Το φάρμακο Τρισέ δεν αρκεί για την βαριά άρρωστη Ευρώπη
Παραμένει το μαύρο σύννεφο πάνω από την Ευρώπη καθώς τίποτε δεν είναι σίγουρο στην οικονομία και μια σπίθα μπορεί να φέρει την καταστροφή. Η Πορτογαλία είναι κι αυτή ένα βήμα προτού μπει στο μηχανισμό στήριξης, η Ισπανία συνεχώς διαψεύδει ότι χρειάζεται βοήθεια πράγμα που σημαίνει ότι… χρειάζεται, ενώ στην Ιταλία κάνουν έκτακτες συσκέψεις για να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και μέσα σ’ όλα αυτά οι Γερμανοί επιμένουν να μη δίνουν λύσεις που θα βοηθήσουν στην επιβίωση της Ευρωζώνης. Χαρακτηριστική η δήλωση του Ράινερ Μπρίντερλε, Γερμανού υπουργού Οικονομίας: «Δε θα τυπώνουμε ευρώ για χάρη των πολιτικών». Πρόκειται για την απάντηση σε όσα υποστηρίζουν στην ΕΚΤ ότι πρέπει να γίνει.
Τα νέα καθημερινά δεν είναι καθόλου καλά παρά το γεγονός ότι ο Τρισέ με τις παρεμβάσεις του έδωσε κάποιες νότες αισιοδοξίας.
Στην Ισπανία την Πέμπτη τα spreads ανέβηκαν 120 μονάδες, 30% από την προηγούμενη έκδοση. Στην Πορτογαλία έχουν αρχίσει να σκέπτονται τη βοήθεια του μηχανισμού στήριξης ενώ στην Ελλάδα τίποτε δεν είναι σίγουρο για την επιμήκυνση της αποπληρωμής με τους Γερμανούς να κάνουν παιχνίδια και εκβιασμούς.
Ο Τρισέ προσπάθησε να δώσει μια “ευρωπαϊκή” βοήθεια ανακοινώνοντας συνέχιση της χρηματοδότησης και της ρευστότητας μέσω αγοράς ομολόγων, παρά τις αντιδράσεις των Γερμανών.
Ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ συνεχίζει τις πράξεις αναχρηματοδότησης 3 μηνών και ενός μήνα με σταθερό επιτόκιο και σε πλήρη αποδοχή τουλάχιστον έως το πρώτο τρίμηνο του 2011, ήτοι τις 12 Απριλίου. Τόνισε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων συνεχίζεται, ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα «εκ φύσεως προσωρινό».
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι και η πιθανότητα να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος σε επίπεδο κορυφής για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Αλλωστε, αυτό που γίνεται στην Ισπανία, με την “επίθεση” των αγορών εναντίον της δείχνει ότι η σπέκουλα επανέρχεται.
Η Ισπανία άντλησε το ποσό των 2,468 δισ. ευρώ από την πώληση ομολόγων τριετούς διάρκειας, με το επιτόκιο να εκτινάσσεται σε 3,717% από 2,527% που ήταν στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας,ενώ την επόμενη χρονιά λήγουν ισπανικά ομόλογα αξίας περίπου 45 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, οι N.Y Times ανέφεραν πως η απάντηση στο μεγάλο ερώτημα αν η Πορτογαλία και η Ισπανία φτάσουν στο σημείο να ζητήσουν οικονομική βοήθεια θα κρίνει εάν οι επόμενοι αδύναμοι κρίκοι της ευρωζώνης θα είναι η Ιταλία και το Βέλγιο. Βάζουν δηλαδή και το Βέλγιο στον άξονα των προβληματικών χωρών.
Ενδεικτικό του κλίματος και τα όσα είπε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν ο οποίος δήλωσε στην Ινδία “Οφείλουμε να μην υποτιμήσουμε τη σημασία της κρίσης, η οποία, στην Ιρλανδία, προέρχεται κυρίως από τον τραπεζικό τομέα. Η κρίση στην Ευρώπη είναι ακόμη οξεία”.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...