Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα «αμλετικά» διλήμματα του Γιώργου Παπανδρέου για την Ελλάδα

Εκτενές πορτραίτο του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου με αναφορές στην ελληνική δυναστεία των «Κένεντι» και στα διλήμματά του, που παραπέμπουν στον Άμλετ, φιλοξενεί η εφημερίδα Wall Street Journal.

«Ο γεννημένος στις ΗΠΑ έλληνας πρωθυπουργός, αντιμετωπίζει μια κρίσιμη εβδομάδα. Ο Γιώργος Παπανδρέου καλείται να περάσει ένα σκληρό πακέτο λιτότητας από τη Βουλή, εν μέσω Γενικής Απεργίας και μαζικών διαμαρτυριών. Εφόσον περάσει το Μεσοπρόθεσμο, ο κ. Παπανδρέου θα κερδίσει ένα νέο πακέτο βοήθειας. Η αποτυχία θα φέρει την Ελλάδα αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία, εντός των επόμενων εβδομάδων, ενώ θα πυροδοτήσει αναταραχή στις διεθνείς αγορές, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ευρωζώνη» αναφέρει το δημοσίευμα.

Η θέση του κεντροαριστερού πρωθυπουργού είναι πιο δυνατή τώρα απ’ ότι πριν από δύο εβδομάδες, όταν η κυβέρνησή του σχεδόν διαλύθηκε. Ο ανασχηματισμός εξασφάλισε στον κ. Παπανδρέου τη στήριξη και τη συσπείρωση των βουλευτών του σοσιαλιστικού κόμματος, παρότι η οργή των πολιτών αυξάνεται.

Η έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από τη Βουλή, αναφέρει το δημοσίευμα, θα μπορούσε να αποτρέψει μια βραχυπρόθεσμη χρεοκοπία της χώρας, ωστόσο δεν θα καταφέρει να θεραπεύσει το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας, που είναι το χρέος και θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να επιλυθεί.

Δύο εβδομάδες πριν «όλοι περίμεναν ότι ήρθε το τέλος του Παπανδρέου. Τώρα έχει αναλάβει τα ηνία και έχει την ευκαιρία να κερδίσει έδαφος, εάν δείξει αποφασιστικότητα» δήλωσε στην εφημερίδα ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Γιάννης Στουρνάρας.

Ωστόσο, οι επικριτές του έλληνα πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι η αποφασιστικότητα δεν είναι το πλέον δυνατό σημείο του Γιώργου Παπανδρέου, του 59χρονου διαδόχου της ελληνικής δυναστείας των Κένεντι.

Γεννημένος στη Μινεσότα από μητέρα αμερικανικής υπηκοότητας, ο Γιώργος Παπανδρέου σπούδασε στις ΗΠΑ και τη βόρεια Ευρώπη, όσο η οικογένειά του ήταν εξόριστη από τη στρατιωτική Χούντα. Ο πατέρας του, φλογερός πολιτικός με αριστερές πεποιθήσεις, Ανδρέας Παπανδρέου ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 1970 και έγινε ο μακροβιότερος Έλληνας ηγέτης της μεταπολεμικής εποχής.

Για πολλά χρόνια, ο Γιώργος Παπανδρέου, που πήρε το όνομα του παππού του, επίσης πρωθυπουργού, δεν έδειχνε ότι μοιράζεται τις φιλοδοξίες του πατέρα του, ωστόσο κληρονόμησε την ηγεσία του κόμματος.

Όταν κέρδισε τις εκλογές του 2009, ο Γιώργος Παπανδρέου «κληρονόμησε» κι έναν προϋπολογισμό με τεράστιο έλλειμμα από την προηγούμενη διακυβέρνηση. Οι μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε η κυβέρνησή του ήταν αμφίβολης αποτελεσματικότητας, γεγονός που προκάλεσε και τη δυσαρέσκεια των χωρών της ευρωζώνης, που στηρίζουν οικονομικά την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, ο κ. Παπανδρέου έχει φλερτάρει δύο φορές με την πτώση του, λόγω της δυσαρέσκειας των πολιτών απέναντι στα μέτρα λιτότητας. «Δεν αισθάνεται άνετα με την εξουσία», δήλωσε στη Wall Street Journal ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάποτε καθηγητής του, Θεόδωρος Κουλουμπής. «Η αμφιθυμία του τον έχει φέρει προ ενός Αμλετικού διλήμματος σχετικά με την Ελλάδα» σημείωσε ο κ. Κουλουμπής, με παραπομπές στον τραγικό ήρωα του Σαίξπηρ.

Πριν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, η τακτική του Γιώργου Παπανδρέου που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, σε περίπτωση που το κόμμα του δεν πήγαινε καλά, πέτυχε. Υπό τον φόβο μιας ενδεχόμενης πολιτικής αστάθειας, οι ψηφοφόροι έδωσαν στο κόμμα του πολύ μεγαλύτερη στήριξη από την αναμενόμενη.

Στις 16 Ιουνίου, ημέρα γενεθλίων του έλληνα πρωθυπουργού, εν μέσω διαδηλώσεων για τα νέα μέτρα λιτότητας, ο Γιώργος Παπανδρέου πλησίασε το φίλο του και πρώην συγκάτοικό του στο κολέγιο, Αντώνη Σαμαρά, κάνοντάς του μια δελεαστική προσφορά, να παραιτηθεί για να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνεργασίας, προκειμένου να περάσουν τα νέα μέτρα.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς επέμεινε ότι μια ενδεχόμενη νέα κυβέρνηση θα έπρεπε να επαναδιαπραγματευτεί τα προγράμματα λιτότητας, ένας όρος που οι αναλυτές θεωρούν όχι και ιδιαίτερα ρεαλιστικό. Επιπλέον, τα μέλη της κυβέρνησης δεν ήταν πρόθυμα να μοιραστούν την εξουσία, με αποτέλεσμα, ο Γιώργος Παπανδρέου να αποσύρει την πρότασή του.

Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε ανασχηματισμό, ενώ έλαβε χωρίς απώλειες την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

«Όμως, ο ανασχηματισμός έχει το τίμημά του. Η νέα του διοίκηση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε βετεράνους του παλιού κομματικού μηχανισμού του πατέρα του –τους οποίους ο γιος αρχικά επιχείρησε να παραγκωνίσει, σε μια προσπάθεια να εκσυγχρονίσει τη χώρα», καταλήγει το δημοσίευμα.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. "Ο ανασχηματισμός εξασφάλισε στον κ. Παπανδρέου τη στήριξη και τη συσπείρωση των βουλευτών του σοσιαλιστικού κόμματος"... Kάπου δεν τον πληροφόρησαν σωστά τον ανταποκριτή της εφημερίδας, εκτός αν έχει πληροφορίες που εμείς δεν έχουμε, οπότε το πράγμα έχει ενδιαφέρον.

    Όσο για την "αμφιθυμία" του ΓΑΠ, αν αυτός είναι ο πολιτικά ορθός χαρακτηρισμός για την ανισορροπία, τότε πάμε πάσο.

    Τέλος, και το πιο σημαντικό: το φωτομοντάζ σου δεν παίζεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]