Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέες άδειες για έρευνες και εκμετάλλευση πετρελαίων στο Βόρειο Αιγαίο


Συμφωνήθηκε η επέκταση της περιοχής εκμετάλλευσης των πετρελαϊκών κοιτασμάτων του Βορείου Αιγαίου μεταξύ του δημοσίου και της εταιρείας Energean που εκμεταλλεύεται τώρα το κοίτασμα του Πρίνου. Η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική, γιατί είναι η πρώτη φορά από την δεκαετία του 1970 που δίνεται τέτοια άδεια σε μία περιοχή όπου του 1987 η Τουρκία είχε επιχειρήσει "να βάλει πόδι" και τελικά κατάφερε να υπάρξει ένα Μνημόνιο στο οποίο συμφωνήθηκε ότι και η Ελλάδα, εκτός από την Τουρκία δεν θα προχωρούσε σε επέκταση των αδειών γεωτρήσεων.

Για το θέμα είναι ενημερωμένες και οι ΗΠΑ, οι οποίες συνηγορούν στην άμεση επέκταση των ερευνών, αφού υπάρχει βεβαιότητα για ανακάλυψη και άλλων κοιτασμάτων. .

Ακόμα δεν έχει γίνει επίσημα γνωστό για ποιες περιοχές πρόκειται, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αφορά το κοίτασμα «Εψιλον» ενώ κύριος στόχος πάντα παραμάνει το κοίτασμα του Μπάμπουρα, αντικείμενο της κρίσης του 1987 το οποίο δίχνει να είναι εφάμιλλο των κοιτασμάτων νότια της Κρήτης.

Σε σχέση με την ποιότητα των πετρελαίων του Αιγαίου, κομβικό σημείο για την αποδοτικότητα της εκμετάλλευσής τους θεωρούνται τα 67 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών το ανεκμετάλλευτο κοίτασμα «Εψιλον» περιέχει αποθέματα περίπου 18 εκατ. βαρελιών ενώ υπάρχει έρευνα που δείχνει ότι μπορεί να είναι και διπλάσιο

Πάντως το μεγάλο παιχνίδι για τα πετρέλαια του Αιγαίου διαδραματίζεται ανατολικότερα του Πρίνου, στην περιοχή του Θρακικού Πελάγους που περικλείεται από τη Θάσο, τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο και την Ιμβρο και όπου, σύμφωνα με τους ειδικούς, κρύβονται τεράστια αποθέματα ανάλογα με αυτά της Α.Μεσογείου. Και μόνο από το γεγονός ότι τα τρία πρώτα νησιά είναι ελληνικά ενώ το τέταρτο ανήκει στην Τουρκία καταδεικνύει τη δυσκολία της εκμετάλλευσης των πλούσιων κοιτασμάτων για τα οποία έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον η Shell. Ο χάρτης που δημιεύουμε προέρχεται από τα στοιχεία της Shell σε ότι αφορά την πιθανολογούμενη περιοχή των κοιτασμάτων.

Με την επιπλέον επένδυση των 100 εκατ. ευρώ στο κοίτασμα του «Πεδίου Ε», ο αγοραστής μπορεί να αποσπάσει επιπλέον παραγωγή 1.500 βαρελιών ημερησίως από το 2009, προσθέτοντας στον ετήσιο τζίρο άλλα 100 εκατ. δολάρια.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα πλούσια κοιτάσματα του Βορείου Αιγαίου βρίσκονται στην «ευαίσθητη» περιοχή ανάμεσα στα τέσσερα νησιά που περιγράψαμε ενώ τα αποθέματα του Πρίνου μάλλον εξαντλούνται. Οποιος όμως «βάλει πόδι» στον Πρίνο εγγράφει μια πολύ σοβαρή υποθήκη για το μέλλον. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε την αντίδραση της Τουρκίας, στο όλο θέμα…

Επίσης δημιουργείται από την εταιρεία Energean που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου από κοινού με την Ιταλική Edison φυσική υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου σε εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου δημιουργείται στην περιοχή της Θάσου. Είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα ένα τέτοιο project, το οποίο έτσι ή αλλιώς είναι πρωτοποριακό.

Η υποθαλάσσια αποθήκη θα γεμίσει με φυσικό αέριο που θα μεταφερθεί με πλοία υγροποιημένου αερίου. Είναι κάτι σαν "εθνική ρεζέρβα", ειδικά για τις περιπτώσεις που οι ανάγκες για φυσικό αέριο είναι μεγαλύτερες από αυτές που έχουν συμφωνηθεί με τα κράτη-παρόχους. Ταυτοχρόνως όμως δημιουργεί και προβλήματα ασφάλειας διαφόρων κατηγοριών: Είναι βέβαιο ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση θα αποτελούσε στόχο εχθρικών δυνάμεων σε περίπτωση κρίσης, αφού εντάσσεται στις κρίσιμες υποδομές.

