Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συνέντευξη Παπανδρέου στην Αυστριακή Die Presse: "Αποκλείεται η αναδιάρθρωση"


Ο Έλληνας πρωθυπουργός διευκρινίζει πως σκοπεύει να σώσει την χώρα του από την δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει και πως η κρίση στην Ευρώπη θα μπορούσε τελικά να αποβεί ωφέλιμη. Όσο για την αναδιάρθρωση, δεν θέλει ούτε καν να τη συζητήσει

Κανένας πολιτικός στο Νταβός δεν δέχθηκε τόσες ερωτήσεις όσες ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Όλοι ήθελαν να ξέρουν αν η Ελλάδα θα πρέπει τελικά να κηρύξει πτώχευση κάτω από το βάρος των χρεών της ή αν θα δώσει το σύνθημα για τον διαμελισμό της ευρωζώνης. O 58χρονος πρωθυπουργός δεν λείπει από καμμία συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και αστράφτει με μια εκπληκτική ηρεμία. Μεταξύ μιας συνέντευξης του στο BBC, μιας συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης με τον Βρετανό Αναπληρωτή Πρωθυπουργό Nick Clegg και μιας ιδιωτικής συνομιλίας με τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Bill Clinton, o Παπανδρέου έκλεψε λίγο χρόνο για να μιλήσει στην εφημερίδα μας, "Die Presse".

Die Presse: Το βρετανικό περιοδικό "Economist" υποστήριξε πρόσφατα ότι χώρες όπως η Ελλάδα είναι προτιμότερο να αποπληρώσουν το χρέος τους τώρα παρά αργότερα. Θα υπάρξει αναδιάρθρωση στην Ελλάδα;

Γιώργος Παπανδρέου: Πρέπει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, για το οποίο έχουμε ήδη αποφασίσει. Επιτρέψτε μου να γίνω σαφής: ακόμη και αν η Ελλάδα είχε μηδενικό χρέος, θα έπρεπε να προβούμε σε όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, για τον απλό λόγο ότι το σύστημά μας δεν ήταν ποτέ ούτε βιώσιμο ούτε ανταγωνιστικό. Δεν υπήρχε καλή διαχείριση του προϋπολογισμού μας. Υπήρχε έλλειψη διαφάνειας. Και έχουμε επενδύσει ελάχιστα σε τομείς όπου έχουμε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα: τον ποιοτικό τουρισμό, τις πράσινες τεχνολογίες, την εκπαίδευση, την καινοτομία.

Die Presse: Το ερώτημα που σας έθεσα ήταν εάν η Ελλάδα θα κηρύξει τελικά πτώχευση, διότι αδυνατεί να εξοφλήσει τα χρέη της.

Γιώργος Παπανδρέου: Έχουμε ένα χάρτη πορείας και θα αρχίσουμε μέσα στα επόμενα χρόνια να αποπληρώνουμε τα χρέη μας. Επειδή έχουμε ακόμα ελλείμματα, το χρέος θα αυξηθεί αρχικά, αλλά στη συνέχεια θα μειώνεται βαθμιαία. Διότι θα μειώνουμε το έλλειμμα και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζουμε θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και οικονομική ανάπτυξη.

Die Presse: Kαι δεν εξετάζετε καν την πιθανότητα μιας αναδιάρθρωσης;

Γιώργος Παπανδρέου: Η αναδιάρθρωση δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα, αλλά εξετάζουμε μια άλλη επιλογή που υπάρχει στο τραπέζι. Θα ήταν πολύ χρήσιμο αν δινόταν στην Ελλάδα μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο προκειμένου να αποπληρώσει το χρέος της.

Die Presse: Για τι χρονικό περιθώριο μιλάμε;

Γιώργος Παπανδρέου: Περίπου το ίδιο περιθώριο με την Ιρλανδία. Στους Ιρλανδούς η ΕΕ έχει δώσει μεγαλύτερη προθεσμία για την εξόφληση του χρέους της. Εμάς μας δόθηκε πολύ μικρό διάστημα. Γιαυτό στις αγορές έχει δοθεί η εντύπωση ότι είναι δύσκολο για την Ελλάδα να είναι σε θέση να εξοφλήσει μέσα σε 4 ή 5 χρόνια αυτό το πολύ μεγάλο ποσό. Αν μας είχαν τεθεί οι ίδιοι όροι όπως της Ιρλανδίας και παρατεινόταν η προθεσμία αποπληρωμής, όλα θα ήταν πιο εύκολα για εμάς. Θα έπαυαν να ανησυχούν και οι αγορές και όσοι διατυπώνουν γνώμη δημόσια. Θα ήταν σημαντικό. Παρεμπιπτόντως, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έχουν ήδη λάβει σχετική απόφαση, αλλά δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή.

