Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σαν... πρωταθλήτρια Ευρώπης! (video)

  • Μεγάλη και δίκαιη νίκη για την εθνική, που μπόρεσε να "εξορκίσει" τον κακό της δαίμονα του Mudial που την ήθελε να φεύγει ηττημένη και χωρίς γκολ!!!
Η Εθνική Ελλάδας είναι εδώ! Κόντρα σε όλα τα δεδομένα και τα προγνωστικά, η "γαλανόλευκη" κατάφερε να φτάσει στην πρώτη της επιτυχία σε Μουντιάλ, επικρατώντας της Νιγηρίας με 2-1. Η "γαλανόλευκη" βρέθηκε πίσω στο σκορ μετά από ένα τραγικό λάθος του Τζόρβα, ωστόσο βρήκε τα ψυχικά αποθέματα να... επιστρέψει στο ματς και να κάνει την απόλυτη ανατροπή. Σαλπιγγίδης (44') και Τοροσίδης (70') τα "χρυσά" γκολ της Εθνικής, τα οποία κρατούν... ολοζώντανη την ελπίδα για πρόκριση στην επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Σε αντίθεση με το ματς κόντρα στη Ν. Κορέα, η Εθνική ομάδα μπήκε καλά στο παιχνίδι. Οι διεθνείς ήταν συγκεντρωμένοι στους ρόλους τους, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα να ελέγξουν τον ρυθμό και να έχουν την κυκλοφορία της μπάλας. Στον αντίποδα, οι Νιγηριανοί φάνηκαν να δίνουν χώρο στην Ελλάδα για να χτυπήσουν με την ταχύτητά τους στην κόντρα, τακτική πάντως, που δεν έδειχνε να τους "βγαίνει". Όλα αυτά, όμως, μέχρι το 16', όταν η ατυχία...χτύπησε και πάλι την πόρτα της "γαλανόλευκης". Στην πρώτη, ουσιαστικά, επίσκεψη των "υπεραετών" στα καρέ του Τζόρβα, η Εθνική βρέθηκε στο...καναβάτσο. Η Νιγηρία κέρδισε φάουλ πλάγια και πολλά μέτρα έξω από την περιοχή και ο Ούτσε ανέλαβε να "γεμίσει" με μια σέντρα. Η μπάλα πέρασε πάνω από τα κεφάλια των ποδοσφαιριστών, αλλά ο Τζόρβας είχε "ξεγελαστεί" από τις κινήσεις για κεφαλιά και την είδε να καταλήγει στα δίχτυα του.


GRE-NGA 0-1

Το γκολ και ιδιαίτερα ο τρόπος με τον οποίο μπήκε επηρέασε αρνητικά την Εθνική ομάδα, η οποία για τα επόμενα λεπτά "ψαχνόταν" στο γήπεδο. Η φάση που άλλαξε εκ νέου τα δεδομένα ήρθε στο 33', με τον Κεϊτά να...κλωτσάει αψυχολόγητα τον Βασίλη Τοροσίδη και να δέχεται την κόκκινη κάρτα. Το αριθμητικό πλεονέκτημα, σε συνδυασμό με την είσοδο του Σαμαρά αντί του Παπασταθόπουλου, όχι μόνο έβαλε ξανά στο...ματς την Εθνική, αλλά της έδωσε την ευκαιρία να...εγκατασταθεί στην περιοχή των Νιγηριανών. Τον...βομβαρδισμό στα καρέ του Ενγεάμα ξεκίνησε ο Σαλπιγγίδης στο 40', με τον Αφρικανό πορτιέρο να βγαίνει νικητής στο τετ-α-τετ με τον Έλληνα επιθετικό. Ένα λεπτό αργότερα, πλασέ του Σαμαρά μετά από κόρνερ του Καραγκούν ανάγκασε τον Όντια να διώξει πάνω στην γραμμή, για να φτάσουμε στο 44', σημείο που ο Σαλπιγγίδης έμελλε να γράψει ιστορία με το πρώτο γκολ της Ελλάδας σε Μουντιάλ... Ο Τζιόλης βρέθηκε με την μπάλα έξω από την περιοχή, έκανε την κάθετη πάσα προς τον Κατσουράνη και εκείνος γύρισε προς τον Σαλπιγγίδη. Ο επιθετικός του ΠΑΟΚ έπιασε έναν...κεραυνό στη κίνηση, η μπάλα χτύπησε στον Λούκμαν, ξεγέλασε τον Ενγεάμα και κατέληξε στα δίχτυα, γράφοντας τον ιδανικό επίλογο του πρώτου ημιχρόνου.


