Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

H Ελλάδα οδηγείται σε επικίνδυνο αδιέξοδο


Δεν ωφελεί να τρέφουμε αυταπάτες. Η Ελλάδα πορεύεται από το κακό στο χειρότερο και η αναζήτηση διεξόδων γίνεται ολοένα δυσκολότερη. Kατά την άποψη του Γάλλου πολιτικού αναλυτή, Laurent Pinsolle, είναι καιρός οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να πάψουν να φέρονται υποκριτικά. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται σε επικίνδυνο αδιέξοδο.

Του Laurent Pinsolle
για το γαλλικό ειδησεογραφικό περιοδικό Marianne

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην Ελλάδα, βλέπουμε τον δείκτη ανεργίας να πλησιάζει το 22% (και να έχει ξεπεράσει το 50% στους νέους), τους μισθούς και τα ημερομίσθια να έχουν μειωθεί κατά 15 και 40% αντίστοιχα, ένα ΑΕΠ που έχει σημειώσει πτώση σχεδόν 20% και συνεχείς εκροές κεφαλαίων προς το εξωτερικό.

Και όμως, οι ηγέτες μας επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, παρά τις προειδοποιήσεις των οικονομολόγων.

Το ευρωπαϊκό αδιέξοδο

Έχουμε εντελώς υποβαθμίσει την δεινή θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο ελληνικός λαός, την ταπείνωση των χιλιάδων ανθρώπων που οδηγούνται στην ανεργία καθημερινά και εγκαταλείπουν το σπίτι τους για να μείνουν με τους ηλικιωμένους γονείς τους, τους εξαπατημένους πολίτες που ξαφνικά έχουν χάσει την αγοραστική δύναμή τους ως καταναλωτές και κατρακυλάνε στην φτώχεια. Τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα κατά παραγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ είναι άκρως επαχθή και είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν μια σκιά ντροπής που θα βαραίνει για καιρό πάνω από την εικόνα της Ευρώπης μπροστά στα μάτια των Ελλήνων.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που επετεύχθηκαν μέσα στην τελευταία τριετία αντιστοιχούν σχεδόν στο 8% του ΑΕΠ, ένα τεράστιο ποσό, πράγμα που αποδεικνύει ότι, ναι μεν η κατάσταση σήμερα είναι κρίσιμη στην Ελλάδα, αλλά η χώρα, δηλαδή οι πολίτες της, έχουν καταβάλλει προσπάθειες, έχουν κάνει σημαντικές θυσίες, τις οποίες κανείς δεν πρέπει να παραβλέπει. Δυστυχώς, η άγρια μορφή λιτότητας που έχει επιλεγεί έχει προβλέψιμα οδηγήσει στην οικονομική κατάρρευση, η οποία έχει καταστρέψει, τουλάχιστον εν μέρει, τις προσπάθειες αυτές, αφού είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των κρατικών εσόδων και την αύξηση της αναλογίας χρέους-ΑΕΠ.

Το χειρότερο απ' όλα είναι η σκέψη ότι θα μπορούσαμε να είχαμε προλάβει τους κινδύνους που ενείχε αυτό το σενάριο, εδώ και πάνω από δύο χρόνια. Το είχε πει ο Jacques Sapir. To είχε τονίσει και ο Nicolas Dupont-Aignan μέσα στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Λυπόμαστε που το διαπιστώνουμε σήμερα, αλλά όλοι εμείς που τότε διαβλέπαμε τι θα γινόταν στην Ελλάδα, είχαμε δίκιο. Δεν μας δίνει καμιά ικανοποίηση το γεγονός ότι έχουμε δικαιωθεί. Απλά νιώθουμε θλίψη και αγανάκτηση για όλη αυτή την έλλειψη κοινής λογικής, οργάνωσης και βούλησης, για όλη αυτή την άρνηση των πολιτικών να αξιολογήσουν την κατάσταση και να αποφύγουν τις μετέπειτα αλυσιδωτές λανθασμένες αποφάσεις τους. Και ανησυχούμε έντονα και για αυτές που πολύ πιθανόν να πάρουν και στο άμεσο μέλλον.

