Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μήπως η Γερμανία είναι βάρος στην Ευρώπη;

Πόσο χρειαζόμαστε αλήθεια τη Γερμανία στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά; Στην Ευρωπαϊκή Ένωση εν γένει; Μήπως, αντί να μαζεύουμε ένα εκατομμύριο υπογραφές για να συζητηθεί η έκδοση ευρω-ομολόγου, η συλλογή υπογραφών να αφορά στο αν θα συνεχίσει το Βερολίνο να λειτουργεί ως «οικονομική πρωτεύουσα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Είναι βαθιά πολιτικό, και προκύπτει από την ίδια την πραγματικότητα την οποία βιώνουμε. Η Γερμανία της κας Μέρκελ, και σίγουρα όποιου τη διαδεχθεί στην Καγκελαρία, είναι μια χώρα η οποία βλέπει «αφ’ υψηλού» την υπόλοιπη Ευρώπη.
Είναι η χώρα-ατμομηχανή της οικονομίας ολόκληρης της ευρωζώνης. Είναι η χώρα… μυρμήγκι, με πολίτες υπεύθυνους, που εργάζονται σκληρά, παράγουν και… δανείζουν όλους εμάς τους υπόλοιπους.
Κάτω από αυτό το πρίσμα, οι Γερμανοί έχουν κάθε δίκιο να διαμαρτύρονται. Για την Ελλάδα, αλλά και τις υπόλοιπες «προβληματικές» χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως είναι η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Γερμανοί, που δεν αγάπησαν ποτέ το ευρώ, θέλουν να επιστρέψουν στο λατρεμένο τους μάρκο. Μήπως λοιπόν… να τους κάνουμε τη χάρη;
Πως θα ήταν αλήθεια μια Ευρώπη χωρίς τη Γερμανία; Προφανώς περισσότερο φτωχή, περισσότερο μίζερη, περισσότερο αδύναμη να σταθεί οικονομικά στα πόδια της. Θα ήταν όμως μια Ευρώπη με περισσότερη συνοχή, μια Ευρώπη με πολιτικό και όχι… γραφειοκρατικό όραμα. Μια Ευρώπη που δεν θα φοβόταν για ιπτάμενα, γερμανικής κατασκευής στιλέτα, πίσω από την πλάτη της.
Όσο για την οικονομική ισχύ και ασφάλεια που προσφέρει η Γερμανία, θα μπορούσε να αντικατασταθεί από την υπερβατική πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν, για μια κοινή οικονομική αγορά από τη Λισσαβόνα μέχρι τη Μόσχα. Και η Ρωσία, όσα κι αν της προσάπτουν οι Αμερικανοί μέσω των διαρροών στο WikiLeaks, είναι πανίσχυρη οικονομικά. Γιατί οι ενεργειακοί της πόροι, δεν θα τελειώσουν ποτέ…
Να σκεφτούμε λίγο και το πώς θα ήταν η Γερμανία χωρίς την Ευρώπη; Χωρίς όλους εμάς; Το μάρκο θα υποτιμηθεί εκ των πραγμάτων, επομένως το Βερολίνο θα ζήσει το σοκ μιας, έστω και περιορισμένης, συρρίκνωσης του βιοτικού επιπέδου των Γερμανών. Και αν… κάποιοι Ευρωπαίοι πεισμώσουμε, και προχωρήσουμε σε συνειδητό εμπάργκο των γερμανικών προϊόντων, από τα φαγώσιμα μέχρι τα αυτοκίνητα, τότε οι Γερμανοί θα αισθανθούν λιγάκι τη μοναξιά που βιώνει η Ελλάδα όλους αυτούς τους μήνες, λόγω της κρίσης.
Μετά άλλωστε και από το εν εξελίξει σκάνδαλο με τις διοξίνες, υπάρχει και το ηθικό επιχείρημα για να ξεκινήσει η συζήτηση που έπρεπε να είχε ανοίξει εδώ και πολύ καιρό: Πως θα σας φαινόταν η Ευρώπη χωρίς τη Γερμανία;
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. mipos stin germania jana zontaneψe o xitler kai 8elei na ξana katktisi ton kosmo me opoio kostos?ite me apelpismenoys kai kataxreomenoys laoys ite me tis polyeθnikes eteries tis poy mas stegnonoyn ikonomika kaθimerina? malon o epomenos polemos poy prepei na ginei einai me ti germania kai na min mini oyte enas hitler zontanos ayti ti fora!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]