GRE-NGA 1-1

Η Εθνική μπήκε και στην επανάληψη με τον ίδιο ενθουσιασμό και κυνήγησε το γκολ με πάθος, ενώ η Νιγηρία αναδιοργανώθηκε και προσπάθησε να βελτιώσει την τακτική των αντεπιθέσεων της. Το γεγονός αυτό έδωσε χαρακτήρα...θρίλερ στο ματς, με αποκορύφωμα την φάση του 59΄, όταν τόσο η "γαλανόλευκη", όσο και οι "υπεραετοί" έχασαν κλασσικές ευκαιρίες για γκολ. Την αρχή έκανε ο Φάνης Γκέκας ο οποίος εκμεταλλεύτηκε γκέλα των αμυντικών της Νιγηρίας, αλλά σούταρε πάνω στον Ενγεάμα σε ανεπανάληπτο τετ-α-τετ, ενώ στην αντεπίθεση, ο Αγιεγμπένι βρέθηκε απέναντι στον Τζόρβα, ο Έλληνας πορτιέρο απέκρουσε, η μπάλα έφτασε στα πόδια του Ομπάσι, αλλά αυτός μπροστά σε κενή εστία πλάσαρε άουτ.


Gre-nga Fasi

Στο 69' ήταν σειρά του Γιώργου Σαμαρά να...αγγίξει το γκολ, αλλά στην εντυπωσιακή κεφαλιά που έπιασε, ο Ενγεάμα αντέδρασε εξίσου εντυπωσιακά και έδιωξε σε κόρνερ. Ο Νιγηριανός πορτιέρο, όμως, έμελλε να γίνει και αυτός αρνητικός πρωταγωνιστής της ομάδας του ένα λεπτό αργότερα, όταν και η Εθνική έφτασε στο δεύτερο γκολ. Ο Τζιόλης έπιασε ένα σουτ έξω από την περιοχή, ο Ενγεάμα δεν κατάφερε να διώξει με ασφάλεια και ο Τοροσίδης στην επαναφορά δεν είχε κανένα πρόβλημα να σπρώξει τη μπάλα στα δίχτυα και να ολοκληρώσει την απόλυτη ανατροπή για την Εθνική ομάδα, γράφοντας το 2-1.


GRE-NGA 2-1

Με το σκορ πλέον υπέρ της, η Εθνική δεν είχε κανένα λόγο να ρισκάρει και έδωσε χώρο στους Νιγηριανούς "ψάχνοντας" παράλληλα ένα τρίτο τέρμα. Η είσοδος του Σωτήρη Νίνη χάρισε "ανάσες" και καθαρό μυαλό, ενώ η αμυντική γραμμή της ομάδας δεν είχε κανένα πρόβλημα να περιορίσει τους "υπεραετούς". Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι μετά το τέρμα του Τοροσίδη η αντίπαλος της Εθνικής απείλησε μόνο με ένα σουτ του Αγιεγκμπένι, την ώρα που η "γαλανόλευκη" έβγαινε με χαρακτηριστική άνεση προς τα καρέ τους.
Το τελικό 2-1 δίνει στην Εθνική κάθε δικαίωμα να ελπίζει για κάτι καλό, καθώς στο άλλο ματς του ομίλου η Αργεντινή συνέτριψε με 4-1 τη Ν. Κορέα. Επόμενος αντίπαλος η ομάδα του Ντιέγκο Μαραντόνα, η οποία πάντως έχει ήδη προκριθεί και ενδέχεται να παραταχθεί με πολλές αλλαγές.

Οι συνθέσεις:
Ελλάδα: Τζόρβας, Βύντρα, Παπασταθόπουλος (36' Σαμαράς), Κυργιάκος, Παπαδόπουλος, Τοροσίδης, Τζιόλης, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης, Γκέκας (79' Νίνης)
Νιγηρία: Ενγεάμα, Όντια, Σίτου, Γιόμπο, Τάιβο (56' Έλντερσον), Καϊτά, Λούκμαν, Ετούχου, Ούτσε, Αγιεγμπένι, Οντεμβίγκιε (46' Ομπάσι)

Tο παιχνίδι λεπτό προς λεπτό
Το παιχνίδι λεπτό προς λεπτό...

