Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ευρώπη καλείται να παίξει το ρόλο της στον Αραβικό κόσμο


Η Ευρωπαϊκή Ένωση, βρέθηκε προ εκπλήξεως από την αλυσιδωτή αντίδραση των λαών του Μαγκρέμπ, του Σαχέλ και της Αραβικής Χερσονήσου. Οι λαϊκές εξεγέρσεις ή κινητοποιήσεις από το Μαρόκο και την Αλγερία ως την Αίγυπτο, το Σουδάν, την Υεμένη και την Ιορδανία, περνώντας μέσα από την Τυνησία, έκαναν κατανοητό πως οι λαοί βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι πηγές πληροφόρησης τους, την τελευταία εικοσαετία πολλαπλασιάστηκαν όσο και τα εκατομμύρια “πιάτα” για τα δορυφορικά κανάλια που βλέπουν αλλά και λόγω της διάδοσης του internet. μαζικές κινητοποιήσεις “φυτρώνουν” παντού έχοντας δημιουργήσει -για πρώτη φορά- φόβο στην άρχουσα τάξη των χωρών αυτών, που εξακολουθεί να βλέπει τις χώρες τους, σαν περίπου μηχανή που παράγει για τους ίδιους και τις οικογένειές τους λεφτά…
Η ΕΕ, αποδείχθηκε πως δεν είχε ούτε πληροφόρηση (έγκαιρη) ούτε σχέδιο πολιτικής δράσης. Έτσι έμεινε, ως σήμερα να κοιτά με το βλέμμα χαμένο στην έρημο, τα γεγονότα να την ξεπερνάνε. Στην Τυνησία μάλιστα ήταν χαρακτηριστικό πως τη στιγμή που η κα Άστον και ο κ. Φούλε έκαναν από κοινού δήλωση για αυτοσυγκράτηση των αντιμαχόμενων πλευρών, ο δικτάτορας Μπεν Άλι, εγκατέλειπε τη χώρα!
Γίνεται σαφές πως οι μεταβολές αυτές, τόσο σε επίπεδο ηγεσία όπου έγιναν ή θα γίνουν, όσο και κυρίως στις μάζες του αραβικού κόσμου δημιουργούν τη βάση για την επαναχάραξη πολιτικών και την ανάγκη για μια διαφορετική γεωστρατηγική προσέγγιση από την Ευρώπη.

Γιατί πρέπει να κινηθεί η Ευρώπη
Η ΕΕ καλείται να αποδείξει πως μπορεί να αποτελέσει σοβαρό συνομιλητή, σύμμαχο και συνεταίρο με τις άμεσα γειτονικές της χώρες στη Β. Αφρική και την Αραβική Χερσόνησο. Γιατί ήδη έχει με τις περισσότερες από τις χώρες αυτές κα΄ποιας μορφής σχέσεις που εκτείνονται από τον οικονομικό τομέα ως τον πολιτικό δημιουργώντας τα εχέγγυα μιας περαιτέρω κοινής πολιτικής.
Αν όπως συχνά οι Βρυξέλλες παραπονούνται για τους κινδύνους της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας είναι σαφές ότι το Μαγκρέμπ, το Σαχέλ και η Αραβική Χερσόνησος είναι τα σημεία απ όπου εκκινούν (γεωγραφικά) οι απειλές των Ισλαμιστών που δρουν στη Ευρώπη. Αλλά από τον ίδιο χώρο η ΕΕ λαμβάνει μεγάλο μέρος τω ενεργειακών της πρώτων υλών ενώ διαθέτει στο έδαφός της περισσότερα από 10 εκατομμύρια κατοίκους των περιοχών αυτών σαν μετανάστες.
Οι νέες κοινωνικές ισορροπίες που θα αναπτυχθούν, ήδη από τις πρώτες δηλώσεις μελών των κομμάτων της αντιπολίτευσης (Τυνησία, Μαρόκο, Αλγερία, Αίγυπτος, Ιορδανία) αναφέρονται στην ανάγκη μεταβολών στη βάση των Ευρωπαϊκών προτύπων.
Όλα τα προηγούμενα δίνουν σε μεγάλο βαθμό το μέτρο της ανάγκης για μια ευρωπαϊκή δράση στο χώρο αυτό, πριν άλλες δυνάμεις επιχειρήσουν να κερδίσουν έδαφος. Στο μέτρο αυτό η γνωστή πρωτοβουλία του Νικολά Σαρκοζί, η “Εύρω-Μεσογειακή” ίσως θα έπρεπε να παίξει ένα σοβαρότερο ρόλο, με την ενίσχύση της των οικονομικών της και την αντιμετώπισή της σε υψηλότερο επίπεδο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κι όχι απλά σαν ένα χατήρι προς το… Παρίσι. Αλλά και το Παρίσι (μαζί και η Ρώμη) θα πρέπει να σταματήσουν να θεωρούν τις χώρες αυτές σαν κάτι “δικό τους” και να επιτρέψουν μια ευρωπαϊκή πολιτική να πάρει τη θέση που παραδοσιακά κι επί πολλά χρόνια οι δυο πρωτεύουσες έπαιζαν…

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]