Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το χρέος των πολιτών σήμερα

Του Δημήτρη Γαρούφα
πρώην προέδρου του Δ.Σ.Θ

Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών έχουν φέρει τα πάνω-κάτω στη χώρα και γι΄ αυτό οι εκλογές αυτές θα μπορούσαν να αποβούν καθοριστικές για το μέλλον της σηματοδοτώντας την έναρξη διαδικασίας σταδιακήςσυντεταγμένης αναδιάρθρωσης του πολιτικού συστήματος με ολοκλήρωση αυτής με την Συνταγματική αναθεώρηση, αν οι πολίτες αντικειμενικά και πλήρωςενημερωμένοι αποφάσιζαν με ψυχραιμία για το μέλλον της.

Φοβούμαι πως δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις γιατί γίνονται σε φορτισμένο κλίμα και οι πολίτες θα ψηφίσουν μάλλον με το θυμικό κι όχι με τη λογική με ευθύνη κυρίως των πολιτικών κομμάτων που μπορούσαν με κατάλληλες κινήσεις να αποφορτίσουν το κλίμα. Θα μπορούσαν π.χ. να δείξουν ότι πήραν το μήνυμα λιτότητας αν μειώνονταν οι Βουλευτές από 300 σε 200,αν γίνονταν θεσμικές κάποιες μεταρρυθμίσεις κλπ. Δυστυχώς όχι μόνο δεν έγινε τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση αλλά ενώ μιλούν για διαφάνεια και ανάγκη κάθαρσης στη δημόσια ζωή, συμπεριέλαβαν στα ψηφοδέλτιά τους πρόσωπα που κατηγορήθηκαν για εμπλοκή σε σκάνδαλα (Βατοπεδίου, SIEMENS κλπ.)…Γι΄ αυτό σημαντικό μέρος των πολιτών θα αντιδράσειπεισματικά με ψήφο εκδίκησης προς το πολιτικό κατεστημένο γεγονός που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες..

Στις εκλογές αυτές θα φανούν και οι παρενέργειες του εκλογικού νόμου . Αυτός ο εκλογικός νόμος έγινε την εποχή που βασίλευε ο δικομματισμός (τα δύοεναλλασσόμενα στην εξουσία κόμματα έπαιρναν 80% των ψήφων) αλλά τώρα άλλαξαν τα δεδομένα με διαφαινόμενη συμμετοχή στο κοινοβούλιο (αν επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις) τουλάχιστον 8κομμάτων γι αυτό η κατανομή των βουλευτικών εδρών π.χ. θα είναι τραγελαφική σε σημείο που θα βλέπει κάποιος το πρώτο κόμμα να παίρνει ελάχιστες έδρες σε μεγάλες περιφέρειες και να παίρνει σχεδόν το σύνολο των εδρών στις τετραεδρικές…

Στην προεκλογική περίοδο παρουσιάστηκαν κάποιες αξιοπρόσεκτες προτάσεις για μελλοντικές μεταρρυθμίσεις όπως π.χ. οι προτάσεις του Α.Σαμαρά για τη μελλοντική αναθεώρηση του Συντάγματος αλλά δεν συζητήθηκαν ούτε παρουσιάσθηκαν ολοκληρωμένα σχέδια ανάπτυξης της χώρας κι΄ ΄έτσι η χώρα θα πορευθεί προς το άγνωστο και μετά τις εκλογές…

Δεν έχει νόημα να πούμε περισσότερα, άλλωστε έγκαιρα προειδοποιήσαμε (εις ώτα μη ακουόντων όμως) για τα μελλούμενα… Σε ότι αφορά το χρέος των πολιτών σήμερα υπενθυμίζω αυτά που είχε γράψει ο Τζών Κέννεντυ στον επίλογο του βιβλίου του με τίτλο «σκιαγραφία των γενναίων» αναφερόμενος στο χρέος των πολιτών σε δημοκρατικές χώρες: «Σε μια Δημοκρατία, κάθε πολίτης, άσχετα με το ενδιαφέρον που έχει για την πολιτική, ασκεί κι΄ αυτός ένα λειτούργημα και υπέχει μια ευθύνη, και σε τελική ανάλυση το είδος της κυβερνήσεως που έχουμε εξαρτάται κυρίως από το πώς εκπληρώνει ο καθένας τις υποχρεώσεις του. Εμείς, ο λαός, είμαστε τα αφεντικά και θα έχουμε την πολιτική ηγεσία, καλή η κακή, που εμείς θέλουμε και αξίζουμε».

* Το άρθρο δημοσιεύθηκε(2-5-12) και στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]