Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία και Βαλκάνια στο σταυροδρόμι του εμπορίου ναρκωτικών


  • Ο ρόλος της Τουρκίας στο παγκόσμιο εμπόριο ναρκωτικών και το «αλβανικό οργανωμένο έγκλημα»
Η Τουρκία, λόγω της γεωγραφικής της θέσης λειτουργεί ως κεντρικός διαμετακομιστικός διάδρομος του εμπορίου ναρκωτικών, από το Ιράν και το Αφγανιστάν προς τις χώρες της Ευρώπης.

Το 80% περίπου της ηρωίνης που παράγεται από αφγανική παπαρούνα διέρχεται μέσα από την Τουρκία και τα Βαλκάνια στην πορεία της προς τη Δυτική Ευρώπη. Τα Η.Ε. αποκαλούν την οδό αυτή "ο βαλκανικός διάδρομος". «Ο βαλκανικός διάδρομος εξακολουθεί να είναι ο σημαντικότερος διάδρομος διακίνησης ηρωίνης προς τις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε προχθές στους Southeast European Times ο κ. Χαμίντ Γκόντσε, πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Ελέγχου Ναρκωτικών.

Ο κ. Γκότσε λέει ότι το 2010 η ποσότητα της ηρωίνης που κατασχέθηκε στην Ευρώπη και διακινήθηκε κατά μήκος του βόρειου βαλκανικού διαδρόμου μέσω Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Αυστρίας μειώθηκε σε σχέση με το νότιο βαλκανικό διάδρομο προς Ιταλία μέσω Ελλάδος, Αλβανίας και Σκοπίων.
Ο κ. Μπεχσάτ Έκισι, προϊστάμενος της διεύθυνσης καταπολέμησης λαθρεμπορίου της τουρκικής Αστυνομίας, δήλωσε στους SETimes ότι το 2010, πραγματοποιήθηκαν από τις υπηρεσίες δίωξης 81.200 επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 125.208 ατόμων για συμμετοχή τους σε εγκλήματα διακίνησης ναρκωτικών και την κατάσχεση 12.960 κιλών ηρωίνης.

Ο Έκισι τονίζει ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι "ασυγκρίτως μεγαλύτερα" από εκείνα των γειτονικών χωρών, όπως της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, στις οποίες κατασχέθηκαν, αντίστοιχα, 520 και 365 κιλά ηρωίνης κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Συμφωνεί σ’ αυτό ο κ. Ιωάννης Μιχαλέτος, ερευνητής του εδρεύοντος στην Αθήνα Παγκόσμιου Δικτύου Ασφαλείας, που λέγει ότι η συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας-Βουλγαρίας στη δίωξη των ναρκωτικών δεν είναι η ιδανική.

Το αποκαλούμενο "αλβανικό οργανωμένο έγκλημα" έχει γίνει σταδιακά μα σταθερά από τους κυριότερους διακινητές ηρωίνης στα Βαλκάνια και την ΕΕ. «Δεν θα πρέπει να παραβλέπεται και η παρουσία άλλων ισχυρών κυκλωμάτων εγκλήματος όπως της ιταλικής "Ντραγκέτα", των φατριών του Μαυροβουνίου, των Τούρκων βαρόνων ναρκωτικών, των ρωσικών και καυκάσιων πυρήνων εγκλήματος και των σερβικών κυκλωμάτων ναρκωτικών», λέγει ο κ. Μιχαλέτος.

Από την άλλη, οι κουρδικοί πληθυσμοί στο τριεθνές Τουρκίας-Ιράκ-Ιράν διευκολύνουν το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Το Ιράν και η Τουρκία έχουν θεσπίσει καθεστώς μη θεώρησης διαβατηρίων και οι έλεγχοι κατά μήκος των συνόρων έχουν χαλαρώσει και αποφεύγονται εύκολα. Αλλά, οι «οι βαλκανικές χώρες έχουν πολύ περισσότερα κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος τα οποία έχουν συγκεντρωθεί και λειτουργούν στην ίδια περιοχή», συνεχίζει ο κ. Μιχαλέτος.

«Τα παράνομα, οργανωμένα κυκλώματα πορνείας στα Βαλκάνια σχετίζονται άμεσα με τα ναρκωτικά, επειδή, όπως έδειξαν οι αστυνομικές έρευνες σε αρκετές χώρες με την πάροδο του χρόνου, οι έμποροι ναρκωτικών συγκεντρώνουν πρώτα χρήματα μέσω παράνομης πορνείας και κατόπιν επιδίδονται στο εμπόριο ναρκωτικών, που είναι πιο κερδοφόρο», είπε στους SETimes.

Το μεγαλύτερο μέρος των ναρκωτικών που διέρχονται μέσω Τουρκίας έχει ως προορισμό την ευρωπαϊκή αγορά, μεταδίδει το Reuters. Ο κ. Ματέο Αλμπερτίνι, ερευνητής της Balkanalysis, προσθέτει στοιχεία στην έρευνα και εκφράζει ανησυχία για τα ιταλικά κυκλώματα, που βρίσκουν νέους συμμάχους στις βαλκανικές χώρες, που θα μπορούσαν να διακινήσουν τα ναρκωτικά από τη Μέση Ανατολή και την Τουρκία προς την Ε.Ε.

Ο Χαϊρουντίν Σομούν, πρώην πρέσβης της Βοσνίας & Ερζεγοβίνης (Β-Ε) στην Τουρκία, τονίζει ότι η Ρωσία έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να συνεργαστεί με τις χώρες των Βαλκανίων προκειμένου να κλείσουν οι διάδρομοι ναρκωτικών, ίδίων όσων διέρχονται μέσω του Κοσσυφοπεδίου.

«Παρότι οι πρωτοβουλίες σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο είναι αξιέπαινες, για την επιτυχή δίωξη των εμπόρων ναρκωτικών κρίνεται αναγκαίο και σημαντικότατο να υπάρχει διεθνική συνεργασία, κοινή ευθύνη και βιώσιμες δράσεις», λέει ο κ. Γκότσε. Επισημαίνει δε, ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα κατά της διαφθοράς και λέει ότι ο θεμέλιος λίθος μιας καλής πολιτικής και στρατηγικής ελέγχου των ναρκωτικών είναι η μεγάλη σε εύρος μείωση της ζήτησης των ναρκωτικών.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]