1' Το παιχνίδι ξεκινάει με την Ελλάδα στην σέντρα
5' Η Εθνική έχει μπει καλά στο ματς και διατηρεί την κατοχή της μπάλας, χωρίς πάντως να φτάσει σε κάποια ευκαιρία ακόμη
12' Χωρίς φάσεις το παιχνίδι ακόμη, με την Εθνική να πιέζει ψηλά και να κρατάει μακριά από την εστία της τους Νιγηριανούς
16' ΓΚΟΛ! Η Νιγηρία μπαίνει μπροστά στο σκορ μετά από τρομερό λάθος του Τζόρβα. Οι "υπεραετοί" κέρδισαν φάουλ πολλά μέτρα έξω από την περιοχή, ο Ούτσε "γέμισε" προς την ελληνική εστία, η μπάλα πέρασε ανάμεσα στα σώματα, "ξεγέλασε" τον Τζόρβα και κατέληξε στα δίχτυα.
22' H Εθνική δείχνει να τα έχει...χαμένα μετά το γκολ, με τους Νιγηριανούς να αποκτούν τον έλεγχο του αγώνα και να μεταφέρουν το ματς προς την εστία του Τζόρβα.
23' Γέμισμα του Καραγκούνη στην περιοχή της Νιγηρίας, ο Κυργιάκος πιάνει γυριστή κεφαλιά και στέλνει τη μπάλα άουτ.
31' Κόρνερ από τον Καραγκούνη, κεφαλιά από τον Κυργιάκο, η μπάλα πάνω από τα δοκάρια του Ενγεάμα.
33' Κόκκινη κάρτα στον Καϊτά για κλωτσιά στον Τοροσίδη
34' Σέντρα του Παπασταθόπουλου από τα δεξιά, ο Τοροσίδης πετάγεται στην πορεία της μπάλας και πιάνει την κεφαλιά, αλλά αστοχεί.
36' Ο Ότο Ρεχάγκελ περνάει στο ματς τον Σαμαρά, αντί του Παπασταθόπουλου
40' Μεγάλη ευκαιρία για την Εθνική, με τον Σαλπιγγίδη να βγαίνει απέναντι στον Ενγεάμα μετά από γρήγορο συνδυασμό Καραγκούνη-Κατσουράνη, αλλά ο Νιγηριανός διώχνει σε κόρνερ το πλασέ του.
41' Νέα σπουδαία ευκαιρία για την Εθνική, με τον Καραγκούνη να εκτελεί κόρνερ, τον Σαμαρά να πιάνει ένα πλασέ στην κίνηση και τον Όντια να διώχνει στην γραμμή
44' ΓΚΟΛ!!! Η Εθνική φέρνει το ματς στα ίσα, με τον Κατσουράνη να στρώνει στον Σαλπιγγίδη, αυτός να πιάνει ένα σουτ στη κίνηση, η μπάλα να χτυπάει στον Λούκμαν και να καταλήγει στα δίχτυα.
45'+2' Λήξη του ημιχρόνου

46' Έναρξη της επανάληψης
48' Σέντρα στα καρέ της Νιγηρίας, ο Καραγκούνης πιάνει μια κεφαλιά, αλλά στέλνει τη μπάλα άουτ.
49' Σέντρα-σουτ του Ούτσε, ο Τζόρβας διώχνει με τα δάχτυλα σε κόρνερ
55' Νέο γέμισμα στην περιοχή της Νιγηρίας, ο Σαμαράς πιάνει την κεφαλιά, αλλά ο Ενγεάμα μπλοκάρει
59' Τρομερές ευκαιρίες και για τις δύο ομάδες... Την αρχή έκανε ο Φάνης Γκέκας ο οποίος εκμεταλλεύτηκε γκέλα των αμυντικών της Νιγηρίας, αλλά σούταρε πάνω στον Ενγεάμα σε ανεπανάληπτο τετ-α-τετ, ενώ στην αντεπίθεση, ο Αγιεγμπένι βρέθηκε απέναντι στον Τζόρβα, ο Έλληνας πορτιέρο απέκρουσε, η μπάλα έφτασε στα πόδια του Ομπάσι, αλλά αυτός μπροστά σε κενή εστία πλάσαρε άουτ.
69' Η Εθνική αγγίζει το γκολ, με τον Σαμαρά να πιάνει φοβερή κεφαλιά και να αναγκάζει τον Ενγεάμα σε εκπληκτική επέμβαση στο αριστερό του "παραθυράκι".
70' ΓΚΟΛ!!! Σουτ του Τζιόλη, ο Ενγεάμα αποκρούει, αλλά στην επαναφορά ο Τοροσίδης στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα!!
76' Καλό σουτ του Αγιεγκμπένι, η μπάλα περνάει δίπλα από τα δοκάρια του Τζόρβα
85' Η Νιγηρία προσπαθεί να αντιδράσει, όμως η Εθνική ομάδα δείχνει να ελέγχει το ματς.
90'+4' Λήξη της αναμέτρησης.

