Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θα είναι ξαφνικό...


Πόσο χρόνο έχει η Ελλάδα για να κάνει την «ηρωϊκή» έξοδο…

Μια περίεργη είδηση έβγαλε πριν από λίγο το δίκτυο Bloomberg. Έβαλε οικονομολόγους να κάνουν μια έρευνα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν θέλει η Ελλάδα να βγει από το ευρώ μπορεί να το κάνει μέσα σε μόλις... 46 ώρες.

Δηλαδή, το «παράθυρο» ξεκινά από το κλείσιμο της Wall Street στην Αμερική μια Παρασκευή βράδυ… και τελειώνει με τον άνοιγμα της Ν. Ζηλανδίας τα ξημερώματα της Δευτέρας, ως το πρώτο εβδομαδιαίο άνοιγμα των χρηματιστηριακών αγορών. Συνεπώς το σενάριο των 21 οικονομολόγων εκτιμούν ότι αν θέλει η Ελλάδα από το ευρώ θα πρέπει να το κάνει Σαββατοκύριακο, όταν θα είναι κλειστές οι αγορές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέσα σε αυτές τις 46 ώρες, η κυβέρνηση που θα αποφασίσει αυτή την κίνηση θα πρέπει να καθησυχάσει το κοινό ενώ θα διαχειρίζεται την ενδεχόμενη στάση πληρωμών, το νέο νόμισμα, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τον περιορισμό των εκροών καταθέσεων αναζητώντας παράλληλα τρόπους για την πληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας λόγω της διακοπής της διεθνούς χρηματοδότησης.

Η απάντηση ήρθε από ένα πρώην μέλος της ΕΚΤ, τον Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, ο οποίος είπε ότι μια έξοδος χώρας από την Ευρωζώνη δεν είναι ούτε εύκολη ούτε και απλή υπόθεση.


Η ελληνική έξοδος, «οι τρομοκράτες» και οι… ψύχραιμοι!

Επιμένουν οι δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων στα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ενώ ακούγονται και πιο… ψύχραιμες φωνές.

Δύο αξιωματούχοι της ΕΕ είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, πως τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει ότι, πρέπει να προετοιμαστούν για την πιθανότητα η Ελλάδα να εγκαταλείψει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Η συμφωνία, όπως αναφέρει το Reuters, επιτεύχθηκε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης της ομάδας εργασίας του Eurogroup (EWG).

Το πρακτορείο ειδήσεων, μάλιστα επικαλούμενο τους δύο κοινοτικούς αξιωματούχους, κάνει λόγο και για υπόμνημα στο οποίο απαριθμούνται τα στοιχεία για την αποχώρηση της χώρας μας από το ευρώ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το EWG συμφώνησε ότι κάθε χώρα της ζώνης του ευρώ πρέπει να προετοιμάσει ένα σενάριο, χωριστά, για τις πιθανές συνέπειες μιας ελληνικής εξόδου.

«Τίποτα δεν προετοιμάστηκε μέχρι τώρα, από φόβο για τις διαρροές,» δήλωσε σχετικά ο ένας εκ των δύο αξιωματούχων.

Το υπόμνημα περιλαμβάνει λεπτομέρειες με τα πιθανά κόστη για κάθε κράτος -μέλος ξεχωριστά από μία ελληνική έξοδο, εάν αυτή έλθει ως «φιλικό διαζύγιο».

Μάλιστα προστίθεται, πως στην περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα εγκαταλείψει το κλαμπ των 17, θα μπορούσε να λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Οι ψύχραιμοι!

Στον αντίποδα, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε τη δέσμευσή του να κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προετοιμάζεται σενάριο εξόδου της χώρας από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα .

Εξάλλου ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Ανχελ Γκουρία, προειδοποιεί για τους κινδύνους, που εγκυμονεί μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

Στη διάρκεια φόρουμ του Οργανισμού στο Παρίσι, κάλεσε τους πολιτικούς και οικονομικούς αξιωματούχους να μην αναφέρονται στα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα, αλλά αντίθετα να μιλούν για τα μέσα εξόδου από την κρίση.

