Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δώστε φρεγάτες, νερά και αεροδρόμια για να μας... σώσουν


Διαβάζοντας απόσπασμα από τα κείμενα του Ξενοφώντα σε βιβλίο της πρώτης λυκείου βλέπω τα εξής. Το 405 π.χ. αφού οι Αθηναίοι νικήθηκαν από τους Σπαρτιάτες στον 28ετή Πελοποννησιακό πόλεμο κι αφού αποκλεισμένοι από στεριά και θάλασσα λιμοκτονούσαν έστειλαν τον Θηραμένη γνωστό πολιτικό και στρατηγό για να διαπραγματευτούν τους όρους ειρήνης. Πριν από αυτόν είχαν στείλει κι άλλους αλλά αρνούνταν οι Αθηναίοι να γκρεμίσουν ένα μέρος των τειχών που τους διαμήνυσαν οι Σπαρτιάτες.

Ο Θηραμένης έμπειρος πολιτικός είπε στους Αθηναίους ότι πηγαίνει να πείσει τους Σπαρτιάτες για ευνοϊκότερους όρους. Πριν πάει στην Σπάρτη πέρασε από τη Θήβα κάθισε καμιά βδομάδα κι έλεγε ότι βρίσκεται στη Σπάρτη και διαπραγματεύεται με τους Σπαρτιάτες και τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Εν τω μεταξύ οι Αθηναίοι λιμοκτονούσαν κι όσο περνούσαν οι μέρες η κατάσταση γινόταν χειρότερη πράγμα που το ήξερε ο Θηραμένης κι υπολόγιζε πως μετά ό,τι και να πρότειναν οι Σπαρτιάτες οι Αθηναίοι που είχαν εξαθλιωθεί θα το δέχονταν αδιαμαρτύρητα. Έτσι όταν έφθασε ο Θηραμένης πίσω στην Αθήνα και τους είπε ότι οι Σπαρτιάτες θέλουν να γκρεμίσουμε τα Μακρά Τείχη και τα τείχη του Πειραιά το δέχτηκαν αμέσως και άρχισαν το έργο.

Αν όπου βλέπεις Θηραμένη βάλεις τον Γιώργο τον πρωθυπουργό κι όπου Σπαρτιάτες βάλεις του τροικάνους κι όπου Μακρά τείχη βάλεις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αποκρατικοποιήσεις, επιβολή φόρων κ.α καταλαβαίνεις πως οποιαδήποτε ομοιότητα είναι εντελώς συμπτωματική.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Η ζωή είναι απλή όταν κοιτάς πίσω από την κουρτίνα.

Δώστε στην Γαλλία νερό και φρεγάτες και θα σκάσει η Λαγκάρντ.

Δώστε χώμα και αεροδρόμια και θα σκάσει η Μέρκελ.

ΔΕΗ ΟΠΑΠ κλπ είναι το ορντέβρ και το γλυκό.

Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι ο αιώνιος κακός λύκος.

Πότε θα φάει ο …βοσκός το ξύλο δεν ξέρω.

Δυστυχώς δεν είμαστε …Ισπανοί , αλλά γραικύλοι του καναπέος….

Την άλλη εβδομάδα θα …ξανασωθούμε…

Ο Ιθαγενής

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]