Neue Zürcher Zeitung: «Πετρελαϊκή ευφορία στην Αθήνα»

Με το θέμα των γεωτρήσεων στην ελληνική ΑΟΖ ασχολήθηκε η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung η οποία κάνει λόγο για «πετρελαϊκή ευφορία στην Αθήνα» και αναφέρει ότι το ενδιαφέρον εταιριών για εντοπισμό κοιτασμάτων στο χώρο της Μεσογείου είναι μεγαλύτερο από όσο θα περίμενε κανείς.

Η εφημερίδα σημειώνει πως «οκτώ εταιρίες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο πεδίο της γεωφυσικής ανίχνευσης, κατέθεσαν την Παρασκευή δεσμευτικές προτάσεις για πραγματοποίηση ερευνών στο Ιόνιο Πέλαγος και στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Το κόστος των ερευνών υπολογίζεται από το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε 40 εκατ. δολάρια. Ενδιαφέρον έδειξαν κυρίως εταιρίες από τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία».

Μάλιστο το δημοσίευμα σημειώνει πως η ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου είναι κάτι παραπάνω από μία υπόθεση και αναφέρει, επικαλούμενο πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση, ότι οι πρώτες γεωτρήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2012.

Χαρδαβέλας: Γνώριζαν και έκρυβαν τον πλούτο της Ελλάδας

Από τις αρχές του 2009 μόνος, σαν τον τρελό του χωριού, με αλλεπάλληλες εκπομπές στην τηλεόραση (Αθέατος Κόσμος στο Alter) φωνάζω ότι δεν είναι μόνο ο Πρίνος, που έτσι κι αλλιώς στερεύει στη Θάσο, που μας δίνει πετρέλαια, αλλά έχουμε τεράστια κοιτάσματα και στο Αιγαίο, αλλά κυρίως στο Ιόνιο, στη δυτική Ελλάδα, στο Πατραϊκό κόλπο. Κι έχουμε ένα θησαυρό σε φυσικό αέριο νότια της Κρήτης. Και θυμάμαι τον Γιώργο Παπανδρέου σαν πρωθυπουργό του 2012 να βγαίνει στη Βουλή και να λέει με εκείνο το μειλίχιο υφάκι: «Δεν έχουμε πετρέλαιο και μην ακούτε τι λέει μία εκπομπή».

Και θυμάμαι τον ανεκδιήγητο Πάγκαλο να με ειρωνεύεται στη Βουλή με εκείνο το ανόητο: «Να μου φέρει ο Χαρδαβέλλας τα κλειδιά των πετρελαίων στο Καστελόριζο»

Κι εγώ μεν, δεν χρειάστηκε να του στείλω κανένα κλειδί γιατί ο λαός του έστειλε ήδη την περιφρόνησή του και το γιούχα του.

Τώρα όμως τρέχουν και δεν φτάνουν με τον ορυκτό μας πλούτο. Οι 8 μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου ερευνών για υδρογονάνθρακες έσπευσαν να δηλώσουν παρούσες στο διεθνή διαγωνισμό του υπουργείου Ενέργειας. Και σε ένα μήνα αρχίζουν οι έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ας το πούμε λοιπόν τώρα που επιτέλους μπήκαμε στο δρόμο της αλήθειας.

Μας έκρυβαν τη σωτηρία της Ελλάδας που υπάρχει στο υπέδαφός της.

Μας έκρυβαν ότι υπάρχει πλούτος πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ σε υδρογονάνθρακες που η εκμετάλλευσή του θα μπορούσε να μας σώσει από τις δαγκάνες ΔΝΤ και Κομισιόν.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι γιατί όταν άρχισαν οι αποκαλύψεις το 2009 για την ύπαρξη του ελληνικού ορυκτού θησαυρού, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της τότε κυβέρνησης έδωσαν σκληρή μάχη ψευδόμενοι ασύστολα, για να αποτρέψουν κάθε έρευνα αποκάλυψης του θησαυρού αυτού.

Και η απάντηση είναι ολοφάνερη: Για να φτάσουμε στο σήμερα να μην μπορούμε να ζήσουμε χωρίς δανεικά και να έρθουν τα κοράκια και να αρπάξουν τον ελληνικό θησαυρό.


Πηγές: iefimerida, Defencenet, Newsbomb

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]