Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η "πετρελαϊκή φούσκα" και η επικίνδυνη ατραπός


RT Business News

Μια ολοένα διογκούμενη "πετρελαϊκή φούσκα" αποτελεί όλο και πιο σοβαρή απειλή για την παγκόσμια οικονομία απ' ό,τι η κρίση της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ. Και όλα δείχνουν πως η φούσκα αυτή διογκώνεται από τους κερδοσκόπους της αγοράς, αν και δεν υπάρχει απειλή μίας ενδεχόμενης έλλειψης πετρελαίου.

"Είναι φανερό ότι η Ευρώπη δεν είναι πλέον στο επίκεντρο της προσοχής όλων", δήλωσε η Christine Lagarde, η οποία προειδοποίησε ότι ο κόσμος θα επιστρέψει σε νέα ύφεση αν το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν γίνει αιτία να αυξηθούν δραματικά οι τιμές του πετρελαίου. "Αν κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ", είπε η Lagarde, "είναι πιθανό να έχουμε αύξηση μέχρι και 30% στην τιμή του αργού πετρελαίου".

Ήδη, οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν συνεχώς και με ταχύτητα, με την τιμή του αργού πετρελαίου Brent να πωλείται αυτή τη στιγμή στην τιμή των 124,5 δολαρίων το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικάνικου αργού (WTI) διαμορφώθηκε περίπου τα 106,6 δολάρια το βαρέλι.

"Ορισμένοι γεωπολιτικοί παράγοντες έχουν γίνει σημαντικοί ρυθμιστές στην αγορά πετρελαίου", επεσήμανε στο Russia Today Business News ο Sergey Vakhromeev, διοικητικό στέλεχος στον τομέα ανάλυσης της εταιρείας Μetropol. Οι φόβοι για διακοπή των παραδόσεων πετρελαίου από το Ιράν, καθώς και oι πολιτικές αναταραχές στη Μέση Ανατολή, κάνουν τους επενδυτές να ανεβάζουν τις προσφορές.

Tα 20-25 δολάρια από την συνολική τιμή του πετρελαίου σήμερα είναι το λεγόμενο "καπέλο ανασφάλειας", μας εξήγησε ο Vakhromeev.

"Εν τω μεταξύ, δεν υπάρχει πρόβλημα έλλειψης πετρελαίου. Υπάρχει αρκετό πετρέλαιο στον κόσμο, αφού η Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα, θα μπορούσε εύκολα να αντισταθμίσει τις πιθανές ελλείψεις από την μη διακίνηση του ιρανικού πετρελαίου", τόνισε ο εμπειρογνώμονας της Metropol.

Το RT Βusiness προσκάλεσε τον Jorge Montepeque, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Platts Αnalytics, στο στούντιο του RT News και του απηύθυνε το ερώτημα: "Σε ποιο σημείο πρέπει να φθάσει η τιμή του πετρελαίου για να θεωρηθεί ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη για την παγκόσμια οικονομία";

Ο Montepeque απάντησε ως εξής:
"Η τιμή του πετρελαίου έχει ανέβει σε υψηλά επίπεδα, γύρω στα 120 δολάρια το βαρέλι εδώ και ένα χρόνο και κάτι, και στο ίδιο διάστημα σε κάποιες χώρες της Ευρώπης ίσως η κατάσταση να ήταν κάπως χειρότερη. Ωστόσο, στο ίδιο διάστημα στις ΗΠΑ υπήρξε βελτίωση. Η τιμή αυτή έχει "αφομοιωθεί" από τις αγορές γενικά, με αποτέλεσμα να έχει αγγίξει η τιμή τα 124-125 δολάρια σήμερα, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η κατάσταση αυτή. Θα πρέπει να ανησυχούμε σοβαρά αν η τιμή αγγίξει τα 150 δολάρια ή αν τα ξεπεράσει. Τότε θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Και όπως λένε αρκετοί αναλυτές, αν τα Στενά του Ορμούζ έκλειναν έστω και προσωρινά, τότε οι τιμές θα εκτοξεύονταν σε ανεξέλεγκτα επίπεδα, θα ξεπερνούσαν το όριο που είπαμε προηγουμένως (τα 150 δολάρια το βαρέλι) και θα είχαμε καταστροφικές επιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία. Οι χώρες που θα δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα είναι αυτές του βορείου ημισφαιρίου: οι ΗΠΑ, οι χώρες της Ε.Ε., της Ασίας, και αμέσως μετά θα είχαμε σοβαρό πλήγμα στις αγορές. Αυτός είναι και ο λόγος που την περασμένη εβδομάδα ακούσαμε ότι οι πωλητές και οι αγοραστές επιθυμούν διακαώς την σταθερότητα στις τιμές του πετρελαίου".
Το άλλο που πρέπει να λάβει κανείς υπ' όψιν είναι ότι οι ειδικοί δεν θεωρούν ότι το Ιράν θα κλείσει τα Στενά του Ορμούζ στο άμεσο μέλλον, αφού το παγκόσμο εμπόριο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτή την ενεργειακή "αρτηρία".

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Jorge Montepeque: "Το Ιράν εξακολουθεί να παραμένει στενά συνδεδεμένο με τον κόσμο του εμπορίου, και παρά τα μέτρα εκ μέρους των ΗΠΑ, είναι αρκετές οι χώρες που εξακολουθούν να αγοράζουν το αργό του. Αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι θα προσπαθήσουν να κλείσουν τα Στενά οι Ιρανοί. Αν αυτό συμβεί, θα είναι μια ένδειξη του ότι το Ιράν έχει αποκλειστεί από την παγκόσμια οικονομία. Τότε δεν θα είχαν τίποτε να χάσουν αν έκλειναν τα Στενά", δήλωσε στο RT Business News o Jorge Montepeque.

Και τόνισε: "Αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν, ότι δεν είναι εύκολο να κλείσουν τα στενά. Παρακολουθούσαμε τις εξελίξεις στην περιοχή πριν από 20 χρόνια, κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ, και τα στενά δεν έκλεισαν ποτέ εντελώς".

Όταν ο παρουσιαστής του RT Βusiness News ζήτησε από τον αναλυτή να σχολιάσει τις απειλές που εκτόξευσαν οι ΗΠΑ εναντίον της Ινδίας και της Κίνας, λέγοντας ότι θα τις αποκλείσουν από το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα αν εξακολουθήσουν να εισάγουν πετρέλαιο από το Ιράν. Η ερώτηση που απήυθυνε ο παρουσιαστής ήταν: "Πόσο σοβαρές θα είναι αυτές οι επιπτώσεις στις διακυμάνσεις της τιμής του αργού πετρελαίου";

Ο Montepeque δεν αρνήθηκε ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα δεχθεί σοβαρό πλήγμα μετά από μια τέτοια εξέλιξη. "Έχουμε, ωστόσο, δει ότι αυτές οι ίδιες χώρες επιχειρούν να συναλλάσσονται με εναλλακτικούς τρόπους, πληρώνοντας με άλλα νομίσματα και όχι με το δολάριο", υπενθύμισε.

Το τελικό ερώτημα που απηύθυνε το RT Business News στον Montepeque ήταν: "Πώς θα ήταν ο κόσμος του εμπορίου δίχως το Ιράν";

"Δεν θα ήταν καθόλου ευχάριστος για την παγκόσμια οικονομία. Η Σαουδική Αραβία ισχυρίζεται ότι έχει τη δυνατότητα να καλύψει τα κενά που θα προκύψουν αν το Ιράν αποκλειστεί από το παγκόσμιο εμπόριο. Ωστόσο, σύμφωνα με την άποψη πολλών αναλυτών, το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι κάτι επιθυμητό από τις αγορές".



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Είναι φανερό πως η ενέργεια είναι σημαντικό κεφάλαιο για ένα κράτος αυτή τη στιγμή. Κι ενώ στην Ελλάδα έχουμε αφθονία πηγών ενέργειας, λιγνίτη, υδροηλεκτρικούς σταθμούς, ήλιο (φωτοβολταϊκά), γεωθερμική (εκατοντάδες θερμές πηγές), θαλάσσια κύματα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, χρεοκοπούμε!
    Τι να πει κανείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ !
    ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΠΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΙΤΙΑ ?
    ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΠΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ?
    ΜΟΝΟ ΤΑ ΕΛΛΑΔΙΚΑ ? ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ ΤΟΘ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ .
    ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ .
    ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΝ ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΞΩΜΕ ΠΙΟ ΠΕΡΑ .
    ΜΟΝΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ , ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ η ΑΛΛΟ ΤΙ ?
    ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΛΕΙΝΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ .
    ΑΥΤΑ ΤΟ ΕΠΙΚΑΛΥΠΤΟΥΝ .
    ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΠΕΡΑ : < ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΓΝΩΣΕΩΣ ΧΑΘΗΚΕ Ο ΛΑΟΣ ΜΟΥ > .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 6. 31 μμ :
    Τα εχουμε αλλα δεν μας ανηκουν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 9:22 μ.μ. Συμφωνώ απόλυτα. Και δεν σου λέω τίποτε άλλο. Τα χλωμά και άσχετα σχόλια κάτω από αυτό το άρθρο μιλάνε από μόνα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]