Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Άγκυρα να αφήσει τις υπέρμετρες φιλοδοξίες…

Οι νέο-οθωμανικές διαθέσεις της Τουρκίας φαίνεται ότι δεν πολυαρέσουν στην Ουάσινγκτον. Ήδη στρατηγικές προσωπικότητες στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, όπως ο Χένρι Κίσινγκερ, έχουν προειδοποιήσει την Άγκυρα να μην θίξει τα ζωτικά συμφέροντα των Αμερικανών στην ευρύτερη περιοχή.

Τώρα έρχεται ανάλυση του αμερικανικού think tank «STRATFOR» που έρχεται να μας επιβεβαιώσει.

Το STRATFOR τονίζει την πρόθεση της Τουρκίας να γίνει ο σημαντικότερος γεωστρατηγικός παίκτης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και υπογραμμίζει τις τουρκικές απειλές κατά Ελλάδας και Κύπρου σε ό,τι αφορά τις έρευενες για το φυσικό αέριο.

Η τελευταία ανάλυση λοιπόν του αμερικανικού think tank, υπογραμμίζει με νόημα ότι η Τουρκία θέλει να καταστεί, αναφερόμενη στις απειλές της Άγκυρας κατά Αθήνας και Λευκωσίας, ως προς την διαδικασία των ερευνών για φυσικό αέριο.

Ωστόσο η Τουρκία δεν υπολόγισε σωστά το πόσο απαραίτητη είναι για τις ΗΠΑ ως γεωπολιτικός εταίρος, κυρίως ως παράγοντας ανάσχεσης της Ρωσίας. Η υπερφιλόδοξη και βιαστική Τουρκία «έχει ξεφύγει», παίζοντας το δικό της παιχνίδι. Η ανάλυση επικρίνει την πρακτική των Τούρκων εναντίον του Ισραήλ, αλλά και πρωτοβουλίες τους στη Μέση Ανατολή με τις οποίες δεν συμφωνούν οι ΗΠΑ.

Με αυτό το σκεπτικό το STRATFOR προβλέπει κάποια ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας το προσεχές διάστημα.

Εμμέσως, λοιπόν, διαμηνύεται στην Άγκυρα ότι από τις ΗΠΑ δικαιούται να έχει κάποιον ρόλο, αλλά όχι «τον» ρόλο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Και πως όλα πρέπει να γίνονται κατόπιν «συνεννόησης» με την υπερδύναμη. Ειδάλλως η Άγκυρα θα βρεθεί προ δυσάρεστων εξελίξεων, διότι σε ένα διπλό θερμό μέτωπο με Ελλάδα – Ισραήλ, την περιμένει καταστροφή. Αυτό υπονοείται σαφέστατα από το STRATFOR, το οποίο εκτιμούμε πως θέλει εκφοβιστικά να περάσει στους Τούρκους το μήνυμα πως δεν είναι ούτε άτρωτοι ούτε πανίσχυροι.

Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]