Το ΚΚΕ μπροστά σε ιστορική ευκαιρία
Επιβράβευση της συνέπειας του κόμματος, αλλά και έκφραση δυσαρέσκειας, φαίνεται ότι είναι η ψήφος που πήρε το ΚΚΕ, ανεβάζοντας τα εκλογικά ποσοστά του στην Επικράτεια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, στο 10,5%. Μάλιστα, στην Αττική, όπου διαβιεί το ήμισυ του πληθυσμού της χώρας, τα ποσοστά του κόμματος εκτοξεύθηκαν σε εντυπωσιακά επίπεδα, αφού στην Περιφέρεια έλαβε 14,5%. Μέσα λοιπόν, στην πλειοψηφική πλέον «αντιμνημονιακή δεξαμενή» που ανέδειξαν οι εκλογές, το ΚΚΕ μπορεί να βρεί πεδίον δόξης λαμπρόν. Πόσο μάλλον, αφού όλα δείχνουν περαιτέρω σκλήρυνση της αντιλαϊκής πολιτικής λιτότητας, και διάσπαση του κοινωνικού ιστού. Κάτι που ευνοεί το πέρασμα πολιτών –και- προς το ΚΚΕ, καθώς και γενικότερα στο χώρο της Αριστεράς.
Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ εισέπραξε τη δυσαρέσκεια, ως επί το πλείστον, των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αττική πήρε το 5% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Αριθμητικά δηλαδή, είναι ο μεγαλύτερος αριθμός επιπλέον ψήφων που πήρε. Ελαβε επίσης, το 15% των ψηφοφόρων του Συνασπισμού στο Λεκανοπέδιο. Ποσοστό ωστόσο, που αντιστοιχεί σε λιγότερες ψήφους από αυτές που έλαβε από το ΠΑΣΟΚ. Είναι προφανές ότι η ψήφος διαφόρων Αριστερών προς το ΚΚΕ είναι ψήφος δυσαρέσκειας για το «μπάχαλο» του Συνασπισμού.
Εάν σε αυτά συνυπολογιστεί και πολύ μικρή αποχή εκ μέρους των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, καθώς και η υψηλότατη συσπείρωσή του, είναι απολύτως εύλογα τα ποσοστά που πήρε. Κοντολογίς, το ΚΚΕ κράτησε τις δικές του, παραδοσιακές, δυνάμεις, και τις αύξησε. Κάτι που, προφανώς, οφείλεται στη συνέπεια που επέδειξε έως τώρα, καθώς και συγκρατημένη και όχι αλλοπρόσαλλη στάση που κράτησε σε μεγάλα γεγονότα (Δεκέμβριος 2008, Μάϊος 2010). Η ψήφος στο ΚΚΕ όμως, είναι και σαφές σημάδι ριζοσπαστικοποίησης της κοινωνίας, που όμως, δεν θέλει σπασμωδικές ενέργειες και απλά ακτιβιστικές πολιτικές. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν μεγάλο μάθημα προς τις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς, οι οποίες πλέον έχουν γίνει από εκατό χωριά, χωριάτες.
Τα αποτελέσματα αυτά πάντως, δεν πρέπει να κάνουν τα στελέχη του Περισσού να πάρουν τα μυαλά του αέρα. Ούτε και τους «σκληρούς» κύκλους της ηγεσίας του να επιχαίρουν ή να βρούν την ευκαιρία για εκκαθαρίσεις εσωκομματικών αντιπάλων. Αλλωστε, τα επιπλέον ποσοστά που πήρε, δεν είναι σίγουρο ότι θα του μείνουν. Μένει να αποδείξει ότι μπορεί να τα κρατήσει ή έστω να διατηρήσει ένα ποσοστό τους. Απαιτείται ουσιαστικά ανατρεπτική στρατηγική και τακτική, που θα διασφαλίζει μακροπρόθεσμα τα σημερινά οφέλη. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει, παρά:
- Με τη διαμόρφωση ενός νέου οράματος αριστερής προοπτικής.
- Με τη δημιουργία ενός μεγάλου μετώπου της Αριστεράς, που θα εδράζεται σε πολιτικές, οι οποίες θα έχουν ως στόχο τη σύσταση μιας νέας, μεγάλης Αριστεράς, που θα κολυμπάει στις μάζες, και θα κάνει καταλυτικές παρεμβάσεις σαν κι’αυτές που έκανε στον τόπο μας ανέκαθεν η παραδοσιακή Αριστερά.
(Κατά τα λοιπά, ο Συνασπισμός, εκτός από τις διαρροές του προς το ΚΚΕ, έχασε στην Αττική πολλές ψήφους προς Δημαρά και Ψαρριανό (Κουβέλης). Το ΠΑΣΟΚ επίσης, που είχε συσπείρωση λίγο πάνω από 50%, εκτιμάται ότι επίσης έχασε πολλούς και προς Δημαρά)
soviet union for the win!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς δέν μπορεί ένα κόμμα με βουλωμένα αυτιά και ξύλινη γλώσσα να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα που αναφέρετε. Και δέν μπορεί γιατί έχει ένα βασικό μειονέκτημα -- που δέν είναι μόνο δικό του αλλά όλων των πολιτικών κομμάτων της μεταπολιτευτικής Ελλάδας-: Το ότι δέν «ακούν» καμμία αντίθετη άποψη ούτε και διαλέγονται και αυτό ισχύει και πρός τα έξω και πρός τα μέσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνεργάστηκα πρίν από χρόνια με αυτούς και αυτοί δέν κατάλαβαν τίποτα. Πήραν ψήφο διαμαρτυρίας αλλά μάλλον είναι ανάξιοι να τον κρατήσουν.
Τι χρειάζεται;
Χρειάζεται Γενικός Εκδημοκρατισμός της Ελληνικής κοινωνίας που να υλοποιεί τα τρία I:
Ισηγορία
Ισονομία
Ισοκρατία
Η ψήφος προς το ΚΚΕ είναι περιστασιακή. Το προδοτικό και ανθελληνικό αυτό κόμμα δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να παίξει σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα (ήδη έχει μεγαλύτερη επιρροή από ό,τι δικαιούται χάρη στην ηλιθιότητα της ΝΔ κυρίως).
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αριστερά και το Κ.Κ.Ε. έχει σε θεωρητικό επίπεδο όλα εκείνα τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά που λείπουν σήμερα στην διακυβέρνηση τις χώρας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε πρακτικό επίπεδο όμως υστερεί,δεν είναι έτοιμη να κυβερνήσει και οι λόγοι είναι οφθαλμοφανής.
Είναι ένα κόμμα περιχαρακωμένο σε επαναστατικές ιδεολογικές βάσεις μή ρεαλιστικές σήμερα.
Μπορεί όμως να έχει κομβικό πολιτικό ρόλο και σε ισορροπίες και συσχετισμούς του ευρύτερου αριστερού χώρου.
Ας κάνουμε μία αναδρομή λοιπόν.
Ο Συνασπισμός στο τέλος τις δεκαετίας του 80 απέτυχε παταγωδώς,έφθασε να έχει 13% και παρόλα αυτά δεν εξελίχθηκε σε απειλή για τον διπολισμό άλλα διαλύθηκε.
Η διάλυση αυτής τις προσπάθειας που έγινε τότε ήταν ουσιαστικά η άρνηση πολιτικού κυβερνητικού ρόλου.
Έκανε ένα στρατηγικό σφάλμα τότε ο Συνασπισμός δεν εκμεταλλεύτηκε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για συγκυβέρνηση (1988-9),και ενώ υποσχέθηκε ο Α.Π. την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα.
Για άλλη μία φορά η Αριστερά κλώτσησε την εξουσία.
Έγινε η κυβέρνηση συνασπισμού Κ.Κ.Ε.και Ν.Δ. πήγε ο Ανδρέας Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο αθωώθηκε και στις επόμενες εκλογές ο λαός τιμώρησε την αριστερά αφού δεν την συχώρεσε για την συνεργασία τις με την επάρατη Δεξιά.
Βγαίνουν λοιπόν τρεις κρίσιμες βασικές επιλογές του.
1ον. Το Κ.Κ.Ε. συνεργάστηκε επιτέλους,έγινε ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ.
2ον. Η ενωμένη αριστερά έφτυσε ακόμη καιτην απλή αναλογική φοβούμενη μήπως απορροφηθεί από το ΠΑΣΟΚ.
3ον. Ο λαός την ήθελε πάντα σκληροπυρηνική και δεν τις συνχώρεσε την συνεργασία στην κυβέρνηση Ζολώτα.
Και πάμε στο σήμερα
Μία κοινωνία που βράζει,με ένα λαό που βρίσκεται στα πρόθυρα τις πείνας,και μία κυβέρνηση που είναι όλη πελαγωμένη πλην του υπουργού οικονομικών και του πρωθυπουργού τις.
Γιατί αυτοί ξέρουν το αύριο ακριβώς και κανένας άλλος.
Ο λαός λοιπόν είναι απελπισμένος,η κοινωνική αυτοματοποιήση έπεσε πια σαν ώριμο φρούτο πια δεν κάνουν απεργία και άλλοι δεν κάνουν.
Η Αριστερά μπορεί να αντλήσει μεγάλο ποσοστό από το δυσαρεστημένο εκλογικό σώμα.
Ένα εκλογικό σώμα που διαχρονικά το τρομοκρατούσαν ότι έρθουν οι κομουνιστές θα σας πάρουν μέχρι και το σπίτι,και σήμερα χάνει το σπίτι του ο απλώς πολίτης από τον καλό καπιταλισμό......
Η άποψη μου λοιπόν είναι ότι ο λαός πρέπει να σπρώξει τα γεγονότα και να επηρεάσει τις επιλογές τις αριστεράς εάν δεν συμβεί αυτό τότε έχουμε πρόβλημα εθνικής πλέον επιβίωσης.
Αλ-τσαντιρι νιουζ