Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ιράν, ο πόλεμος που έρχεται και η Αθήνα


“Αν θέλεις να κάνεις ειρήνη, μη μιλάς με τους φίλους. Μίλα με τους εχθρούς σου”
Μοσέ Νταγιάν, 1915-1981,
Ισραηλινός υπουργός και στρατιωτικός
Το Ιράν, αποτελεί κράτος κομβικής σημασίας για την ανάγνωση των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, η οποία πλέον κινείτε γοργά προς μια πορεία μετάλλαξης και συνεχών κοινωνικών και εθνοτικών συγκρούσεων. Το Ιράν αποτελεί την γεωπολιτική γέφυρα μεταξύ Τουρκίας και πετρελαιοπαραγωγών χωρών της Μέσης Ανατολής από την μία πλευρά και της Κεντρικής Ασίας και της Ινδικής υπό-ηπείρου από την άλλη. Τα ανωτέρω σε συνδυασμό με τις δραματικές αλλαγές που επέφερε η λεγόμενη “Αραβική Άνοιξη” και την άνοδο του εξτρεμιστικού Σουνιτικού Ισλάμ (Σαλαφιστές), θέτουν επιπλέον παραμέτρους στις οποίες διαδραματίζεται η “Ιρανική κρίση”.

Ουσιαστικά η Τεχεράνη κρατάει σε επίπεδο γεωπολιτικό τα κλειδιά της ισορροπίας του ευρύτερου Μουσουλμανικού κόσμου, αλλά και των πηγών ενέργειας που διέπουν την διεθνή οικονομική ζωή. Συνεπώς , οι όποιες εξελίξεις σε αυτή τη χώρα, έχουν παγκόσμια διάσταση και δυναμική και επιπτώσεις που δεν μπορούν να υπολογιστούν αλλά είναι βέβαιο ότι θα είναι πολυδιάστατες.

Προκειμένου να κατανοηθεί για ποιους λόγους το Ιράν εμφανίζεται ανένδοτο στο να υποχωρήσει στο πυρηνικό του πρόγραμμα το οποίο εάν ολοκληρωθεί θα ανατρέψει τις ευαίσθητες ισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο, πρέπει να αναλυθεί η διεθνής δράση των Ιρανών και κατά πόσο εμφανίζει πολύ μεγάλη δυσκολία η διεθνής πλέον προσπάθεια ανάσχεσης της ισχύος τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τυχόν πολεμική σύγκρουση στο Ιράν και συνεπακολούθως αποκλεισμός του Ιρανικού πετρελάιου από τις αγορές θα εκτοξεύσει την τιμή του μαύρου χρυσού τουλάχιστον στα 170-190 Δολάρια ανά βαρέλι και σε ότι αφορά την Ελλάδα, αυτό θα σημαίνει την άμεση χρεωκοπία της χώρας.

Το παρόν κείμενο θα επικεντρωθεί σε παράθεση πληροφοριών και επεξήγηση επί του διεθνούς πολυπλόκαμου ρόλου των Ιρανών καταδεικνύοντας την ευρύτερη διάσταση αυτού του κράτους ώστε ο καλά ενημερωμένος αναγνώστης να είναι σε θέση να διαπιστώσει την ευρύτερη δυναμική του «Ιρανικού ζητήματος» και τους λόγους που μέχρι στιγμής έχουν αποτρέψει την στρατιωτική επέμβαση σε αυτό το κράτος. Πρέπει εμφατικά να σημειωθεί ότι είναι τόσο μεγάλη η γεωπολιτική σημασία του Ιράν, ώστε όποια δύναμη καταφέρει να το ελέγξει θα είναι σε θέση να επιβάλλει τους όρους της στη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα διαμέσου του ελέγχου του μεγαλύτερου μέρους της παραγωγής υδρογονανθράκων που λαμβάνει χώρα στο Ιράν και στα πέριξ κράτη. Με απλά λόγια το διακύβευμα είναι η παγκόσμια κυριαρχία.

Οι Υπηρεσίες πληροφοριών του Ιράν

Το κράτος του Ιράν δίνει μεγάλη έμφαση στην ισχύ των υπηρεσιών πληροφοριών που διαθέτει οι οποίες θεωρούνται ως από τις ικανότερες στο κόσμο, εάν και στην ουσία είναι παραστρατιωτικές δυνάμεις με εκτεταμένες εκτελεστικές εξουσίες.

Στο Ιράν υπάρχει ειδικό υπουργείο -ΜΙSIRI- στο οποίο υπάγονται οι ποικίλες υπηρεσίες, με κυριότερη την VEVAK (Vezarat-e Ettela’at va Amniat-e Keshvar).

Υπολογίζεται σε αδρές γραμμές ότι είναι υπεύθυνο για τουλάχιστον 500 επιχειρήσεις συχνά τρομοκρατικές τα τελευταία 25 έτη σε ολόκληρο τον πλανήτη και περίπου 1.000 δολοφονίες.

Το Υπουργείο πληροφοριών υπάγεται απευθείας στον Αγιατολαχ Αλί Χαμεϊνί και αποτελεί την αιχμή του δόρατος της Τεχεράνης. Εάν και δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία, υπολογίζεται ότι διαθέτει προϋπολογισμό άνω του ενός δις. Δολαρίων το χρόνο.

Ο τωρινός Υπουργός -υπηρετεί από το 2009- είναι ο Heyder Moslehi, ένα από τους ισχυρότερους αξιωματούχος στο Ιράν και είχε προϋπάρξει επικεφαλής του πολιτικού-ιδεολογικού γραφείου των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, του ισχυρότερου παραστρατιωτικού βραχίονα της θρησκευτικής ηγεσίας που κυβερνά τη χώρα από το 1979 μετά την ανατροπή του Σάχη.

Η χρησιμότητα μιας κάθετης δομής πληροφοριών από το Ιράν με την Υπουργική δομή, προσδίδει ιδιαίτερη δύναμη στην ισχύ των Μουλάδων οι οποίοι είναι σε θέση να κινητοποιήσουν τους πόρους του κράτους και τους πράκτορες του Ιράν που βρίσκονται στο εξωτερικό για να πιέσουν αποτελεσματικά ξένες κυβερνήσεις και οργανισμούς.

Το Υπουργείο Πληροφοριών συνεργάζεται με αυτό τον Εξωτερικών και μεγάλος αριθμός διπλωματών έχει στρατολογηθεί με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών και τη στρατολόγηση ξένων υπηκόων. Είναι λίαν πιθανό το 20% τουλάχιστον από το συνολικό αριθμό διπλωματών του Ιράν να εργάζονται παράλληλα στο ΜΟΙS. Ένα από τα κύρια καθήκοντα αυτών των πρακτόρων είναι η παρακολούθηση των αντιφρονούντων στο εξωτερικό. Στη Γερμανία όπου διαμένουν περίπου 100.000 αντικαθεστωτικοί Ιρανοί, η Τεχεράνη έχει ένα τεράστιο δίκτυο παρακολούθησης τους και έχουν υπάρξει και περιπτώσεις δολοφονιών με γνωστότερη την βομβιστική επίθεση στο Ελληνικής ιδιοκτησία εστιατόριο “Μύκονος” το 1992 όπου σκοτώθηκαν 4 Κούρδοι που δρούσαν εναντίον των αρχών του Ιράν. Δραστήριο κλιμάκιο των Ιρανικών υπηρεσιών υπάρχει εδώ και δύο δεκαετίες και στη Κωνσταντινούπολη.

Στην Αθήνα οι Ιρανοί ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τους αντιφρονούντες οι περισσότεροι εκ των οποίων μεταβαίνουν αργότερα σε Δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα είτε ζητούν πολιτικό άσυλο είτε έρχονται ως λαθρομετανάστες.