Ο κ. Γκουρία υπογράμμισε, πως μια έξοδος από την ευρωζώνη θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια όλων αυτών, που επενδύθηκαν για να στηριχθεί η χώρα.

Σημείωσε δε ότι, μια αποδέσμευση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, « είναι κατά κάποιον τρόπο η λύση της ευκολίας, αλλά από μια άλλη πλευρά είναι η πιο επικίνδυνη και η λιγότερο γνωστή».

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Το συγκεκριμένο σενάριο το έχουμε διαβάσει άπειρες φορές, για την 25η Μαρτίου λογω τριημέρου, για το τριήμερο του αγίου Πνέυματος... και για πολλά πολλά Σαββατοκύριακα. Το έχουμε εμπαιδώσει. Ανήκουμε στο ο βρεμένος τη βροχή δε φοβάται. Άλλοι να φοβούνται τι θα συμβεί στην Ευρώπη μετά από αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιπέρι σε όποιον μιλάει για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Θειάφι στο πυρ το εξώτερον σε όποιον το σκέφτεται. Τι, έτσι εύκολα εμείς οι νταβατζήδες θα αφήσουμε την πόρνη να το σκάσει; Πρέπει πρώτα να μας ξεπληρώσει για τα φτιασίδια που της αγοράσαμε. Και αυτά τοκιζόμενα, υπερβαίνουν τη διάρκεια της ζωής της. Αυτή ήταν η αρχική συμφωνία μας! Δεν καταλαβαίνει η χαζή ότι αν φύγει από την προστασία του νταβατζή, δεν θα έχει να φάει; Τι ανεξαρτησίες και εθνικές κυριαρχίες και κουραφέξαλα; Ελα σε εμάς για προστασία, δεν γίνεται διαφορετικά! Ηδη σήμερα σου φέραμε 80 νέους πελάτες - δανειστές. Από τα λεφτά που θα τους πάρουμε για τις υπηρεσίες σου, θα σου δανείσουμε για να φας. Πως θα φας αν δεν πάρεις τα δανεικά μας, ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ορε αντε για νταβατζιδες δεν σας αντεχει αυτο το ομορφο κορητσι η ελλας ουτε ο ελλην θα σας κανουμε τον ιουνι ορε ουνοι που θα παθετε την πλακασας οπως τον μαη σας γαμησαν οι γαιδαροι τον ιουνι θα σας διωξουμε ουνοι ορε τυποθητω δραχμουλα σιγα μην σκιαχτο τα σκιαχτρα που εχουν συναξη των λυκανθρωποβρυκολακων για να μα ςρουφηξουν κιολο αιμα ορε ψηλα το κεφαλι και συριζα καμενο για να τελιωνουμ εμε τους προδωτε βρε τρελαντωνη το φιλαρακισου το γαπ ουτε ανασα δεν βγαζεις αφου του εκανες την αβαντα ορε μακακα νεοδουλη συνεχηζεις να τον ψηφηζεις τον αβανταδορο και πρωδοτη του 93 και του 11 ολοι οι προδωτες μαζι τους μαζεψε κατω ειδατε πωες τα βρηκαν οι προδωτες α ρε καρατζαφερι τι επαθες και εσει αφου ρε κολοτουμπα τον ειξερε ςαπο το 93 που συζηταγες μαζιτου τοδες το ονοιρο πως στην εκατσε και εσεν εδω την εκατσε σε 3000000 εκατομιρια νεοδουληδες εσενα θα αφηνε και πυστευουν ακομα πω ςμε αφτο το αφηρμα εχει ελπιδα ο τοπος και ο ελληνας ορε σαροστετων και ας παμε οχι στην δραχμη αλλα και στην μνα κωννος αγραφιωτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]