και διαφθοράς στο κακέκτυπό του, την ΝΔ. Δεν ήταν μαθητευόμενοι ιδεαλιστές μάγοι όμως όπως το ΠΑΣΟΚ του 81 αλλά πεινασμένοι για εξουσία και χρήμα.. Δεν χρειάστηκε να στήσουν μηχανισμούς λαδώματος και διαφθοράς, τους βρήκαν έτοιμους και απλώς τους άλλαξαν λίγο το χρώμα. Η μόνη συνεκτική δύναμη στο πολιτικό σύστημα είναι η κατάχρηση του δημοσίου χρήματος και η άσκηση εξουσίας προς ίδιον όφελος. Επεδίωξαν και αυτοί να λαδώσουν με ξένο δανεικό χρήμα τους ψηφοφόρους και για λίγο το κατάφεραν. Μέχρι που η παγκόσμια οικονομική κρίση έκλεισε την βρύση και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας κατάλαβαν ότι τους κοροϊδεύαμε.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ γνώριζε άριστα την κατάσταση της οικονομίας και του χρέους από τις αρχές του 2009 όταν είχε ενημερωθεί από την Ευρωπαϊκή επιτροπή. Ένα μήνα πριν τις εκλογές ο διοικητής της ΤτΕ είχε ενημερώσει ότι το έλλειμμα θα υπερβεί το διψήφιο νούμερο (άνω του 10%). Δεν χρειαζόταν όμως νόμπελ οικονομίας για να το καταλάβουν. Το καμπανάκι του βυθιζόμαστε είχε αρχίσει να χτυπάει πιο δυνατά από το 2008. Τα κόμματα το άκουσαν και επιλέξανε για ακόμα μια φορά την δοκιμασμένη συνταγή του λαϊκισμού της πολιτικής απάτης και αλητείας. Και βγήκανε για άλλη μια φορά 100% σωστά. Οι αμνήμονες και ευκολόπιστοι ψηφοφόροι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του λαϊκισμού.

Λίγες μέρες μετά και αφού το ΠΑΣΟΚ μας δήλωσε με περισσή πολιτική ηθοποιία την έκπληξη του για την κακή κατάσταση της οικονομίας, άρχισε να μοιράζει και πάλι υποσχέσεις και χρήματα. Την ίδια ώρα συζητούσε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την υπαγωγή της Ελλάδος σε αυτό. Οι εταίροι μας και οι αγορές συνειδητοποίησαν πως πάμε να τους ξεγελάσουμε με τα γνωστά ταχυδακτυλουργικά κόλπα όπως και ο προκάτοχος Καραμανλής.

Το 2012 μπορεί να γίνει ένα έτος μαγικό για την Ελλάδα. Ένα έτος ανατροπής και ελπίδας. Για πρώτη φορά υπάρχει η ελπίδα να καταστραφεί το άθλιο πολιτικό σύστημα που άλλοι χτίσανε και όλοι μας ανεχτήκαμε τις τελευταίες δεκαετίες. Ο λαός έδειξε πως θέλει να καταστρέψει την φαυλότητα και την πολιτική αλητεία που μαστίζει την Ελλάδα. Και έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και αντί να δώσει μια κλωτσιά σε όλα αυτά υπόσχεται μία από τα ίδια. Υπόσχεται λεφτά που δεν υπάρχουν, πολιτικές που δεν είναι εφικτές και πολιτικές καταγγελίες χάδι στα αυτιά απεγνωσμένων άνεργων νέων. Μιλάει για πυρηνικές βόμβες λες και έχουμε χαρίσει την ζωής μας και των παιδιών μας στο κόμμα. Κύριε Τσίπρα δεν είμαστε ούτε θέλουμε να γίνουμε όπως η Βόρεια Κορέα. Είμαστε απλώς εγκλωβισμένοι στο σίχαμα που λέγεται Ελληνικό πολιτικό σύστημα. Το γεγονός ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατ εξακολούθηση εξάσκησαν την πολιτική απατεωνιά με κανένα τρόπο δεν δίνει άλλοθι στο ΣΥΡΙΖΑ και σε κανένα άλλο κόμμα να κάνει τα ίδια. Η αναπαραγωγή της φαυλότητας οδηγεί αναπόφευκτα την κοινωνία και τον πολιτισμού στο θάνατο. Από αυτό το θάνατο ανάσταση δεν υπάρχει.

Η πολιτική αλητεία και απάτη είναι σαν την Λερναία Ύδρα. Κόψαμε το κεφάλι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ξεφύτρωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και φασίστες. Η μαϊμού Ελλάδα φαίνεται ότι βαδίζει προς το τέλος της. Είναι στο χέρι όλων μας να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο και να σκοτώσουμε την Λερναία Ύδρα του λαϊκισμού. Πρέπει να μπει ένα τέλος στην η πολιτική αλητεία και απατεωνιά. Άλλες ευκαιρίες η ιστορία μπορεί να μην μας δώσει. Αυτές μπορούν και πρέπει να γίνουν οι σύγχρονες, δικές μας Θερμοπύλες.

*Ο Ανδρέας Κούτρας εργάζεται στο Λονδίνο ως αναλυτής του Ευρωπαϊκού χρέους και τραπεζικών προϊόντων στην ITC Markets. Ως φυσικός ειδικεύεται στην Γενική θεωρία της Σχετικότητας και την Κοσμολογία.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

6 σχόλια :

  1. Φασιστας εισαι εσυ μαλλον .
    Διοτι οταν ο αλλος σου λεει ειμαι Πατριωτης και συ τον λες ναζιστη , κατι τρεχει .

    Δεν διαβασα το αρθρο , διοτι απο τις πρωτες γραμμες καταλαβα τι σοί ανθρωπος γραφει .
    Και δεν εκανα λαθος , βλεποντας αυτα περι φασισμων , την τελευταια στιγμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλά τα λες για τον ΣΥΡΙΖΑ, κύριε Κούτρα, αλλά αυτό για το ΠΑΣΟΚ που "προχώρησε, και πολύ σωστά, την ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωζώνη" τι το ήθελες; Έκανε μήπως κάτι το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη υπέρ της Ελλάδας και δεν το πληροφορηθήκαμε; Μέχρι και η Εγνατία παραγγελία των πετρελαιάδων ήταν για να περνάνε τα λάφυρα των εισβολέων του ΝΑΤΟ από την Ασία στην Ευρώπη... Κάτι ήξερε ο Κωνσταντίνος και σ' έβαλε στα ψιλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eν τὰξει κ.Κοὺτρα,τους επιτὶμησες ὸλους,ἢ σχεδὸν ὸλους,μὶλησες και για Θερμοπὺλες,ὸσο εὺκολα εγκαταλεὶπονται,τὸσο ὸμορφα ακοὺγονται,αλλὰ...εναλλακτικὴ δεν θυμὰμαι να πρὸτεινες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. k αχερων εναλλακτική περιμένω εδώ και 3 χρόνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι να πω και εγω που περιμενω 30 χρονια ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλές οι "αναλύσεις"κατά το δοκούν. Τώρα πές μας και την λύση που περιμένουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]