Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εκφράζουν οι Έλληνες διπλωμάτες στην Αλβανία τις αλβανικές θέσεις;

Ο Έλληνας πρέσβης στα Τίρανα κ. Νίκος Πάζιος παρεχώρησε συνέντευξη στον Αλβανό δημοσιογράφο Αρτούρ Κοπάνι η οποία μεταδόθηκε από την κρατική αλβανική τηλεόραση (TVSH). Στην συνέντευξη αυτή ο κύριος πρέσβης ρωτήθηκε τι σημαίνει γι’ αυτόν «Βόρειος Ήπειρος» και τι «Πρωτόκολλο Αυτονομίας». Ο κ. Πάζιος με τις απαντήσεις του πάγωσε τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, μεταξύ πολλών άλλων, άσχετων με το θέμα δήλωσε «Η αναφορά σε θέματα του παρελθόντος και η ερμηνεία τους ανάλογα με το συμφέρον και κυρίως η χρησιμοποίησή τους από εθνικιστικούς κύκλους για τους δικούς τους σκοπούς, όχι μόνο δεν είναι ωφέλιμη αλλά είναι επικίνδυνη». Εξ άλλου σε άλλη ερώτηση για την καταδίκη του Ναούμ Ντίσιου, ο κ. Πάζιος απάντησε πως δεν σχολιάζει αποφάσεις της δικαιοσύνης» !!!

Στο Αργυρόκαστρο εξ΄άλλου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Νικόλαος Κοτροκόης, ο οποίος παρεχώρησε συνέντευξη στον εκδότη της βορειοηπειρωτικής εφημερίδας «Το ‘Όραμα» κ. Θόδωρο Βεζιάνη. Στην συνέντευξή του ο κ. πρόξενος ανάμεσα σε πολλά άλλα ενδιαφέροντα και θετικά αναφέρει «Τα ελληνοαλβανικά σύνορα είναι δεδομένα και απόλυτα σεβαστά και υπό την έννοια αυτή επιβάλλεται η περιθωριοποίηση όλων εκείνων των ακραίων εθνικιστικών κύκλων που αμφισβητούν το σημερινό status quo και με τις αναχρονιστικές αλυτρωτικές αντιλήψεις τους δηλητηριάζουν τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και υπονομεύουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, την οποία η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά». !!!

Ο γράφων έχει και ίδια αντίληψη, πριν λίγες εβδομάδες συναντήθηκε στους Αγίους Σαράντα με τον νέο πρόξενο και άκουσε και ο ίδιος τις παραινέσεις του πως δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ο όρος Βόρειος Ήπειρος επειδή δεν αρέσει στους… Αλβανούς να τον ακούνε και ότι βέβαια η Ελλάδα προασπίζεται τα δικαιώματα της μειονότητας αλλά βέβαια ενδιαφέρεται για την καλυτέρευση των σχέσεών της με την Αλβανία. Απάντησα τότε στον κ. πρόξενο πως παντού στην Ευρώπη η κάθε μειονότητα επιλέγει την ονομασία της περιοχής της όπως αυτή την εκφράζει και όχι όπως επιθυμεί η κεντρική εξουσία του κράτους όπου αυτή διαβιεί.


Φαίνεται πως τον τελευταίο καιρό οι Έλληνες διπλωμάτες έχουν πλήρως ενστερνισθεί την αλβανική άποψη πως δεν υπάρχει Βόρειος Ήπειρος αλλά Νότια Αλβανία, πως δεν υπάρχουν Βορειοηπειρώτες αλλά ελληνόφωνοι μειονοτικοί (για τους Αλβανούς μειονοτικοί είναι μόνο οι κατοικούντες στις καλούμενες μειονοτικές περιοχές και όχι όσοι επιθυμούν να δηλώσουν ελεύθερα την εθνική τους καταγωγή, ούτε και οι βλαχόφωνοι). Αυτό μου φέρνει στο μυαλό τους ναζιστές και τον Αδόλφο Χίτλερ που είχαν αντικαταστήσει τον όρο Πολωνία με τον όρο Generalgoouvernement, δηλαδή Περιοχή Γενικής Διοίκησης. Μου θυμίζει ακόμα τους κρυπτοέλληνες και κρυπτοχριστιανούς της Μικράς Ασίας που θεωρείται αδιανόητη η δήλωση της πραγματικής καταγωγής τους. Μία τέτοια Αλβανία θέλουν να βάλουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και για ποιόν λόγο. Η τακτική της υποχωρητικότητας και του «δεν διεκδικούμε τίποτα» έχει ήδη εφαρμοστεί στις σχέσεις μας με την Τουρκία με απόλυτη αποτυχία. Επιτέλους κύριοι, εθνική αξιοπρέπεια.

Δημήτρης Περδίκης
Πρόεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους αυτούς τους ανύπαρκτους διπλωματικούς τενεκέδες και κυρίως σε αυτούς πους διορίζουν και τους κρατούν στις θέσεις αυτές.
    Αντίστοιχοι που ομιλούν διαφορετικά..... διαγράφονται....
    Τι εθνική εξύψωση, τι περηφάνεια μας διατρέχει για τα απόβλητα αυτά!
    Και σε όσους αναρωτιούνται και πιθανά βουβά να διαμαρτύρονται...
    Είναι μόδα ρε παιδί μου, το σύστημα απαιτεί υλικό μη ενδιαφερόμενο για το οτιδήποτε Εθνικό και Ελληνικό. -
    Κατάλαβες ανθρωπάκο ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]