Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Bloomberg: "Ψήφος οργής" από τους Έλληνες


Ως «κρίσιμο τεστ» για την κυβέρνηση Παπανδρέου χαρακτηρίζει τις σημερινές αυτοδιοικητικές εκλογές σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στα «σκληρά μέτρα λιτότητας» που έχει λάβει στο πλαίσιο του Μνημονίου η σημερινή κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της 13μηνης θητείας της, αλλά και στην «εκτίναξη» του spread των ελληνικών ομολόγων «λόγω της νευρικότητας που προκάλεσε στους επενδυτές το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας, σε μία στιγμή που το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα είχε αρχίσει να υποχωρεί».
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η πλειονότητα των δημοσκοπήσεων δείχνει αρνητικό αποτέλεσμα για τους υποστηριζόμενους από την κυβέρνηση υποψήφιους τοπικούς άρχοντες, με την αρνητική γνώμη των πολιτών για την κυβέρνηση να έχει αυξηθεί σε 66%-67% τον Οκτώβριο, από 57% τον Αύγουστο.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το δημοσίευμα του Bloomberg στην περιφέρεια Αττικής και στις πιθανότητες να υπερισχύσει η υποψηφιότητα του Γιάννη Δημαρά έναντι του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ.

"Τουλάχιστον 3%"
Στο μεταξύ, για δυσαρέσκεια των εκλογέων τόσο απέναντι στο κυβερνών κόμμα, όσο και απέναντι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο δημοσίευμα του Dow Jones Newswires, με το δεύτερο να «χρεώνεται» κακοδιαχείριση στα πεντέμισι χρόνια της κυβερνητικής του θητείας. Το ίδιο δημοσίευμα κάνει λόγο για δημοσκοπήσεις που αποκαλύπτουν μεγάλο ποσοστό αποχής από τις σημερινές εκλογές, με τους ψηφοφόρους να διαμαρτύρονται «γυρνώντας της πλάτη» στα δύο μεγάλα κόμματα.
Το Dow Jones επικαλείται επίσης δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου έναντι της ΝΔ φαίνεται να έχει υποχωρήσει κάτω από τις 6 ποσοστιαίες μονάδες τις τελευταίες εβδομάδες.
Κάνει επίσης αναφορά στην ασάφεια των κριτηρίων βάσει των οποίων ο Πρωθυπουργός θα κηρύξει πρόωρες εθνικές εκλογές, ωστόσο κυβερνητικές πηγές, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, τοποθετούν το επιθυμητό για την κυβέρνηση προβάδισμα έναντι της ΝΔ σε "τουλάχιστον 3%".

"Μη απαραίτητο ρίσκο"
Αναφορά στις αυτόδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα κάνει και το πρακτορείο Reuters, σχολιάζοντας ότι το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται και η ανησυχία περί αστάθειας ώθησε τα spreads των ελληνικών ομολόγων υψηλότερα.
Σε αντίθεση με άλλες χώρες με πρόβλημα χρέους, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δίνουν στο κόμμα της κυβέρνησης προβάδισμα έναντι της ΝΔ, σχολιάζει το ίδιο δημοσίευμα.
Αναφερόμενος στην στρατηγική του Έλληνα πρωθυπουργού να συνδέσει το σημερινό αποτέλεσμα της κάλπης με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο οικονομολόγος της DekaBank, Andreas Scheuerle, εκφράζει την άποψη ότι «πρόκειται για μία στρατηγική που δεν ήταν απαραίτητη και εμπεριέχει ρίσκο». «Θα είναι σημαντικό αν αυτό το ‘στοίχημα’ πετύχει, όμως σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει συζήτηση για τη βιωσιμότητα της πολιτικής λιτότητας», προσθέτει.
Μεταξύ άλλων το Reuters κάνει λόγο για υποχώρηση και των δύο μεγάλων κομμάτων στις δημοσκοπήσεις, σημειώνοντας ότι «στην πλειονότητά τους οι αναλυτές αναμένουν ως πιθανότερο αποτέλεσμα ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών μία κυβέρνηση συνασπισμού ή μία μονοκομματική κυβέρνηση με πιο εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία», δύο σενάρια που θα πλήξουν την πορεία της χώρας.
Το ίδιο δημοσίευμα κάνει λόγο για αυξημένα μέτρα αστυνόμευσης στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα, μετά το πρόσφατο μπαράζ αποστολής δεμάτων-βομβών, ενώ σε ό,τι αφορά το όριο που θα κρίνει την προσφυγή ή μη σε πρόωρες εθνικές κάλπες, το Reuters κάνει αναφορά σε εκτιμήσεις αναλυτών για 4%.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]