Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η ακρίβεια τρέχει, ενώ οι μισθοί γκρεμίζονται


«Εκαψε» τους καταναλωτές η… μνημονιακή συνταγή που συμφώνησαν, σχεδίασαν και εφάρμοσαν στην Ελλάδα η κυβέρνηση Παπανδρέου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους άλλους δανειστές της χώρας: ακόμη και στη δεύτερη χρονιά εφαρμογής της πολιτικής αυτής, δηλαδή κατά τη διάρκεια του 2011, καταγράφεται από τη Eurostat αρνητική ελληνική πρωτιά στην τελική κατανάλωση των νοικοκυριών.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παραθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Πουπάκη, το έτος 2011 υπολογίζεται ότι οι δαπάνες των Ελλήνων καταναλωτών μειώθηκαν κατά 6,2%. Παράλληλα, στην αγορά καυσίμων καταγράφεται νέα έκρηξη ανατιμήσεων, με την αμόλυβδη να έχει φτάσει στα 1,9 ευρώ και το πετρέλαιο θέρμανσης να έχει ξεπεράσει το 1 ευρώ το λίτρο σε πολλές περιοχές της χώρας, την ώρα βέβαια που το λαθρεμπόριο και η νοθεία με τις διαστάσεις που έχουν προσλάβει, ακυρώνουν κάθε έννοια προστασίας του καταναλωτή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο επίτροπος κ. Dalli, αρμόδιος για θέματα υγείας και πολιτικής καταναλωτών, απαντώντας σε ερώτηση του Ελληνα ευρωβουλευτή για την ακρίβεια στο οικογενειακό καλάθι και στα βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), η μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος ανέρχεται στο 5,5% για το 2011, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση στην ευρωζώνη και την Ευρώπη των 27.

Παράλληλα, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για το 2012, καθώς προβλέπονται περαιτέρω μειώσεις της τάξης του 2,8% για το ΑΕΠ και του 4,3% για την καταναλωτική δαπάνη.

Το 2011 οι αυξήσεις τιμών στην Ελλάδα, σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, υπερβαίνουν κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι:

* Η επιβάρυνση για στέγαση, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα ανήλθε στο 9,9%, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη (χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί οι νέες «φωτιά» στα τιμολόγια της ΔΕΗ και το χαράτσι Βενιζέλου στα ακίνητα, ούτε και οι πρόσφατες ανατιμήσεις στη βενζίνη που εκτινάσσεται σε νέα υψηλά ρεκόρ).

* Οι τιμές σε αλκοολούχα ποτά και προϊόντα καπνού αυξήθηκαν κατά 5,6%, με τις εξοντωτικές αυξήσεις σε ειδικούς φόρους και ΦΠΑ από τον προκάτοχο του κ. Βενιζέλου και σημερινό υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

* Ο στρατηγικός για τη χώρα μας τομέας της εστίασης και των ξενοδοχείων σημείωσε αύξηση 2,7%, «χαρίζοντας» στην Ελλάδα το αρνητικό προβάδισμα στην ακρίβεια, σε σύγκριση μάλιστα με ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς -κι αυτό παρά τη μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή, που ήταν η μοναδική ελάφρυνση την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου στη διάρκεια της σύντομης θητείας της.

* Οι τιμές της αμόλυβδης έχουν εκτιναχθεί στο επίπεδο των 1,72 ευρώ το λίτρο -κατά μέσο όρο- ενώ οι ακραία υψηλές τιμές φτάνουν στα 1,9 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης έχει ξεπεράσει το 1 ευρώ το λίτρο σε πολλές περιοχές της χώρας.

Μιχάλης Βουτσαδάκης στον “Ελεύθερο Τύπο”



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]