Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πολιτικό μήνυμα του ΔΝΤ στην Ελλάδα μέσω … Ουγγαρίας


Τακτική καρότου και μαστιγίου εφαρμόζει η Ε.Ε. και το ΔΝΤ: Όποια χώρα είναι «φρόνιμη», λαμβάνει βοήθεια. Όποια χώρα δεν εφαρμόζει πιστά το υπαγορευμένο πρόγραμμα λιτότητας, αφήνεται να τα βγάλει πέρα μόνη της – όπως στην περίπτωση της Ουγγαρίας. Το παιχνίδι που παίζει η Ουγγαρία με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ είναι επικίνδυνο με την ίδια να μην μπορεί τελικά να είναι τίποτα άλλο από ηττημένη. Η περίπτωση της Ουγγαρίας εξελίχθηκε σε μία δοκιμασία για την Ε.Ε.. Όταν η νέα εθνικοσυντηρητική κυβέρνηση της Ουγγαρίας έλαβε αποστάσεις από το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ πάγωσαν την επόμενη δόση του δανείου. Με τον τρόπο αυτό αφαίρεσαν το δίχτυ ασφαλείας κάτω από τα πόδια της Ουγγαρίας.
Οι αγορές αντέδρασαν ψύχραιμα στην κίνηση αυτή, το Ευρώ παρέμεινε απροσδόκητα ισχυρό. «Η εμπιστοσύνη στους Ευρωπαίους πολιτικούς έχει αποκατασταθεί», εκτιμά ο Daniel Gros, επικεφαλής του Centre for European Policy Studies (CEPS) με έδρα στις Βρυξέλλες.
Η μη συνέχιση της στήριξης της Ουγγαρίας από Ε.Ε. και ΔΝΤ αποτελεί και ένα πολιτικό μήνυμα προς την Ελλάδα. Για τη δημοσιονομική εξυγίανση των χωρών της Νοτίου Ευρώπης, προπάντων της Ελλάδας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην διακοπεί πρόωρα η εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Μετά την αρχική δυσφορία για τη στάση της Ουγγαρίας, η οποία σε διπλωματικούς κύκλους χαρακτηρίζεται ως αναίσχυντη, στις Βρυξέλλες επικράτησε μία σχετική ανακούφιση: «Βγάλαμε την κόκκινη κάρτα στη Ουγγαρία. Καμία κυβέρνηση δεν θα μας κάνει πλέον “νούμερα”», δηλώνει διπλωμάτης στην Ε.Ε.
Υπάρχουν και άλλες πιθανές κυρώσεις που οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να επιβάλουν στη δημοσιονομικά απείθαρχη Ουγγαρία. Συγκεκριμένα, μελετάται το ενδεχόμενο να παγώσουν τα κονδύλια προς τη χώρα από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. «Πρέπει να δείξουμε τα δόντια μας», τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Olli Rehn.
Όχι πια δεύτερη περίπτωση Ελλάδας, είναι το μήνυμα. Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. έκαναν για πολύ καιρό τα στραβά μάτια, καθώς η Αθήνα ολίσθαινε προς τη δημοσιονομική καταστροφή με ψευδή στατιστικά στοιχεία, μόνιμη κακοδιαχείριση των δημοσιονομικών της, μεταρρυθμίσεις που αναβάλλονταν και διαφθορά. Η σωτηρία της χώρας και του Ευρώ στάθηκε δυνατή μόνο με την οικονομική στήριξή της με το ποσό των 110 δισ. Ευρώ.
Η Ε.Ε. έθεσε την Ελλάδα υπό αναγκαστική επιτήρηση και παρακολουθεί στενά την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας. Τα χρήματα δίνονται μόνο έναντι επιτευχθέντων αποτελεσμάτων στη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας. Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ επαίνεσαν «τις σημαντικές προόδους, που σημείωσε η χώρα προς το στόχο της σταθεροποίησης των δημοσίων οικονομικών της».
Σήμερα φαίνεται ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στους μηχανισμούς στήριξης απέδωσε καρπούς. Όταν πολλά κράτη επιθυμούσαν να λύσουν το πρόβλημα μεταξύ τους, ήταν η επιμονή της Γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel που επέβαλε τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Ο ρόλος του ΔΝΤ είναι πολύτιμος, όχι μόνο λόγω της εμπειρίας του, αλλά και λόγω της πολιτικής του ανεξαρτησίας. «Το ΔΝΤ κάνει καλύτερα τη δουλειά του απ’ ό, τι θα έκαναν τα ίδια τα κράτη», δηλώνει διπλωμάτης στην Ε.Ε.
Η περίπτωση της Ουγγαρίας έδειξε ότι η κατάσταση στις αγορές δεν είναι πλέον τεταμμένη. Τώρα πλέον αρχίζει να ξυπνά η ελπίδα ότι η δημοσιονομική κρίση θα μπορούσε να λάβει ένα τέλος και ότι η ελληνική ασθένεια δεν θα μεταδοθεί σε καμία άλλη χώρα. Η Ε.Ε. στέλνει με την ένταξη της δημοσιονομικά πειθαρχημένης Εσθονίας στην Ευρωζώνη το μήνυμα ότι οι χώρες αξίζει να κάνουν οικονομίες. Η Ουγγαρία απεναντίας απομάκρυνε με τη στάση της μία πιθανή ένταξη στην Ευρωζώνη (υπολογίζεται ότι αυτή θα πραγματοποιούνταν το 2014/2015).


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


    «Πρέπει να δείξουμε τα δόντια μας», τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Olli Rehn. Αυτό αφορούσε στην Ουγγαρία και όχι στην Ελλάδα. Η Ελλάδα κάθεται φρόνιμα και ο κ. Παπακωνσταντίνου συνοδεύει τα ελεγκτικά μέλη της "τρόϊκας" σε κάθε Υπουργείο για να διαπιστώνει αν αποδίδουν τα μέτρα προβαίνοντας πιθανώς σε αυστηρές συστάσεις στους συναδέλφους του υπουργούς. Αυτός μαζί με τα μέλη των ελεγκτών κάνουν ουσιαστικά "το κουμάντο". Αυτονόητο ότι ο ρόλος τους είναι διακοσμητικός και μόνο.

    Και τι έγινε λοιπόν με την Ουγγαρία; Γιατί "πάγωσε" το ΔΝΤ και η ΕΕ τις πιστώσεις (δάνεια) προς την αυτή τη χρεοκοπημένη χώρα; Μας το είπαν αλλά ποιος το πρόσεξε. Έβαλε φορολογία στις Τράπεζες η νέα ουγγρική κυβέρνηση και αυτό ανάγκασε τον κ. Olli Rehn και την παρέα του "να τους τρίξει τα δόντια". Να βάλουν φόρους, ναι, όχι όμως και στις Τράπεζες! Τι είναι δηλαδή οι Τράπεζες; Τα υποζύγια που κάθεται πάνω τους ο λαός; Φυσικά όχι. Το αντίθετο είναι η αρχή, τόσο για την Ε.Ε, όσο και για το ΔΝΤ. Υποζύγιο ο λαός και πάνω του κάθονται οι τραπεζίτες και οι Τράπεζες. Τους παίρνουν τις μικροκαταθέσεις, τους πετσοκόβουν μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές κλπ., έρχεται δε μετά ο αναιδής νέος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας να βάλει φόρο στις Τράπεζες!!! Πάει, χάλασε το σύστημα αν το πάρουν και άλλοι μυρωδιά. Οπότε ;

    Οπότε, η "κάνουλα" των πιστώσεων κλείνει και καλά ξεμπερδέματα Ουγγαρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]