Εικάζεται ότι οι Ιρανοί πράκτορες επιδιώκουν την εισχώρηση σε ανθρωπιστικές ΜΚΟ ώστε να συλλέγουν πληροφορίες για τους νεοεισερχόμενους, τα πολιτικά πιστεύω τους και τις κινήσεις τους. Σύμφωνα με μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης που συνομίλησε με τον γράφοντα, οι Ιρανοί μετανάστες στην Αθήνα πραγματικά φοβούνται την πανταχού παρούσα υπηρεσία πληροφοριών της χώρας του και γνωρίζουν ότι εάν δράσουν αντικαθεστωτικά, κινδυνεύουν.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η VEVAK ιδιαίτερα, «κατασκευάζει» αντιφρονούντες που τους στέλνει σε άλλες χώρες προκειμένου να διεισδύσουν σε αντιστοίχους κύκλους και να συλλέξουν πληροφορίες. Αυτό έχει σημασία για την Ελλάδα, καθότι η Τουρκία δεν ζητά βίζα από τους Ιρανούς με αποτέλεσμα όλοι οι ανωτέρω βρίσκονται ανέτως στα Ελληνοτουρκικά σύνορα και εν συνέχεια να περνούν κατά βάση παράνομα και καταλήγουν στην Αθήνα.

Άρα ανά πάσα στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα έκτακτοι Ιρανοί πράκτορες πέρα από τους μόνιμους που σταθμεύουν εδώ. Απορίας άξιο είναι το γεγονός ότι το σημαντικό θέμα της μη ύπαρξης βίζας από την Τουρκία δεν έχει γίνει θέμα ούτε στην Ε.Ε αλλά ούτε και από τους Αμερικανούς.

Τα στελέχη του ΜIΙSIRI συνήθως επιλέγονται από το Στρατό και τις λοιπές ένοπλες κρατικές ομάδες του Ιράν. Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η απόλυτη αφοσίωση στους θρησκευτικούς ηγέτες και η ικανότητα τήρησης εντολών δίχως τις παραμικρές τύψεις, λόγω του ότι αυτές περιλαμβάνουν δολοφονίες, βασανισμούς και τρομοκρατικές δράσεις.

Σύμφωνα με πολλούς Δυτικούς παρατηρητές, αρκετά μέλη της περιβόητης υπηρεσίας πληροφοριών του Σάχη, την SAVAK, εντάχθηκαν στη ΜISΙRI και μετέδωσαν τη μεγάλη εμπειρία τους και διασυνδέσεις τους στο εξωτερικό. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η SAVAK είχε αντλήσει πολύτιμη εμπειρία τόσο από τους Αμερικανούς όσο και από τους Ισραηλινούς όταν κατά τη δεκαετία του ’60 και ’70 ο Σάχης συμμαχούσε με αυτές τις χώρες.

Το Υπουργείο ιδρύθηκε στις 18 Αυγούστου 1984 και οι διοικητές του από τότε έχουν υπάρξει οι: Mohammad Reyshahri, Ali Fallahian, Ghorbanali Dorri-Najafabadi , Ali Younessi, Gholam Hossein Mohseni-Ejehei, όλοι τους επίλεκτα μέλη της Ιρανικής ελίτ.

Την ίδια περίοδο με την καθιέρωση του Υπουργείου μια παραστρατιωτική ομάδα με την ονομασία “Φρουροί της Ιερουσαλήμ”, γνωστή και ως Quds Force. δημιουργήθηκε ώστε να φέρνει εις πέρας “ειδικές αποστολές”. Θεωρείτε ως από τις καλύτερες παραστρατιωτικές ομάδες στο κόσμο με τεράστια εμπειρία στο πεδίο των μαχών.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι έχει συμμετάσχει στο αντάρτικο των Κούρδων εναντίον του Ιράκ τη δεκαετία του ’80, στο Αφγανιστάν εναντίον των Σοβιετικών βοηθώντας το θρυλικό Αφγανό πολέμαρχο Μασσουντ, στη Βοσνία εναντίον των Σέρβων, στο Ιράκ εναντίον των Αμερικανών, στο Λίβανο εναντίον των Ισραηλινών και σε πολλές έκτακτες αποστολές σε πολλές χώρες. Σύμφωνα με ΜΜΕ της Μέσης Ανατολής, η ομάδα αυτή δρα στη Συρία τώρα ενώ είχε λάβει μέρος και στον πόλεμο του Λιβάνου το 2006.

