Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προκαλεί στρατιωτικά ο Ερντογάν το Ισραήλ

  • Η Αγκυρα ανεβάζει τους τόνους στη διαμάχη της με το Τελ Αβίβ
  • Φωνάζει για τη Γάζα αλλά την ενδιαφέρουν τα κοιτάσματα

«Μην προσπαθήσετε να δοκιμάσετε τη δύναμή μας», δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου απευθυνόμενος στο Ισραήλ. Πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν ότι η κρίση θα κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες εκτιμώντας πως πραγματικός στόχος της Τουρκίας είναι η Ανατολική Μεσόγειος, όπου η Κύπρος και το Ισραήλ ετοιμάζονται να ξεκινήσουν εξορύξεις φυσικού αερίου.

Τις τελευταίες μέρες, μάλιστα, η Αγκυρα είναι ιδιαίτερα εκνευρισμένη με τα δημοσιεύματα που φέρουν το Ισραήλ να εκδικείται την Τουρκία σχεδιάζοντας να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στο ΡΚΚ, παρ’ όλο που ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ τα διέψευσε. Η κρίση στις διμερείς σχέσεις παραμένει πρώτο θέμα στην Τουρκία. Ξεκίνησε με την ανακοίνωση των μέτρων κατά του Ισραήλ από τον Αχμέτ Νταβούτογλου στα τέλη της περασμένης βδομάδας εξαιτίας της άρνησης του Ισραήλ να απολογηθεί για το φονικό ρεσάλτο στο «Μαβί Μαρμαρά» και κλιμακώθηκε με τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η Αγκυρα θα στείλει το πολεμικό ναυτικό της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο τούρκος πρωθυπουργός άφησε να νοηθεί ότι ο ρόλος του θα είναι διπλός: από τη μια θα προστατεύσει από πιθανή επίθεση του Ισραήλ τα τουρκικά πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Αφησε δηλαδή να εννοηθεί ότι στόχος θα είναι τα ισραηλινά πλοία μόνο στην περίπτωση που προκαλέσουν επεισόδιο. Από την άλλη όμως έθεσε καθαρά και το θέμα των πετρελαϊκών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στην περιοχή αυτή τα οποία απορρέουν από τον ρόλο της ως εγγυήτριας δύναμης. «Το Ισραήλ άρχισε να λέει ότι έχει δικαίωμα δραστηριότητας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη», δήλωσε. «Θα δείτε ότι δεν έχουν το δικαίωμα αυτό επειδή η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη της ΤΔΒΚ η οποία έχει δικαίωμα επιτήρησης των διεθνών υδάτων της Ανατολικής Μεσογείου κάνει βήματα στην περιοχή». Δεν ξεκαθάρισε όμως τι θα κάνει η Τουρκία όταν ξεκινήσουν οι εξορύξεις φυσικού αερίου εκ μέρους της αμερικανικής και ισραηλινής εταιρείας για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ. Πολιτικοί αναλυτές φοβούνται ότι μέσα σε αυτό το κλίμα έντασης δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα θερμό επεισόδιο ως αποτέλεσμα ατυχήματος.

«Οσο πάει η κρίση χειροτερεύει», εκτιμά ο Σαμί Κοχέν της «Μιλιέτ». Υποστηρίζει δε ότι ο απώτερος στόχος της παρουσίας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο είναι να εμποδίσει τις μονομερείς έρευνες πετρελαίου. Και εδώ πραγματικός στόχος είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και οι χώρες που συνεργάζονται μαζί της. Μία από αυτές είναι το Ισραήλ, αλλά η Κύπρος έχει κάνει συμφωνίες και με τον Λίβανο και με την Αίγυπτο.

Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]