Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιατί κόπηκαν τα "ζωντανά" υπουργικά συμβούλια;

  • Γεγονός αδιαμφισβήτητο είναι πως ο Γιώργος Παπανδρέου είναι εξαφανισμένος. Αλλά ακόμη και όταν εμφανίζεται για να μεταφέρει οδηγίες στους υπουργούς της τραγικής του κυβέρνησης, είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος, αφού κανένας υπουργός δεν δίνει σημασία στα λεγόμενα του πρωθυπουργού.
Πότε ήταν η τελευταία φορά που θυμάστε να παρακολουθήσατε απευθείας κάποια μετάδοση συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου; Λόγω ημερών, δεν υπάρχει λόγος να βασανίζετε το μυαλό σας με ατέρμονες αναζητήσεις, που δεν καταλήγουν σε ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Γι’ αυτό, αναλαμβάνουμε να ξεδιαλύνουμε εμείς το «μυστήριο». Η απάντηση είναι… προ αμνημονεύτων μηνών. Και το συμπέρασμα είναι βαθιά πολιτικό, όσο και περιγραφικό της τραγικότητας των στιγμών που βιώνει η Κυβέρνηση των επιγόνων της Αλλαγής.
Στο ξεκίνημα της πρωθυπουργίας του, τότε που το μενού περιελάμβανε από Ασεμπίγιο μέχρι… open.gov, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε επιχειρήσει να αξιοποιήσει επικοινωνιακά την απόφασή του να ανοίξει τις πόρτες του υπουργικού συμβουλίου σε εμάς τους ιθαγενείς.
Η σημειολογία προφανής και ενδιαφέρουσα, σε σημείο που να πείθεσαι να παρακάμψεις την «αμερικανιά» που εξέπεμπε από μακριά. «Όλα στο φως», «εμείς δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα», «οι πολίτες θα ακούνε σε απευθείας μετάδοση τις αποφάσεις μας».
Σε εκείνη τη μακρινή εποχή, τα live περιελάμβαναν από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, δηλαδή τον φορέα της «Αριστεράς του Κυρίου», όπως προσδοκούσε η προοδευτική ψευδο-κουλτούρα της χώρας, μέχρι τον Γιώργο Καμίνη, τότε Συνήγορο του Πολίτη, που αργότερα πρότεινε για Δήμαρχο Αθηναίων ο Φώτης Κουβέλης. Και, τον εξέλεξε Δήμαρχο… το Κολωνάκι, που προτίμησε την αποχή, για να μην ψηφίσει τον Νικήτα Κακλαμάνη.
Το τελευταίο live της σειράς «Η Κυβέρνηση ενώπιον των πολιτών της», προβλήθηκε τον Σεπτέμβριο, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Δεν μπορεί, θα το θυμάστε το σκηνικό εκείνης της Παρασκευής του Σεπτεμβρίου, με το μεγάλο τραπέζι γύρω από το οποίο κάθονταν τα μέλη της Κυβέρνησης, και το φόντο που αποτύπωνε στην πλάτη τους ο τηλεοπτικός φακός, να είναι… τα τούβλα της παλιάς αποθήκης του ΟΛΘ.
Έκτοτε, όπως και η… Χαρά το ομώνυμου σίριαλ του Mega, το live υπουργικό συμβούλιο αγνοείται. Και η ερώτηση είναι προφανής: Γιατί; Μόνο που η απάντηση, είναι ακόμη πιο προφανής: Γιατί… η Κυβέρνηση προσπαθεί να μας κάνει να ξεχάσουμε ότι υπάρχει!
Έχοντας βυθιστεί στις συνέπειες των πολιτικών της πρώτης εποχής του Μνημονίου, ο Γιώργος Παπανδρέου γνωρίζει καλά ότι οι ισορροπίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, επομένως και της κυβέρνησης που ο ίδιος επέλεξε… μαύρα μεσάνυχτα, τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, διαμορφώνουν συνθήκες κινούμενης άμμου.
Κανείς, για παράδειγμα, δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να σηκωθεί όρθια η Λούκα Κατσέλη, και να ζητήσει την απέλαση των εκπροσώπων της τρόικας. Ή να ζητήσει η Τίνα Μπιρμπίλη «συγνώμη» που δεν δέχτηκε την πρόταση να είναι υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής. Ή, ακόμη χειρότερα, να έχει παρεισφρήσει στη συνεδρίαση η Βάσω Παπανδρέου, και σε απευθείας μετάδοση να μονολογήσει «εμείς πάντως, δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ με αυτά που κάνουμε».
Υπό αυτή την έννοια, η επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου να… σφραγίσει τα σύνορα του υπουργικού συμβουλίου, είναι απολύτως κατανοητή, ενίοτε και θεμιτή. Για την πολιτική του επιβίωση άλλωστε άγχεται ο Πρωθυπουργός, τουλάχιστον μέχρι να μας αποχαιρετήσει για τον ΟΗΕ, και τη θέση του Μπαν Κι Μουν.
Έτσι, δεν θα μάθουμε ποτέ τι πραγματικά λέγεται πίσω από τις κλειστές πόρτες του cabinet του Γιώργου. Εξέλιξη βολική για όλους: Ο Γιώργος Παπανδρέου κερδίζει χρόνο. Οι υπουργοί του, θα μπορούν εκ των υστέρων να λένε «εμείς τα λέγαμε», αφού δεν θα υπάρχουν τα dvd της συνεδρίασης για να τους διαψεύσουν.
Και εμείς, θα αναρωτιόμαστε με… εκνευριστική αφέλεια: Που πήγαν, βρε παιδιά, όλοι εκείνοι οι οποίοι προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι ο Γιώργος… δεν έπεφτε ποτέ από ποδήλατα; Κι αυτοί αγνοούνται…

ΥΓ: Ευχαριστούμε το Γρεκί για την φωτοσύνθεση
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]