Η Quds Force είναι οργανωμένη σε 8 Διευθύνσεις με παγκόσμια αποστολή

1) Δυτικές χώρες

2) Ιράκ

3)Ισραήλ-Λίβανος-Ιορδανία

4) Τουρκία

5) Βόρεια Αφρική

6) Αραβική Χερσόνησο

7) Πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες

Το Ιράν στην Ελλάδα

Η Ελλάδα διαθέτει μακροχρονίους δεσμούς στο τομέα της ενέργειας καταρχάς με το Ιράν. Εισάγει ανά έτος κατά μέσο όρο,600 εκ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας που καλύπτουν το 15% της εγχώριας κατανάλωσης. Επιπλέον κατά μέσο όρο 6-7 εκ. τόνοι πετρέλαιο εισάγονται κατά κύριο λόγο από τα ΕΛΠΕ που αντιστοιχούν στο 23-25% της κατανάλωσης στην Ελλάδα. Oσο αυξάνεται η εξάρτηση της χώρας από τις ιρανικές εισαγωγές (κατ’ άλλες εκτιμήσεις φτάνουν και το 30% και ίσως και το 50%), τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος μη ομαλής τροφοδοσίας της χώρας, εφόσον τους επόμενους μήνες η ΕΕ αποφασίσει πετρελαϊκό εμπάργκο κατά της Τεχεράνης.Σε περίπτωση εμπάργκο, τα ελληνικά διυλιστήρια θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να αυξήσουν τις εισαγωγές σε ρωσικό και σαουδαραβικό πετρέλαιο, αλλά με μεγαλύτερο κόστος, λόγω του επιχειρηματικού ρίσκου της Ελλάδας (country risk), που εκ των πραγμάτων θα μετακυλιστεί στις τελικές τιμές των καυσίμων. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι λόγω της “Ντε Φάκτο” χρεωκοπία της Ελλάδας, το Ιράν είναι η μόνη χώρα που παρέχει πάγιες πιστώσεις στη χώρα για το πετρέλαιο που εισάγει.

Στην Αθήνα εδρεύει η κρατική τράπεζα εξαγωγών του Ιράν, γνωστή με την επωνυμία «Σαντεράτ», της οποίας η λειτουργία έχει απαγορευθεί στις ΗΠΑ και άλλες χώρες λόγω εξακριβωμένης σύνδεσης με την χρηματοδότηση της Χεζμπολλάχ. Ταυτόχρονα λόγω του ογκώδους κύματος λαθρομετανάστευσης στη χώρα υπάρχει Ιρανική κοινότητα που υπολογίζεται σε περί τα 10.000 άτομα στην Αθήνα κυρίως και αρκετοί άλλοι Σιίτες από το Λίβανο και λοιπές χώρες της Μέσης Ανατολής. Οι παρανόμοι διαβιούντες Ιρανοί στην Αθήνα και στα μεγάλα αστικά κέντρα, υπολογίζεται εν έτει 2012 σε περίπου 10.000 άτομα οι οποίοι χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες: Αντικαθεστωτικοί, Κούρδικής καταγωγής και μετανάστες με τυχοδιωκτικές τάσεις. Σε ότι αφορά τους τελευτάιους είναι ενδεικτικό ότι μόνο μεταξύ 2010-2012 περί τους 130 Ιρανούς έχουν συλληφθεί στην Ελληνική Επικράτεια που είχαν εμπλακεί με σοβαρές μάλιστα παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, αλλά και για κλοπές, ληστείες, πλαστογραφίες και διακινήσεις λαθρομεταναστών.

Η προσέγγιση της Αθήνας με το Ισραήλ και το αυξανόμενο λαθρομεταναστευτικό ρεύμα στην Αθήνα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του Ιράν, από όπου εξάλλου περνούν όλοι σχεδόν οι Αφγανοί που εισέρχονται παρανόμως στην Ελλάδα, αφού βεβαίως διαβαίνουν και την Τουρκία. Συμφέρονται υφίστανται και στο λαθρεμπόριο ηρωίνης από το Αφγανιστάν, γιατί τα καραβάνια του λαθρεμπορίου διασχίζουν το Ιράν-Τουρκία προτού καταλήξουν στην Ελλάδα και στα Νότια Βαλκάνια. Το τελευταίο διάστημα αυξημένες εισαγωγές Οπίου με τη βοήθεια Ιρανικών κυκλωμάτων παρατηρούνται στην Ελλάδα, γεγονός που δείχνει την πιθανή ύπαρξη “Ιρανικής μαφίας” στη χώρα, κάτι που σε άλλες χώρες όπως η Βρετανία, Ολλανδία και Ιταλία υφίσταται εδω και έτη.

