Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Γερμανία θα χάσει πολλά αν διαλυθεί η Ευρωζώνη

Για τη Γερμανία, η διάσωση των γειτονικών της κρατών με στόχο τη διατήρηση του κοινού νομίσματος, είναι ένα τίμημα που αξίζει να πληρώσει.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, η ενίσχυση των μετοχών και η αύξηση των πωλήσεων στο εξωτερικό της αυτοκινητοβιομηχανίας Bayerische Motoren Werke (BMW) και του ομίλου Siemens δείχνουν γιατί ενδεχομένως η Γερμανία αξίζει να παραμείνει στο ευρώ, την ώρα που πολλοί ψηφοφόροι της διαμαρτύρονται για το κόστος διάσωσης της Ελλάδας και ζητούν να επιστρέψουν στο μάρκο. Καθώς οι εξαγωγικές εταιρείες επωφελούνται από το χαμηλότερο κόστος εργασίας και τη νομισματική σταθερότητα που έφερε η εισαγωγή του ευρώ, το 1999, η ανεργία έχει πέσει σχεδόν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 ετών, ενώ ο χρηματιστηριακός δείκτης Dax έχει φέτος την καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη.
Αυτό δείχνει ότι η Γερμανία θα πρέπει να λειτουργήσει σαν πυλώνας για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης και όχι σαν αδύναμος κρίκος, στην προσπάθεια των Ευρωπαίων φορέων χάραξης πολιτικής να αποτρέψουν νέα ύφεση.
"Μια διάσπαση της Ευρωζώνης θα ήταν ένα μεγάλο, μεγάλο πρόβλημα για τη γερμανική οικονομία, ίσως μεγαλύτερο από ό,τι για τις περισσότερες", υποστηρίζει ο Τζούλιαν Κάλοου, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στη Barclays Capital στο Λονδίνο. "Οι βιομηχανίες στη Γερμανία έχουν κερδίσει πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς στην Ευρώπη. Η Γερμανία θα βγει σίγουρα χαμένη από μια τέτοια εξέλιξη", προσθέτει.
Η Γερμανία αυτήν τη στιγμή, επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα, δρέπει τους καρπούς της πειθαρχίας που επέβαλε στην οικονομία της την περασμένη δεκαετία, μετά την επανένωση της δυτικής με την ανατολική πλευρά που βύθισε στα τάρταρα την ανάπτυξη της χώρας. Καθώς το ευρώ στέρησε ουσιαστικά από τις κυβερνήσεις τη δυνατότητα υποτίμησης, η Γερμανία φρόντισε να συμπιέσει το κόστος εργασίας, τη στιγμή που οικονομίες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα άφηναν ανεξέλεγκτο το δημοσιονομικό τους έλλειμμα και επέτρεπαν στο κόστος απασχόλησης να αυξάνεται.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν η Γερμανία να αποκτήσει σημαντικό εμπορικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων οικονομιών της Ευρωζώνης και δη του ευρωπαϊκού Νότου, βελτιώνοντας σημαντικά την ανταγωνιστικότητά της.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]