FT: H Ρωσία θα στραφεί στην Ελλάδα με την απώλεια της Συρίας;
Ο λόγος που η Ρωσία προστατεύει τον κ. Assad είναι γιατί η Μόσχα θέλει την συριακή κυβέρνηση να μείνει στην θέση της. Η Συρία είναι ο πιο αξιόπιστος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας στην Μέση Ανατολή. Μάλιστα ο κ. Assad, όπως και ο πατέρας του πριν από αυτόν, αγοράζει τον περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό της χώρας από την Μόσχα. Μέσα στα χρόνια, πατέρας και γιός έχουν αναλάβει μεγάλο χρέος εξαιτίας αυτής της διαδικασίας. Η Ρωσία χάρισε περίπου το 75% αυτών των υποχρεώσεων το 2006, με αντάλλαγμα να μπορεί η Ρωσία να χρησιμοποιεί τις ναυτικές βάσεις στην Λατάκια και την Ταρτούς. Για την Ρωσία, η πρόσβαση στην Μεσόγειο έχει μεγάλη στρατηγική αξία.
Η ρωσική κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά στα μακροχρόνια σχέδιά της για τις δύο βάσεις. Και προφανώς φοβάται ότι αν χάσει τον κ. Assad θα χάσει και αυτά τα πολύτιμα μεσογειακά λιμάνια της. Έχει δίκιο η Μόσχα; Η ιστορία θα το δείξει… Οι ημέρες του κ. Assad στην εξουσία μοιάζουν να είναι μετρημένες και η επόμενη κυβέρνηση της Συρίας θα μπορούσε να μην είναι τόσο ευνοϊκά διακείμενη απέναντι στην Μόσχα.
Οπότε πού μπορεί η Ρωσία να στραφεί για να διατηρήσει την μεσογειακή βάση για το ναυτικό της; Μήπως στην Ελλάδα; Είναι μια προοπτική την οποία θα πρέπει να προσέξουν πολύ οι Γερμανοί και οι άλλες χώρες του πυρήνα της Ε.Ε.
Η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα μια αξιόπιστη μακροπρόθεσμη πηγή εσόδων. Οι Έλληνες αναρωτιούνται πώς θα μπορέσουν να πετύχουν οικονομική ανάπτυξη, όταν υιοθετούν τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Οι παράγοντες του εξωτερικού αναρωτιούνται τι έχει να πουλήσει η Ελλάδα.
Ενώ όμως οι δυτικοί επενδυτές οπισθοχωρούν, οι κρατικές εταιρίες της Ρωσίας και της Κίνας αναζητούν ευκαιρίες. Οι Κινέζοι έχουν ήδη κάνει μεγάλη επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά. Η ρωσική Gazprom φημολογείται ότι ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ.
Μια 30ετής ή 50ετής συμφωνία που θα δώσει στο ρωσικό ναυτικό δικαιώματα βάσης στο λιμάνι του Πειραιά, ίσως μια μέρα να είναι λογική σκέψη και για τις δύο πλευρές. Μέσα στον χρόνο, αυτή η συμφωνία θα απέφερε στην πεινασμένη ελληνική κυβέρνηση έως 200 δισ. δολάρια.
Είναι αδύνατον για τον κ. Λουκά Παπαδήμο και την τεχνοκρατική του κυβέρνηση να υπογράψει τέτοια συμφωνία, εν μέρει επειδή οι σύμμαχοι της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ θα είχαν σθεναρές αντιρρήσεις. Όμως για μια μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, που θα αντιμετωπίσει ισχυρές λαϊκές πιέσεις για να αντλήσει κεφάλαια και να αντισταθεί στις πολιτικές και οικονομικές απαιτήσεις από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, θα είναι διαφορετικά τα πράγματα.
Οι δυνητικές επιπτώσεις είναι ένα ζήτημα που αξίζει να μελετηθεί. Η μη ανταγωνιστική Ελλάδα μπορεί να έχει μεγαλύτερη οικονομική ελαστικότητα (και μόχλευση) απ’όσο της αναγνωρίζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι της. Και αν ο συνδυασμός της ελληνικής απογοήτευσης και των ευρωπαϊκών απαιτήσεων ωθήσει μια μέρα την Ελλάδα έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι έτοιμο για νέο γύρο εχθρότητας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Στην ουσία, αν οι εντάξεις στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ είχαν μερικό στόχο να δημιουργήσουν νέους δεσμούς ανάμεσα σε αυτούς τους παραδοσιακούς ανταγωνιστές, μια ελληνική έξοδος θα μπορούσε να ανατρέψει αυτή την τάση.
Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να παραμείνει στην ΕΕ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν πολύ μεγάλα ανοίγματα στην χώρα. Η Ελλάδα μόλις έλαβε 170 δισ. ευρώ από ΕΕ και ΔΝΤ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας ως το 2014. Η ΕΚΤ έχει διαθέσει 130 δισ. ευρώ για την στήριξη των ελληνικών τραπεζών. Η ΕΕ και το ΔΝΤ θα κατέχουν τα δύο τρίτα του ελληνικού χρέους. Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ προσφέρει κι άλλα πλεονεκτήματα. Αυτοί είναι ορισμένοι από τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δύσκολα θα αποχωρήσει σύντομα από την ένωση.
Μέσα στον χρόνο όμως, οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της λιτότητας στην ελληνική οικονομία και η λαϊκή πικρία απέναντι στην Γερμανία και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα μπορούσε να αλλάξει τους παράγοντες της συζήτησης –τόσο εντός της Ελλάδας όσο και στην Ευρώπη. Γι’αυτό και η Ευρώπη πρέπει να δείξει μεγάλη προσοχή. Η Ελλάδα δεν έχει αλεξίπτωτο σήμερα, αλλά μέσα στον χρόνο μπορεί να έχει περισσότερες επιλογές απ’όσες νομίζουμε.
Τι λες ρε ευρωλαχνε ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι καλο εχει δει η Ελλας απο τα βαρβαρα δυτικα αποφρασματα ;
Το κακο που μας εχουν κανει 200 χρονια , δεν σου φτανουν ;
Ποιο δανειο πηραμε ;Οι Ελληνες δεν εχουν υπογραψη τιποτα !
Τα ρεμαλια δανειστηκαν κρυφα στο ονομα μας (πλαστογραφια) , τα ρεμαλια να τους τα δωσουν . Αλλα θα παρουν το τριτο το μακρυτερο των Ελληνων .
Εσυ απο ποτε τιμας τις υπογραφες δικτατορων ;
ειναι δυνατον ο Σαμαρας να τολμησει να στραφει προς Ρωσια μετα το καζο που επαθε ο Καραμανλης;οι γεωστρατηγικες αυτες αλλαγες γινονται μονο μεσα απο πολεμους και μεγαλες αναταραχες και τις στρατηγικες και τα δανεια τα διαγραφει μονο το αιμα.Αν μας εχουν αποφασισει για πολεμο δεν τον γλυτωνουμε,μονο τοτε θα μπορεσει να επεμβει "το ξανθο γενος".
ΑπάντησηΔιαγραφήΠώς θεωρεί δεδομένη την "απώλεια" της Συρίας για τους Ρώσους;;; Ευσεβείς πόθοι, θεωρούσαν πως στη Λιβύη θα κάνουν περίπατο μια βδομάδας και ενεπλάκησαν για μήνες, με αντιπάλους μόνο τους Λίβυους...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ δρόμος για την Τεχεράνη είναι στρωμένος με νάρκες, αμερικανάκια. Καλά ξεμπερδέματα!
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ...ΔΥΤΙΚΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ (Η ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ/ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΝΗΣ).
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ΕΛΛΑΔΑ ΖΕΙ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΑΚΡΑΤΟΥ ΕΤΣΙΘΕΛΙΣΜΟΥ, ΕΝΟΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΕΤΑΣΜΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗ.
ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΝΤΕΣ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΧΩΡΙΣ ΕΛΠΙΔΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ;
ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΘΗΚΕ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΠΟΙΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤ(Ρ)ΙΚΟΥ ΠΕΡΙΑΜΑΤΟΣ.
ΟΙ ΤΟΤΕ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ" ΣΥΡΘΗΚΑΝ ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΤΑΠΕΙΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΗΤΤΕΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΕΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ-ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ (ΠΡΟΣΦΑΤΑ).
ΑΛΛΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΙΡΗΝΗ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΟΤΕ Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ.
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ - ΜΕ ΠΟΙΟΝ - ΕΝΩ ΟΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΙ ΕΧΘΡΩΝ - ΦΙΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΔΥΝΑΤΟΙ.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΡΩΣΣΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΔΟΙΑΣΜΟΙ. ΕΧΘΡΟΣ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ, ΦΙΚΟΣ Η ΕΛΛΑΔΑ, (ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΤΩΡΙΝΟΥΣ ΣΩΤΗΡΕΣ ΤΗΣ)
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ...
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΚΡΥΠΤΟΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΟΠΩΣ ΣΥΝΗΘΗΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ..
ΕΜΕΝΑ ΜΕ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΠΟΥ ΑΥΤΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΚΑΡΟ ΤΟΥΒΛΑ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΠΟΤΕ ΨΕΜΜΑΤΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφή