Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πλησιάζει η στιγμή να "τραβηχτεί το κεφάλαιο πίσω";

Παραιτείται η Γερμανία από την βοήθεια στην Ελλάδα;

Μετά το δημοσίευμα της περασμένης Παρασκευής για χρεοκοπία της Ελλάδας μέσα στο σαββατοκύριακο που μας πέρασε, το δίκτυο Bloomberg επαναφέρει και σήμερα το θέμα.

Αυτή τη φορά δεν αναφέρεται μόνο στο σχέδιο «Β» που φέρεται να επεξεργάζεται η Γερμανία, αλλά για την πρόθεση της ίδιας χώρας να εγκαταλείψει την προσπάθεια για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το δίκτυο τονίζει ότι τα σημάδια που δείχνουν οι αγορές αποτυπώνουν την εντεινόμενη ανησυχία σχετικά με την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει τους επενδυτές.

«Φαίνεται ότι η Γερμανία προετοιμάζεται για μια χρεοκοπία», δήλωσε ο Jacques Cailloux, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Royal Bank of Scotland.

Το σχέδιο «Β» της Γερμανίας περιλαμβάνει ενίσχυση των γερμανικών τραπεζών σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος, αλλά και ένα «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 50%.

Ελεγχόμενη χρεοκοπία για την Ελλάδα βλέπει ο Υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας

Η Ευρώπη χρειάζεται έναν μηχανισμό μέσω του οποίου θα μπορεί να πραγματοποιηθεί μία ελεγχόμενη χρεοκοπία για κράτη-μέλη εκφράζει σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Philipp Roesler.

«Χωρίς αμφιβολία, βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με δύσκολες προκλήσεις. Σε χώρες όπως η Ελλάδα, το μόνο που υπάρχει σήμερα είναι ανεπαρκείς προσπάθειες εξυγίανσης που διαβρώνουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων και των αγορών στο ενιαίο νόμισμά μας. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι θα καταστήσουμε προϋπόθεση για τη σχεδιασμένη βοήθεια τη δέσμευσή της ίδιας για μεταρρυθμίσεις. Βασικά, προκειμένου να σταθεροποιηθεί το ευρώ, δεν υπάρχει καμία απαγορευμένη σκέψη βραχυπρόθεσμα. Αυτό περιλαμβάνει, αν είναι απαραίτητο, μία ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, αν υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία».

Στο «κόκκινο» οι αγορές

Οι ευρωπαϊκές αγορές αυτή την ώρα υποχωρούν πάνω από 4%, λόγω της εντεινόμενης ανησυχίας για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.

Η Γερμανία διατηρεί το σενάριο της συντεταγμένης χρεοκοπίας της χώρας μας, ενώ τα διεθνή μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να αναπαράγουν την είδηση, διατηρώντας το δυσμενές κλίμα.

Την ίδια ώρα, οι γαλλικές τράπεζες υποχωρούν πάνω από 11%, λόγω της έκθεσής τους σε ελληνικά ομόλογα, ενώ οι πληροφορίες θέλουν να υποβαθμίζονται μέσα στην εβδομάδα για τον ίδιο λόγο.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πήραν την σκυτάλη από τις ασιατικές αγορές, που με φόντο την ανησυχία για την Ελλάδα, βρέθηκαν και αυτές στο κόκκινο. Ο Nikkei στο Τόκιο έκλεισε σε χαμηλό 2,5 ετών, ενώ σε χαμηλό 10ετίας βρέθηκε το ευρώ έναντι του γεν.

Παράλληλα, σε χαμηλά επίπεδα βρίσκεται και η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που διαπραγματεύεται κάτω και από το 1,35.

Στα ύψη spreads και CDS

Μέσα σε αυτό το κλίμα, μεγάλη άνοδο σημειώνουν spreads και CDS της Ελλάδας. Το spread των 2ετών τίτλων ανέρχεται στις 6393 μονάδες, με την απόδοση να αγγίζει το 57,7% (!), των 5ετών στις 3313 μονάδες και των 10ετών μια ανάσα από τις 1.900 μονάδες, με την απόδοση στα 20,2%.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]