Ποιές επιλογές απομένουν στην Αθήνα;

Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα σήμερα είναι περίπλοκη λόγω του ότι ναι μεν ο ελληνικός λαός θέλει να καταργηθούν τα μέτρα λιτότητας, αλλά δεν επιθυμεί (ακόμη;) την έξοδο της χώρας του από την ευρωζώνη. Η συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη και το μέλλον για τους πολιτικούς φαντάζει αβέβαιο, αφού τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν σχεδόν ισοδύναμα. Το σκιάχτρο που κουνάει η Νέα Δημοκρατία μπροστά στα μάτια των ψηφοφόρων είναι ο φόβος εξόδου από το ευρώ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει μεν ότι δεν επιθυμεί έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, αλλά προτείνει ένα πρόγραμμα που θα το χαρακτηρίζαμε ως a priori ασύμβατο με τα δεδομένα.

Η τρομολαγνεία που καλλιεργείται γύρω από την επιστροφή στη δραχμή δεν αποκλείεται να δώσει την ευκαιρία στα παλιά κόμματα εξουσίας να κερδίσουν τελικά τις εκλογές. Ωστόσο, το μονοπάτι τους θα οδηγήσει σε αδιέξοδο, παρά τις πιθανές τροποποιήσεις στα μέτρα λιτότητας που πιθανόν να κάνουν. Διότι ακόμα και αν δοκιμάσουν να "μαλακώσουν" κάπως τις περικοπές των μισθών και τις άγριες μειώσεις των δημόσιων δαπανών, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να καθυστερήσουν την ύφεση, και όχι να την σταματήσουν. Η άλλη καίρια πρόκληση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν είναι οι μαζικές αναλήψεις από τις τράπεζες, ο ρυθμός των οποίων αυξάνεται συνεχώς, και έχει ήδη ως αποτέλεσμα την διαφυγή του 30% των κεφαλαίων από τη χώρα μέσα στα τελευταία δυόμιση χρόνια, γεγονός που δυσχεραίνει συνεχώς την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Μια αύξηση των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων σίγουρα θα συνεισέφερε στην άμβλυνση της κρίσης και την επίλυση της κρίσης ρευστότητας. Η υποτίμηση, παρά τα όποια μειονεκτήματά της, έχει ιστορικά αποδειχθεί ότι επιτρέπει την επανεκκίνηση της οικονομίας, όπως έχει αποδειχθεί από τους Patrick Artus, Nouriel Roubini και Jonathan Tepper, σε αντίθεση με τις ασυνάρτητες απόψεις κάποιων αρθρογράφων που έχει κατά καιρούς φιλοξενήσει η Le Monde. Φυσικά, θα εξακολουθεί να υπάρχει χρέος, αλλά υπάρχει κανείς που να τρέφει αυταπάτες ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει κάποτε όλο το χρέος της;
Αυτό που μας εκπλήσσει και μας ανησυχεί πραγματικά είναι το γεγονός ότι όχι μόνο η πλειοφηφία των Ελλήνων πολιτικών, αλλά και αρκετοί άλλοι, αρνούνται να εξετάσουν την εναλλακτική λύση της εξόδου από το ευρώ, παρά τις τόσες αναλύσεις έγκριτων οικονομολόγων, οι οποίοι - το τονίζουμε αυτό - είχαν προβλέψει εδώ και καιρό το σημείο στο οποίο έχει φθάσει η κατάσταση σήμερα.

Εμείς θα συμφωνήσουμε μαζί τους, θα το επαναλάβουμε, κι ας γίνουμε κουραστικοί:

Δεν υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα και για τους Έλληνες αν παραμείνουν μέσα στην ευρωζώνη.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

11 σχόλια :