Σε αυτό πλαίσιο πρέπει να προστεθούν οι πολλαπλοί επιχειρηματικοί αλλά και προσωπικοί δεσμοί Ελλήνων με την Βυρρητό, η φημολογία ότι υφίσταται μεταφορά χρημάτων μέσω ιδρυμάτων του Κόλπου, Ιρανικών κεφαλαίων διαμέσου της Ελλάδος σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης και τέλος η έντονη παρουσία Ιρανών αντικαθεστωτικών στην Αθήνα. Επίσης σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες δημοσιογραφικών κύκλων στο Λονδίνο κατά τα τέλη του 2010, ανώτερος Ιρανός διπλωμάτης στην Αθήνα προσπάθησε να κατασκοπεύσει ουσιαστικά τα συστήματα ασφαλείας του αεροδρομίου Αθηνών, αλλά εμποδίστηκε από την έγκαιρη επέμβαση των Ελληνικών αρχών.

Σε αυτό το τελευταίο αξίζει να σημειωθεί ότι στις συνεχόμενες απεργίες πείνας που είχαν λάβει χώρα από Ιρανούς κατά το καλοκαίρι του 2010, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτές έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης ένθεν κακείθεν μυστικών υπηρεσιών διαφόρων κρατών και έκτοτε η χώρα εισήλθε για τα καλά στην χρησιμοποίηση λαθρομεταναστών για αλλότριους σκοπούς από διάφορα διεθνή συμφέροντα που κονταροχτυπιούνται επί Ελληνικού εδάφους.

Η Ιρανική κοινότητα στην Αθήνα χωρίζεται σε διάφορες υπό-κατηγορίες (Πέρσες, Αζέροι, Κούρδοι, θρησκευόμενοι και μη). Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να επιδιώξει την μη-συμμετοχή αυτών σε διεθνή παιχνίδια εξουσίας, γιατί σε συνδυασμό με την πολυάριθμη παρουσία δεκάδων εθνικοτήτων από Ισλαμικές χώρες, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να μετατραπεί η Αθήνα σε Βυρρητό με συγκρούσεις αλλοφύλων ακόμα και τρομοκρατικές ενέργειες.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. "Τα κύρια χαρακτηριστικά του - σημ. στελεχών των μυστικών υπηρεσιών του Ιράν - είναι η απόλυτη αφοσίωση στους θρησκευτικούς ηγέτες και η ικανότητα τήρησης εντολών δίχως τις παραμικρές τύψεις, λόγω του ότι αυτές περιλαμβάνουν δολοφονίες, βασανισμούς και τρομοκρατικές δράσεις"

    Αυτά ως προς το Ιράν, αλλά και οι νυν αντίπαλοι, που "προγκάνε" άλλους για να κάνουν αυτοί (ή μαζί με αυτούς) τη βρωμοδουλειά που έχουν στο μυαλό τους, το ίδιο είναι.

    Ας θυμηθούμε τι είχε πει ο Δαβίδ Μπεν-Γκουριόν στον Αριέλ Σαρόν, όταν ο τελευταίος τον είχε συναντήσει για πρώτη φορά. Ήταν κι αυτός μέλος παραστρατιωτικής μυστικής οργάνωσης και το έχει γράψει σε βιβλίο του :

    "I was summoned to see David Ben-Gurion . It was the first time I met him, and right from the start Ben-Gurion said to me: "Let me first tell you one thing: it doesn't matter what the world says about Israel, it doesn't matter what they say about us anywhere else. The only thing that matters is that we can exist here on the land of our forefathers. And unless we show the Arabs that there is a high price to pay for murdering Jews, we won't survive."
    Αντιγραφή από τη Wikipedia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και κάτι το αυτονόητο, που δεν είναι όμως τόσο αυτονόητο. Οι Πέρσες δεν είναι Άραβες και ο σιωνισμός, αφού τακτοποίησε τα εθνικά του προβλήματα - για να έχει τη στήριξη των παραδοσιακών -, τώρα αποκαλύπτει τον διεθνιστικό παγκόμιο χαρακτήρα του με τις πλάτες της υπερδύναμης των ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]