Die Presse: Διακρίνετε καθόλου σημάδια στην Ελλάδα, που μπορεί να σημαίνουν ότι τα σκληρά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζετε είναι αντιπαραγωγικά, μειώνουν την οικονομική δραστηριότητα και τα φορολογικά έσοδα και, εν τέλει, οδηγούν σε υψηλότερο χρέος;

Γιώργος Παπανδρέου: Δεν θα θεωρούσα την Ελλάδα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα. Είχαμε και εξακολουθούμε να έχουμε μια μεγάλη παραοικονομία στην Ελλάδα, όπως και μεγάλο ποσοστό φοροδιαφυγής, αλλά και μια αρκετά μεγάλη σπατάλη δημόσιων πόρων.

Die Presse: Αλλά, αν δεν κάνω λάθος, η φορολογική ευνομία και συμμόρφωση στην Ελλάδα εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξαιρετικά προβληματικά επίπεδα.

Γιώργος Παπανδρέου: Ναι. Αυτό είναι και ένα από τα προβλήματά μας. Αλλά παρόλο που είχαμε πέρυσι αρνητικό δείκτη ανάπτυξης, τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 10%. Αυτό δείχνει ότι στην οικονομία μας υπάρχει χώρος για ελιγμούς. Ενώ καταπολεμούμε την φοροδιαφυγή, θα μπορούσαμε να μειώσουμε ταυτόχρονα τους φόρους και να επιτύχουμε ωστόσο ένα υψηλότερο ποσοστό εσόδων. Αλλά μέχρι τότε έχουμε να διανύσουμε μεγάλη απόσταση. Τώρα, θα πρέπει πρώτα να διέλθουμε την οδυνηρή φάση ενός αποταμιευτικού προγράμματος. Αλλά παράλληλα θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την κρίση προκειμένου να συμβάλουμε στην επίλυση ορισμένων διαρθρωτικών προβλημάτων μας.

Die Presse: Πιστεύετε ότι η κρίση αυτή θα γίνει αφορμή για μια αλλαγή στις δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Γιώργος Παπανδρέου: Η κρίση στην Ελλάδα προσφέρει μεν μια τέτοια ευκαιρία, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί κατάλληλα ώστε να γίνουν μεταρρυθμίσεις, και μάλιστα στους εξής τρεις τομείς:
Πρώτον, κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ θα πρέπει να αναπτύξει σταθερή και ισχυρή οικονομία.
Δεύτερον, θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα με βάση την διαφάνεια.
Και τρίτον, θα πρέπει να αναπτύξουμε αποτελεσματικές μεθόδους και δικλείδες ώστε να εξασφαλιστεί ότι η ΕΕ θα επιβλέπει τις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές των κρατών-μελών.

Die Presse: Πιστεύετε ότι, μετά την λήξη της κρίσης, θα υπάρξει εμβάθυνση της ΕΕ, καθώς και μια πορεία προς μια κοινή οικονομική κυβέρνηση;

Γιώργος Παπανδρέου: Δεν θα ήθελα να προδικάσω την έκβαση αυτής της κρίσης, αλλά νομίζω ότι θα μπορούσαμε να επιτύχουμε την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν λάβουμε τις ορθές αποφάσεις - και πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μια καλύτερη και σταθερότερη πορεία - τότε θα έχουμε μια ισχυρότερη Ευρώπη και όχι το αντίθετο.

Die Presse: Ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι θα περάσετε στην αναδιάρθρωση μετά τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Θα γίνουν εκλογές φέτος στην Ελλάδα;

Γιώργος Παπανδρέου: Οι εκλογές θα γίνουν το 2013.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Oύτε να κρυφτεί δεν ξέρει ο μασκαράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά του λένε τα αφεντικα του, αυτά μας λέει. Άσε που νομίζει πως μας λέει 'αφτά' που του λένε να μας πει.

    Η ίδια η Τροϊκα μας ζητά να αλλάξουμε το Σύνταγμα. Εμείς όμως τι κάνουμε;

    Καναπές φίλοι μου, ΚΑΝΑΠΕΣ! Άντε και το φραπεδάκι τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα σημεία που έχεις τονίσει είναι τα πιο εξωφρενικά (και κάποιες φορές αντιφατικά). Μας οδηγεί σε χρόνια χειρουργική επέμβαση. Το νυστέρι μήπως μας θυμίζει τίποτα;

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]