Νίκος Κουρής: "Εθνική πολιτική για προστασία του Αιγαίου"
Του Νίκου Κουρή
Επίτιμου Α/ΓΕΕΘΑ-πρώην υφυπουργός Άμυνας
Το Αιγαίο δεν είναι μια αχανής ακατοίκητη θαλάσσια έκταση , όπως π.χ η περιοχή που περιλαμβάνεται στο FIR Μάλτας. Η θάλασσα του Αιγαίου περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό νήσων και νησίδων που από αρχαιοτάτων χρόνων κατοικούνται από Έλληνες. Τα μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου ευρίσκονται στην ανατολική περιοχή του και έχουν ενσωματωθεί στην Ελληνική επικράτεια με βάση διεθνείς συνθήκες, στο πρώτο ήμισυ του περασμένου αιώνα.
Τα νησιά του Αιγαίου συνδέονται μεταξύ τους και με την ηπειρωτική χώρα, με ένα πυκνό δίκτυο θαλασσίων και αεροπορικών συγκοινωνιών, το πυκνότερο της Ευρωπαικής ηπείρου, που διασφαλίζουν την ενότητα του Ελληνικού κράτους, την ασφάλεια και την κοινωνική και οικονομική τους ανάπτυξη. Φανερή επιδίωξη της Τουρκίας είναι η αλλαγή του καθεστώτος του Αιγαίου με τη μεταβολή της πολιτικής γεωγραφίας στη περιοχή…
Στην επιδίωξη αυτού του στόχου της η Άγκυρα χρησιμοποιεί πολιτικά μέσα και στρατιωτική πίεση. Ο Τουρκικός αναθεωρητισμός υποστηρίζεται και από τις ΗΠΑ οι οποίες τελευταία διακηρύσσουν την ανάγκη «της εκ νέου αναγνώσεως των ρυθμίσεων που έγιναν στο Αιγαίο κατά το παρελθόν»! Μέσω των μηχανισμών του ΝΑΤΟ οι «φίλοι» μας πέτυχαν να καταργηθούν τα όρια επιχειρησιακής ευθύνης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με τη συγκατάθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κάτι που αποτελούσε πάγια επιδίωξη της Άγκυρας. Η αλλαγή αυτή δημιούργησε de facto μια κατάσταση συγκυριαρχίας στο Αιγαίο ιδιαίτερα στην αεράμυνα του χώρου.
Η εξέλιξη αυτή θα έχει σαν φυσική συνέπεια την αλλαγή, σε επόμενο χρόνο, και των ρυθμίσεων εναερίου κυκλοφορίας, που σηματοδοτεί περιορισμό της Ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, γιατί Ελληνικά εδάφη θα βρεθούν κάτω από την Τουρκική «προστασία». Αυτό θα αποτελέσει ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα για την μεταβολή του status quo στη περιοχή.
Ο κίνδυνος για μια τέτοια εξέλιξη είναι άμεσος. Από τη πλευρά μας απαιτείται, εκτός των άλλων, η συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας σε μια εθνική πολιτική για την προστασία του Αιγαίου που δεν θα μεταβάλλεται με την εναλλαγή των κυβερνήσεων στη εξουσία.
ΥΓ. Ο ορισμός του ΖΧ από το εγχειρίδιο εκστρατείας του ΓΕΣ με τίτλο ΕΕ 100-1 "ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ", που αποτελεί το ευαγγέλιο της πολεμικής τέχνης.
Ζωτικός Χώρος (ΖΧ)
1. Είναι ευρεία εδαφική (και θαλάσσια) έκταση στρατηγικής σημασίας της οποίας η κατάληψη ή η διατήρηση από μια δύναμη που τη διεκδικεί, έχει αποφασιστική επίδραση σ' όλη την εξέλιξη των επιχειρήσεων αφαιρώντας ή προσθέτοντας πολεμικό δυναμικό και αποτελεί αφετηρία για τη συνέχιση των επιχειρήσεων.
2. Το κατώτερο κλιμάκιο το οποίο καθορίζει Ζωτικό Χώρο είναι η Στρατιά, ή το Σώμα Στρατού σε ανεξάρτητες αποστολές. Ως ΖΧ νοούνται σπουδαίοι συγκοινωνιακοί κόμβοι, βάσεις συντηρήσεως, βιομηχανικά κέντρα, λιμένες, αεροπορικές βάσεις και μεγάλα αστικά κέντρα ή διοικητικά κέντρα στρατηγικής σημασίας, ή ευρείες περιοχές απαιτούμενες για την υποδοχή ενισχύσεων. Οι Ζωτικοί Χώροι της άμυνας αποτελούν για τον επιτιθέμενο στρατηγικούς ΑΝΣΚ (Αντικειμενικούς Σκοπούς). Όπως και το Ζωτικό Έδαφος (ΖΕ), (έτσι και ο ΖΧ) εξασφαλίζεται με αμυντική εγκατάσταση έμπροσθεν αυτού. Εάν απολεσθεί είναι απαραίτητο να ενεργηθεί αντεπίθεση προς ανακατάληψή του.
Στο Αιγαίο, όπως και στη Θράκη, δεν ξέρω αν μπορούμε καν να μιλάμε για παλιές αμαρτίες Μητσοτάκη, Σημίτη, ΓΑΠ, Πάγκαλου, Μπακογιάννη και δεν συμμαζεύεται. Θα πρέπει να ρωτάμε ευθέως: Πόσα τους έβαλαν σε κάποια τράπεζα στην Ζυρίχη για να κάνουν ό,τι έκαναν;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ.