Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Απέτυχε η Αγροτική Τράπεζα στα stress tests

  • Πόσο σύμπτωση μπορεί να θεωρηθεί πως το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει για την αποτυχία της ΑΤΕ;
  • Μήπως κάποιοι θέλουν να υποβαθμίσουν την ΑΤΕ για να την αγοράσουν αντί πινακίου φακής;
Η Αγροτική Τράπεζα, η τράπεζα με τα περισσότερα ακίνητα (σε αξία και ποσότητα) σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, με κύκλο εργασιών που αγγίζει μονοπωλιακές καταστάσεις (οικονομικές συναλλαγές αγροτών), απέτυχε μαζί με άλλες έξι ευρωπαϊκές τράπεζες στα stress tests... Κάποιοι ήδη άρχισαν να αναρωτιούνται εάν υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από την συγκεκριμένη "αποτυχία" της ΑΤΕ.
Μετά την σημερινή αποτυχία της ΑΤΕ, αναμένεται ο υπουργός Οικονομικών πως θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να ανακοινώσει -ως εκπρόσωπος του Δημοσίου που είναι βασικός μέτοχος με ποσοστό 77,31% στην Αγροτική- αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.
Την ίδια στιγμή, η Τράπεζα Κύπρου κατάφερε να περάσει επιτυχώς τον "σκόπελο" της δοκιμασίας και ευελπιστεί πως θα επαναλάβει την επιτυχία της τον επόμενο Σεπτέμβριο, δηλαδή στην επόμενη δοκιμασία...
Επτά τράπεζες δεν πέρασαν
Μόλις επτά τράπεζες δεν κατάφεραν να περάσουν τα τεστ κοπώσεως (stress tests) που διεξήγαγε σε συνολικά 91 τραπεζικά ιδρύματα η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS)
Η CEBS ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της άσκησης τα συγκεκριμένα ιδρύματα δεν κατάφεραν να πετύχουν δείκτη πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (Tier 1 capital) 6%.
Διευκρινίζει παράλληλα ότι το συνολικό ποσό που θα πρέπει να διοχετευθεί για την ενίσχυση των συγκεκριμένων τραπεζών προκειμένου να πετύχουν τον δείκτη του 6% φτάνει τα 3,5 δισ. ευρώ.
Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου προανήγγειλε η ΑΤΕ Bank μετά την αποτυχία της να περάσει το stress test των ευρωπαϊκών Αρχών. Συμμετοχή στην αύξηση ανακοίνωσε το Δημόσιο. Αντίθετα, με επιτυχία πέρασαν οι υπόλοιπες ελληνικές και κυπριακές τράπεζες που τέθηκαν υπό το μικροσκόπιο των Αρχών. Οριακά πέρασε η Τράπεζα Πειραιώς.
Ο δομικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της ΑΤΕ Bank ήταν μόλις 4,36% στο σενάριο της κρατικής κρίσης χρέους ενώ προϋπόθεση στις μεταβλητές που έθεσαν οι ευρωπαϊκές Αρχές ήταν ο δείκτης να είναι πάνω από 6%. "Η ΑTEbank προτίθεται να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου", ανακοίνωσε η διοίκηση της τράπεζας, σημειώνοντας ότι θα ενημερώσει έγκαιρα το επενδυτικό κοινό.
Οριακά πέρασε η Τράπεζα Πειραιώς που στο ακραία δυσμενές σενάριο ο δομικός Tier 1 υποχώρησε στο 6%.
Υπό το ίδιο σενάριο ο δομικός Tier 1 της Alpha Bank υποχώρησε στο 10,9%, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο 10,1%, της Εurobank στο 8,17%, της Τράπεζας Κύπρου στο 8%, της Εθνικής Τράπεζας στο 7,4% και της Marfin Popular στο 7,1%.
"Τα αποτελέσματα είναι θετικά και δείχνουν ότι το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να ανταπεξέρχεται ακόμα και σε συνθήκες πολύ δυσκολότερες από τις σημερινές", δήλωσε ο υπ. Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, συμπληρώνοντας: "με το πρόγραμμα επανακεφαλαιοποίησης και με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Ελληνική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει επαρκείς μηχανισμούς στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της Ελληνικής οικονομίας. Οι Ελληνικές τράπεζες καλούνται και αυτές να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα και να προχωρήσουν σε ενέργειες και στρατηγικές κινήσεις που ενδυναμώνουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια και τις ενισχύουν σε ένα πλαίσιο αναδιάρθρωσης του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος".
Αναφορικά με την Αγροτική Τράπεζα το υπουργείο Οικονομικών τονίζει: "Η Αγροτική Τράπεζα καλείται να προτείνει ένα σχέδιο αντιμετώπισης των αδυναμιών που εμφανίστηκαν στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων μέσα σε δύο μήνες και να το υλοποιήσει, σε συμφωνία με την εποπτεύουσα αρχή, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010. Η Ελληνική Κυβέρνηση δεσμεύεται να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να ενισχύσει τη φερεγγυότητα της Αγροτικής Τράπεζας, προκειμένου να αντιμετωπίσει πιθανές απώλειες στην περίπτωση που ιδιωτικές πηγές χρηματοδότησης δεν είναι επαρκείς, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί κρατικής ενίσχυσης...το Υπουργείο Οικονομικών ως βασικός μέτοχος της τράπεζας, προτίθεται να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια συμμετέχοντας σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μετά από έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής".
Κόπηκαν 7
Συνολικά 7 απ' τις 91 ευρωπαϊκές τράπεζες δεν κατάφεραν να περάσουν τα τεστ, σύμφωνα με Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS). Μεταξύ αυτών η γερμανική Hypo Real Estate Holding και η ισπανική CajaSur.
Σε ανακοίνωση της η ΕΚΤ τονίζει ότι οι τράπεζες που απέτυχαν στα τεστ θα πρέπει να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους θέση.
«Οποιαδήποτε τράπεζα – στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων της άσκησης – χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση μέσω του ιδιωτικού τομέα, και εάν κριθεί αναγκαίο απ’ τα Ταμεία που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις των χωρών μελών, που ανταποκρίνονται στους Κοινοτικούς Κανονισμούς», αναφέρει ανακοίνωση της ΕΚΤ.
«Υπ’ αυτές τις συνθήκες, η ΕΚΤ καλωσορίζει τη δέσμευση των εθνικών Αρχών αναφορικά με τη δημιουργία Ταμείων για την ενίσχυση των κεφαλαίων των ιδρυμάτων που είχαν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 κάτω του 6%, που είχε καθοριστεί ως ελάχιστο όριο», σημειώνει.
Τα «τεστ αντοχής» επιβεβαιώνουν «την ισχυρή θέση των τραπεζικών συστημάτων της Ευρωζώνης και της ΕΕ έναντι ισχυρών οικονομικών και χρηματοοικονομικών σοκ. Γι αυτό, η άσκηση αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα στην υποστήριξη της σταθερότητας των τραπεζικών κλάδων της Ευρωζώνης και της ΕΕ», συνεχίζει η ανακοίνωση.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Μπράβο! Μες στο μυαλό μου είσαι? Αυτό ακριβώς σκέφτηκα όταν διάβασα τα αποτελέσματα!! Όλα στημένα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]