  1. Οι γνήσιοι Έλληνες υπεραγαπάν την πατρίδα τους. Και αγάπη σημαίνει δίνω προσφορά! Ακόμι και της εγχώριες τράπεζες στηρίζουν. Θα πάρουν τις καταθέσεις τους μόνο αν αντιληφθούν οτι οι τράπεζες είναι εντελώς προδοτικές. Ακόμι και αν οι τράπεζες ανήκουν στους εβραίους δεν τα βγάζουν με ελαφρά καρδιά τα λεφτά τους οι Έλληνες. Για να τα πάνε πού; Στις τράπεζες των εβραίων στο εξωτερικό. Το ίδιο πράμα είναι. Όμως αν οι Ελληνικές τράπεζες γίνουν πατριωτικές εκεί να δείτε. Ακόμι και λεφτά του εξωτερικού θα φέρουν οι Έλληνες για να τις στηρίξουν. Ποιοί πολιτικοί το επιχείρησαν αυτό; Κανένας! Οι δεξιοί ψηφίστε Καμένο! Τουλάχιστον να γίνει και μια εναλλαγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα και για τους Έλληνες αν παραμείνουν μέσα στην ευρωζώνη.

    Αν συνεχίσουμε εντός θα γίνουμε παρελθόν από όλες τις απόψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε .. ας φύγουμε λοιπόν να τελειώνουμε και εμείς αλλά και αυτοί.
    Είναι όλοι τους τόσο χυδαίοι,εκβιαστές, παλιάνθρωποι, τομάρια και κυρίως άρπαγες....
    Τον αμύθητο πλούτο της Ελλάδας θέλουν, τίποτα άλλο...
    Βοήθησαν σε αυτό και τα προδοτικά καθάρματα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που εκτέλεσαν την αποστολή που τους διέταξαν τα τοκογλυφικά αφεντικά τους.
    Λοιπόν να τελειώνουμε..... πάντα ο Ελληνικός Λαός πλήρωνε τα χρέη του, αλλά τώρα το κακό παράγινε.
    Αν θέλουν να τους ξεχρεώσουμε προοδευτικά, χωρίς να γονατίσουν οι 'Ελληνες, έχει καλώς.
    Αν δεν θέλουν και νομίζουν ότι θα τα αρπάξουν όλα τώρα, τότε ας βάλουμε στο παιχνίδι ΑΜΕΣΑ και άλλους ενδιαφερόμενους και "γαία πυρί μιχθήτω"
    Με άλλη όμως πολιτική ηγεσία και πατριώτες κυρίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατι που δεν εχει κανεις ομολογησει και εκει οι συζητησεις ολες αλλαζουν ροτα, ειναι οταν οι δημοσιογραφοι ρωτουν:-και με τι λεφτα θα γινουν αυτες οι αλλαγες...
    Λοιπον για να το ξεκαθαρισουμε ειτε ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαβει ειτε η ΝΔ στο ιδιο σημειο θα καταληξουμε απλα σε διαφορετικο χρονο.Απλα ο ΣΥΡΙΖΑ φοβαται να πει οτι για μερικους μηνες μεχρι να ξεκαθαρισει το τοπιο θα ανασταλουν ολες οι πληρωμες μισθων, συνταξεων και γενικα Δημοσιου.Τωρα τι θα επιφερει αυτο, αν θα ειναι αναταξιμο ενας Θεος το ξερει.Δηλαδη αποφασιζει να σκασει η βομβα στα χερια του, ΑΛΛΑ θα εχει την εξουσια με ο,τι αυτο συνεπαγεται....

    Απ τη αλλη η ΝΔ θα προσπαθησει να το καθυστερησει οσο μπορει περισσοτερο με αποτελεσμα την εξαθλιωση του λαου γιατι ατολμη ουσα δεν θα πει τη λεξη χρεωκοπια [οπως εκανε και το ΠΑΣΟΚ]
    Η μονη διαφορα που βλεπω δεν ειναι οικονομικης φυσεως γιατι οταν τα πραγματα φθασουν εκει θα υπεισελθουν κι αλλοι παραγοντες, αλλα πολιτιστικη και ηθικη.Εξηγουμαι: ο ΣΥΡΙΖΑ αν ποτε κυβερνησει, θα προσπαθησει να εγκαταστησει την αριστερη κουλτουρα κατα κρατος.Εξω η θρησκεια, αλλοιωση της ιστοριας, δικαιωματα στους μεταναστες κλπ.Εκει παιζονται τα θεματα και οχι στο οικονομικο που ξερει οτι δεν θα τα καταφερει.Ολα ειναι θεμα παγκοσμιοποιησης....

    Ολα τα κομματα εχουν στις ταξεις τους τετοιους, απλα τα αριστερα εχουν τους περισσοτερους.
    Ο καθενας ο,τι τον φωτισει ο Θεος ας πραξει.Ετσι κι αλλιως Αλλος κανονιζει, αλλα θα μας ζητηθει ο λογος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καθένας λέει την παπαριά του αγνοώντας τη κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα δίνοντας ψεύτικες ελπιδες στους απελπισμένους Έλληνες. Η δραχμή ΣΗΜΕΡΑ (οχι για το χθες ούτε για το αύριο μιλάω για το ΤΩΡΑ) είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ επιλογή. Ψάξτε το αντικειμενικά και όχι με ψευτοπατριωτικες κορώνες και θα το δείτε. Το εύρω φτώχια , εφιάλτης αλλά θα παραμείνουμε ζωντανοί στην εντατική και με την Ελλάδα ...ολόκληρη, με κάποιες ελπίδες να ανανήψουμε.... Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις θα ματώσουμε.
    ( Προσωπική άποψη: Δεν έπρεπε να μπούμε στο Εύρω αλλά η επιστροφή στη δραχμή τη χαρακτηρίζω ως εθνική υποχώρηση και ΗΤΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 4:27 π.μ. Δραχμή και πάλι δράχμη,ρε ευρωλιγούρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 4:27 π.μ. Και αν νομίζεις ότι θα σε σώσει το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση,ε τότε,τι να σου πω.Ψήσισε ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ,λοιπόν.Είσαι άξιος της μοίρας σου,όπως και όλοι οι όμοιοι με σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ 4:27 .
    Το ευρω και η ΕΕ , διαλυθηκαν , αν δεν το καταλαβες ακομη .
    Η λυσι ειναι Εθνικο νομισμα και μακρυα απο κολασμενους δυτικους .
    Τα πραγματα ειναι απλα , πολυ απλα .
    Ευρω και ΕΕ = με ολοκληρωτικη εξαφανιση της Πατριδος .
    Αν δεν το καταλαβες ακομη , ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορει να σου το εξηγηση , διοτι το μυαλο εχει γινει κουρκουτι και ειναι ανικανο να ορθωση λογικη σκεψη , διοτι ΟΛΑ ειναι ενας χυλος .
    Τιποτα δεν εγινε απο ανικανοτητα η λαθος . Ολα συμβαινουν με σχεδιο και προγραμμα πολλων ετων .
    Η απωλεια της κυριαρχιας και μονο , τα λεει ΟΛΑ .Μην πιστεψη κανεις οτι επειδη δεν το λενε , δεν ισχυη .
    Τα κομματα ειναι ΟΛΑ οργανα των τοκογλυφων και αυτο το βλεπει ο καθενας που εχει Ελευθερη σκεψη .
    Οτι και να ψηφισουν οι σκλαβοι , δεν εχει ΟΥΔΕΜΙΑ σημασια .
    Η θα "κυβερνησουν" οι υποτακτικοι τους , η , το χαος .
    Οι κατακτητες δεν φευγουν με εκλογες .
    Οι εκλογες εχουν σημασια οταν εισαι Ελευθερος και πολιτικοποιημενος και οχι προβατο σε μαντρι και ασχετος επι του παντως επιστητου .
    Προσθεσε τα γιδια που ψηφισουν φανερους εφιαλτες και θα καταλαβεις .Και αλλους τοσους που στηριζουν αθεους και ανθελληνες και θα εχεις την εικονα του αυριου .
    Η μονη λυσι ειναι να αναλαβει ο στρατος για ευλογο χρονικο διαστημα . Δηλαδη μεχρι να κρεμαστουν , φυλακιστουν και εξοριστουν οι 300+1 επι 12 κυβερνησεων .
    Μεχρι τοτε θα ειμαστε ΟΛΟΜΟΝΑΧΟΙ και θα μας σφαζουν ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ , ΓΙ'ΑΥΤΟ ΟΙ ΦΡΟΝΙΜΟΙ ΚΑΝΟΥΝ , ΗΔΗ , ΤΑ ΚΟΥΜΑΝΤΑ ΤΟΥΣ .Οι αλλοι που τρεχουν σαν ζαλισμενα κοτοπουλα απο σταυλο σε σταυλο θα κατακρεουργηθουν .
    Επειτα θα μιλαμε για εκλογες .
    Λεφτα υπαρχουν , αν κατασχεσουν τα κλεμμενα απο το '74 απο ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ .
    Αλλα και αυτοι οι 1-2 που δεν εκλεψαν , να τιμωρηθουν διοτι δεν εκαναν ΤΙΠΟΤΑ να σταματηση η προδοσια .
    Απλο ειναι . Αν ενας σου υποσχεθη οτι θα σου κτιση το σπιτι και αντι αυτου σου παραδωση τσαντιρι , θα δικαιουται αμοιβης ;
    Ας ειναι ακομη και αυτος που ανακατευε την λασπη επι 38 χρονια , αλλα τιποτα δεν εκτιζαν οι μαστορες .
    Τοσες χιλαδες τονοι υλικα που πηγαν ;
    Κανεις δεν πηρε χαμπαρι ; Τοσο ΜΑΛΑΚΕΣ ειναι οι αντιπροσωποι του νοικοκυρη ;
    Μας πουλησαν και αυτο ειναι φανερο , επισης στους νοημονες , επειδη κατω απο τα ποδια μας εχουμε μυθικα πλουτοι , αλλα ΟΛΟΙ εκαναν τις παπιες .
    Τυχαια ακομη καταστρεψαν τον τουρισμο ; Που θα μπορουσε να φερει τρις , διοτι ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΣ ειναι ενα ζωντανο μουσειο και μοναδικης στον κοσμο ομορφιας ;
    Εχω ζηση σε πολλα δυτικα κρατη και σε ανατολικες αγγλοφωνες πρωην αποικιες και γνωριζω παρα πολυ καλα τι σημαινει ΕΛΛΑΔΑ .Αλλα και τι σημαινει γραικυλος και ραγιας .

    ΕΛΛΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ .

    Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ Ο ΔΕ ΜΗ ΝΟΩΝ ΕΣΑΕΙ ΚΟΙΜΗΘΗΤΩ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.Αναλύσεις απόψεις θεωρίες...λόγια λόγια λόγια.Και η ουσία;40-50% κάτω μισθοί συντάξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ανεργεία τεράστια,διαλυμμένο κράτος.Τι μου λέτε τώρα εμένα;Πάντα τέτοιοι είμασταν.Της κουβέντας και από πράξη μηδέν.Και όλα αυτά μέσα στο σωτήριο μνημόνιο,και μια τρομολαγνία για ευρώ και δραχμή.Ακόμη δεν καταλάβατε τι συμβαίνει;Την ΕΕ προστατεύουμε με το αίμα μας.Τίποτε άλλο δεν γίνεται.Και θα παραδώσουμε μία κατάσταση άρρωστη και στα παιδιά μας.Αν δεν ξεκολήσουμε από αυτούς που μας έφεραν εδώ είμαστε τελειωμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το συμπερασμα ειναι ότι δεν ξέρουμε το καλο μας και ειμαστε κολλημενοι με το ευρω. Οι ίδιοι βγάζουμε τα μάτια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. για να βγεις απ το ευρω χρειαζεται η χωρα μεγαλη προετοιμασια και δεν την εχει,δηλαδη θελουμε να πετανε απο πανω τα αεροπλανα και να ριχνουν τροφιμα;οπως στις τριτοκοσμικες χωρες;και για ποσο ο λαος μας θα ζησει ετσι; θα αποδεκατιστουμε απο τη πεινα κι απο τους λαθρομεταναστες.Ναεκπονηθει ενα σχεδιο ρεαλιστικο και μετα να φυγουμε.Ειναι κανενας αξιος να αναλαβει τα ηνια για κατι τετοιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]