Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ένας Γιώργος ήρθε απόψε απ' τα παλιά...

  • "...Όταν ήμουν υπουργός παιδείας πριν από λίγα χρόνια, είχα ιδρύσει μια επιτροπή που είχε ως καθήκον να ψάξει σε όλα τα ελληνικά σχολικά βιβλία και να αφαιρέσει τυχόν αναφορές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν αντισημιτικές", είπε ο κ. Παπανδρέου. "Είμαι ευτυχής να σας πω ότι αυτό το έργο ολοκληρώθηκε υπό την αιγίδα μου..."
  • Η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή τιμά τον υπουργό εξωτερικών της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου
3 Μαΐου 2000

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - Η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή τίμησε σήμερα τον Έλληνα υπουργό εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου για την εξαιρετική συμβολή του στην ελληνοεβραϊκές και ελληνο-ισραηλινές σχέσεις.

"Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο για μένα να βιώνω την επανάσταση που συντελείται στις ελληνοισραηλινές σχέσεις κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες", δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής David A. Harris, ο οποίος παρουσίασε στα μέλη της τον υπουργό κ. Παπανδρέου. "Δεν υπάρχει στην Ελλάδα καλύτερος φίλος της εβραϊκής κοινότητας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών από εσάς, κ. Παπανδρέου."

Ο κ. Harris πήρε τον λόγο αφού ο Υπουργός Εξωτερικών μίλησε στην ετήσια συνεδρίαση της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής. Ο κ. Παπανδρέου εξήρε την Aμερικανoεβραϊκή Eπιτροπή για την προώθηση των Ελληνοεβραϊκών σχέσεων, ενώ μίλησε εγκάρδια για τον πρέσβη Η. Alfred Moses, τον πρώην πρόεδρο της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, ο οποίος είναι ο άνθρωπος-κλειδί της κυβέρνησης Κλίντον στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

"Είμαι περήφανος που βρίσκομαι εδώ σήμερα, μεταξύ φίλων και συναδέλφων που εργάστηκαν με ενθουσιασμό και επιμέλεια, ώστε αυτοί οι δεσμοί συνεργασίας να έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου", είπε ο κ. Παπανδρέου. "Σήμερα, οι δεσμοί αυτοί έχουν ανθίσει μέσα από τις άοκνες προσπάθειες ανθρώπων όπως ο David Harris."

Εξυμνώντας την Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή ως οργανισμό, ο υπουργός εξωτερικών είπε: "Η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή επέδειξε ένα μακροχρόνιο ενδιαφέρον για την προώθηση των ελληνοεβραϊκών σχέσεων και του διαθρησκειακού διαλόγου με συχνές επισκέψεις στην Ελλάδα, διατηρώντας παράλληλα θερμές σχέσεις με την ελληνοαμερικανική κοινότητα."

Ανάμεσα στους συνδαιτυμόνες του δείπνου που παρέθεσε η επιτροπή ήταν οι ηγέτες της ελληνοεβραϊκής κοινότητας, οι οποίοι συμμετέχουν στην ετήσια συνεδρίαση της AJC, καθώς και ηγετικά μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Απευθυνόμενος προς τα μέλη της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής την επομένη της "Yom HaShoah", ημέρας μνήμης του Ολοκαυτώματος, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "η εκπαίδευση των μελλοντικών γενεών για το Ολοκαύτωμα είναι αναγκαία για να εμποδιστεί η αύξηση του ρατσισμού και των διακρίσεων".

"Όταν ήμουν υπουργός παιδείας πριν από λίγα χρόνια, είχα ιδρύσει μια επιτροπή που είχε ως καθήκον να ψάξει σε όλα τα ελληνικά σχολικά βιβλία και να αφαιρέσει τυχόν αναφορές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν αντισημιτικές", είπε ο κ. Παπανδρέου. "Είμαι ευτυχής να σας πω ότι αυτό το έργο ολοκληρώθηκε υπό την αιγίδα μου."

Επεσήμανε επίσης ότι, χάρη στην πρωτοβουλία μιας από τους συνδαιτυμόνες, της κ. Φωτεινής Κωνσταντοπούλου, η Ελλάδα φρόντισε να μεταφερθούν στο Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος στις ΗΠΑ τα αρχεία των ελληνοεβραϊκών κοινοτήτων.

Ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι η μεταπολεμική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του παππού του φρόντισε ώστε "η Ελλάδα να γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που επέστρεψε τις εβραϊκές περιουσίες που είχαν δημευθεί κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, επανέφερε την απονομή ιθαγένειας στον εβραϊκό πληθυσμό και μερίμνησε για την απασχόλησή του στο δημόσιο τομέα".

Ανακεφαλαιώνοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις, ο κ. Παπανδρέου είπε: "Χαίρομαι που οι σχέσεις μας δεν ήταν ποτέ καλύτερες".

Σημείωσε επίσης ότι σε δέκα ημέρες θα συνόδευε τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, στο Ισραήλ.

"Αυτή θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη 'Ελληνα αρχηγού κράτους στο Ισραήλ και αναμένεται να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις μας", είπε ο κ. Παπανδρέου.

"Το Ισραήλ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή και οι κοινοπραξίες επιχειρήσεων μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα του τουρισμού, της ενέργειας και της υψηλής τεχνολογίας πολλαπλασιάζονται ", δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών.

Δεν παρέλειψε επίσης να εκφράσει την "ενεργό υποστήριξη της Ελλάδας στο Ισραήλ για την είσοδό του στην Ομάδα Δυτικοευρωπαϊκών και Λοιπών Κρατών (West European and Others Group, WEOG), γεγονός που θα επιτρέψει στο Ισραήλ να υπηρετήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και σε άλλα όργανα διαβούλευσης. " Η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή πρωτοστάτησε σε διπλωματική προσπάθεια προώθησης, συμμετέχοντας τακτικά σε συνάντησεις με Ευρωπαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους προκειμένου να πιέσει για την προσωρινή αποδοχή του Ισραήλ στην ομάδα WEOG.

Σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στο Ισραήλ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "η Ελλάδα έχει ανελλειπώς υπάρξει ένθερμος υποστηρικτής αυτής της διαδικασίας."

"Με περηφάνεια μπορώ να πω ότι η Ελλάδα έχει διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στη διαδικασία αυτή, με τη διοργάνωση μιας σειράς συναντήσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων γνωστής ως ο Αθηναϊκός διάλογος", είπε. "Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα φόρουμ, όπου όλες οι πλευρές μπορούν να ανταλλάζουν απόψεις και να διερευνώνται νέες μέθοδοι για συνεργασία, σε πνεύμα αμοιβαίας ανεκτικότητας και κατανόησης".

Και συνέχισε: "Πιστεύω ότι πετύχαμε τον στόχο μας, καθώς οι συμμετέχοντες και από τις δύο πλευρές μας ζήτησαν να συνεχίσουμε".


Η μετάφραση του πρωτότυπου άρθρου έγινε από την μεταφραστική ομάδα του ιστολογίου μας


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

  1. ε, βεβαια, ανθελληνικό περιεχόμενο ας έχουν τα βιβλία. Αντισιμητικό να μην έχουν.

    ΠΟΣΟ ΜΑΛΑΚΑΣ ΟΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΕ?????????????????ΠΟΣΟΟΟΟΟΟΟΟΟ??????????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "η εκπαίδευση των μελλοντικών γενεών για το Ολοκαύτωμα είναι αναγκαία για να εμποδιστεί η αύξηση του ρατσισμού και των διακρίσεων".

    Ανιστορητε κ.ΓΑΠ,
    καλο θα ηταν να ασσχοληθειτε με το Ολοκαυτωμα κατα των Ελληνων!!Μιλατε για Εβραιους,αλλα για τους Ελληνες κουβεντα!!
    Ο ρατσισμος,ουτως ή αλλως, δεν αποφευγεται με την επιβολη προπαγανδας!!
    Ποτε ηταν ο Ελληνας ρατσιστης??
    Αναφερθηκατε στα εγκληματα των Εβραιων κατα την διαρκεια του αντισυμμοριακου αγωνα??
    Αναφερθηκατε στην συνεργασια Εβραιων με την σερβικη προπαγανδα του 19ου αιωνα οπου οι Εβραιοι της Μακεδονιας βαπτιστηκαν "γιουγκοσλαβικη μειονοτητα"??
    Δεν υπαρχει κανενας διπλωματης να σας κανει μαθηματα Ιστοριας??
    Μονο και μονο για να μην ξεφτυλιζεστε!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δεν μπορουσε να΄ρθει κανένας γκόμενος απ'τα παλιά; Αυτός ο μαλάκας βρηκε νά΄ρθει;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ειναι ανιστόρητος ανώνυμε. Σιωνιστής μασόνος είναι. Διάβασε το ταλμουδ, και θα μάθεις τα πιστεύω του πρωθυπουργού μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανωνυμε 21/7 8'11 πμ,

    Σαφεστατα και ειναι ο ΓΑΠ σιωνιστης μασονος!!
    Θεωρω ομως οτι λογω "αμερικανικης" παιδειας ειναι και ανιστορητος!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]