Τι έγραψε ο ξένος τύπος
Από τα καυστικά σχόλια του Σαββάτου για την εμφάνιση και ήττα με Ν.Κορέα, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν “ιστορική” τη νίκη της Εθνικής. “Η Ελλάδα αναπνέει ακόμα” ή “η Ελλάδα μπορεί να σκοράρει και να κερδίζει σε Παγκόσμιο Κύπελλο” γράφουν μεταξύ άλλων.
Αναλυτικά:
Reuters: "Ο Βασίλης Τοροσίδης πέτυχε το νικητήριο γκολ της Ελλάδας στη νίκη 2-1 επί της Νιγηρία και σφράγισε την πρώτη νίκη της σε Παγκόσμιο Κύπελλο, κρατώντας ζωντανές τις ελπίδες πρόκρισης από το Β' Όμιλο"
uefa.com: "Η Ελλάδα εξαργύρωσε το αριθμητικό πλεονέκτημα. Τα πρώτα δύο γκολ σε Παγκόσμιο Κύπελλο έφεραν την πρώτη νίκη στα τελικά"
Kicker: "Ο Ρεχάγκελ έχει ακόμη δουλειές στην Ελλάδα. Η Ελλάδα μπορεί να σκοράρει και να νικάει σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Το συγκρότημα του Ότο Ρεχάγκελ, ο οποίος δέχθηκε σκληρή κριτική, χτύπησε στο κομβικό παιχνίδι νικώντας τη Νιγηρία και ονειρεύεται πρόκριση στους 16"
sport1.de: "Η Ελλάδα αναπνέει ακόμη. Οι Έλληνες γύρισαν το ματς απέναντι στη Νιγηρία και έμειναν στην κούρσα για τους νοκ άουτ γύρους"
Μarca: "Η Ελλάδα μάζεψε τρεις ιστορικούς βαθμούς"
Goal com: "Ο Βασίλης Τοροσίδης χάρισε τη νίκη μετά την απερίσκεπτη ενέργεια του Σάνι Κεϊτά"
Espn: "Η Ελλάδα πήρε μία σημαντική νίκη"
Globo.com: "Η Ελλάδα έδωσε τέλος στην "ξηρασία" των γκολ σε Παγκόσμιο Κύπελλο και νίκησε τη Νιγηρία"
Equipe: "Η πρώτη για την Ελλάδα. Οι Έλληνες σκόραραν τα πρώτα γκολ τους σε Παγκόσμιο Κύπελλο και κατέκτησαν την πρώτη νίκη τους απέναντι στη Νιγηρία. Η 17η Ιουνίου θα περάσει στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου"
BBC: «Η Νιγηρία πνίγηκε από την Ελλάδα που γύρισε το ματς και διατήρησε τις ελπίδες της για πρόκριση. Οι Έλληνες σε ένα αμφίρροπο παιχνίδι νίκησαν για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο».
Sky Sports: «Η θαρραλέα Ελλάδα έκανε τη Νιγηρία να πληρώσει. Ο Τοροσίδης έγραψε ιστορία για την ομάδα του Ρεχάγκελ που πέτυχε την πρώτη νίκη της σε τελική φάση Μουντιάλ. Διεκδικούν την πρόκριση οι Έλληνες και ένας βαθμός στο ματς με την Αργεντινή ενδεχομένως να τους είναι αρκετός».
Daily Mail: «Το γκολ του Βασίλη Τοροσίδη στο δεύτερο ημίχρονο υποχρέωσε σε ήττα τη Νιγηρία που αγωνιζόταν με δέκα παίκτες».
Sun: «Η Ελλάδα εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Νιγηριανού τερματοφύλακα, καθώς και το γεγονός ότι οι αντίπαλοι αγωνίστηκαν με δέκα και πέτυχε την πρώτη της νίκη σε Μουντιάλ».
Gazzetta dello Sport: «Η Νιγηρία έκανε χαρακίρι και η Ελλάδα είναι μέσα στο παιχνίδι της πρόκρισης. Ο Καϊτά αποβλήθηκε στο 33’ ενώ η ομάδα του βρισκόταν μπροστά στο σκορ από το 16' με γκολ του Ούτσε. Οι Έλληνες στη συνέχεια επέβαλαν το ρυθμό τους και έφθασαν στη νίκη με γκολ των Σαλπιγγίδη (44') και Τοροσίδη (71') που εκμεταλλεύτηκε ασταθή απόκρουση του Ενγεάμα".
Repubblica: «Τρέλα του Καϊτά και νοκ άουτ η Νιγηρία. Η Ελλάδα πέτυχε ιστορική νίκη 2-1 και ελπίζει στην πρόκριση. Ανέτρεψε το σε βάρος της σκορ όταν η Νιγηρία που προηγείτο έμεινε με δέκα στο 33’ λόγω κόκκινης του Κεϊτά για βλακώδη ενέργεια».
Corrire dello Sport: «Η Ελλάδα νίκησε τη Νιγηρία 2-1 επιτυγχάνοντας ιστορική νίκη και ελπίζει στην πρόκριση».

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Επ! Κωνσταντίνε ηρέμησεεεεε. :) Ακόμα δεν είδαμε την ανάστασή μας.

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]