Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ουγγαρία: «Δεν θα γίνουμε αποικία της Ε.Ε.»

Ολομέτωπη επίθεση κατά της Ε.Ε. εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, κατηγορώντας την ότι μεταχειρίζεται τη χώρα του σαν αποικία, μετά και την απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών να «παγώσουν» 495.000.000 ευρώ από το Ταμείο Συνοχής, τα οποία θα δίνονταν ως βοήθεια στην Ουγγαρία εξαιτίας του υψηλού δημοσιονομικού της ελλείμματος.

Σε συγκέντρωση στη Βουδαπέστη ο Ορμπάν χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ουγγαρία «δεν θα ζήσει με τις εντολές ξένων δυνάμεων» και πρόσθεσε:
«Ως ευρωπαϊκή χώρα ζητάμε ίση μεταχείριση. Δεν θα γίνουμε δεύτερης κατηγορίας Ευρωπαίοι πολίτες. Νόμιμο αίτημά μας είναι να έχουμε τα ίδια μέτρα και σταθμά, τα οποία εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της Ε.Ε.».
Στην έκκλησή του προς τους οπαδούς του ο Ορμπάν συνέκρινε την παρούσα κατάσταση με τη μεταπολεμική κυριαρχία της ΕΣΣΔ. Η απόφαση για το πάγωμα των κονδυλίων ελήφθη έπειτα από σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ το πάγωμα των πόρων θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2013. Η περίπτωση της Ουγγαρίας αποτελεί ουσιαστικά την έναρξη της εφαρμογής των σκληρών όρων που προβλέπει το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

Ορισμένοι ηγέτες της Ε.Ε. έχουν κατηγορήσει την κυβέρνησή του Ορμπάν για αυταρχικές πρακτικές και έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τον νόμο που ψηφίστηκε και θεωρείται ότι περιορίζει την ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και της κεντρικής τράπεζας.

Η Βουδαπέστη απορρίπτει τους ισχυρισμούς, αν και σε πολλά θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης είχε υποχωρήσει, υπολογίζοντας στην οικονομική βοήθεια της Ε.Ε. Τον περασμένο Ιανουάριο μάλιστα, ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, ο Ορμπάν ήταν πρόθυμος να επιλύσει τα όποια προβλήματα «εύκολα» και «γρήγορα», με στόχο να κατευνάσει τα πνεύματα και να διασφαλίσει την οικονομική ενίσχυση της χώρας του. Τίποτε από τα δύο δεν έγινε.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]