Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Δεν υπάρχει σάλιο» σε εννέα ταμεία!

  • Το πρόβλημα διαθέσιμου ρευστού διογκώνεται καθημερινά στα ταμεία ασφάλισης, τα οποία "δίνουν ρέστα" προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν να... υπάρχουν
  • Και όμως, κάποιοι έπαιξαν στο Χρηματιστήριο τις συντάξεις ενός λαού και τις "πέρασαν" σε τσέπες επιτηδείων, χωρίς ποτέ κανείς να συλληφθεί και να πληρώσει για την "κομπίνα του αιώνα"...
Του Αντώνη Βασιλόπουλου
Σοβαρό ενδεχόμενο στάσης πληρωμών αντιμετωπίζουν μέσα στο καλοκαίρι εννιά ασφαλιστικά ταμεία που καλύπτουν περισσότερους από 4.500.000 ασφαλισμένους, και οι Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Κουτρουμάνης, βρίσκονται σε απόγνωση.
Το πόσο θολή αλλά και κρίσιμη είναι η κατάσταση, καταδεικνύει το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ), θα λάβουν το επίδομα αδείας, αντί της 1ης Ιουλίου, την 1η Αυγούστου, καθώς ο ΟΑΕΕ, χρηματοδοτήθηκε εκτάκτως από το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να χορηγήσει τις συντάξεις των δυο επόμενων μηνών. Για τη συνέχεια «δεν υπάρχει σάλιο».
Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) ήδη βρίσκονται σε εκκρεμότητα 21.000 αιτήσεις για την καταβολή εφάπαξ βοηθήματος. Με το ρυθμό που σήμερα εξυπηρετούνται, εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας, θα χρειαστούν 3 χρόνια για την καταβολή τους.

ΤΠΔΥ
Το έλλειμμα του ταμείου ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ, ενώ ο ρυθμός αύξησης των αιτήσεων για συνταξιοδότηση είναι εκρηκτικός, με τα νέα δεδομένα στο ασφαλιστικό. Ελλείψει χρημάτων στην περίπτωση περαιτέρω ομαδικών αποχωρήσεων το Υπουργείο εξετάζει τη λύση να καλύψει το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείου, εφόσον αποφασίσουν να συνταξιοδοτηθούν ομαδικά 50.000 υπάλληλοι (κυρίως γυναίκες που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα) οι οικονομικές υποχρεώσεις του Ταμείου θα διευρυνθούν δραματικά, καθώς θα ανοίξει νέα «μαύρη τρύπα» 2,2 δισ. ευρώ.
Το ποσό θα φτάσει στα 3,5 δισ. ευρώ αν οδηγηθούν στην έξοδο 80.000 άτομα. Από τον περασμένο Μάρτιο το Ταμείο Αλληλοβοήθειας της Γενικής Τράπεζας έχει κάνει στάση πληρωμών και έχει καταβάλει μόνο τη σύνταξη του περασμένου Οκτωβρίου και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα. Με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, υλοποιείται η υπόσχεση του υφυπουργού Γιώργου Κουτρουμάνη, να ενταχθεί το ταμείο με νομοθετική ρύθμιση στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ. Το Ταμείο δεν έχει καταβάλει τις επικουρικές συντάξεις σε 1.056 δικαιούχους, ενώ άλλοι 1.460 εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς εφάπαξ, καθώς το Ταμείο δεν διαθέτει αποθεματικά.

ΟΠΑΔ-ΤΕΑΥΕΚΟ
Στα 400 εκατ. ευρώ ανέρχεται το έλλειμμα του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου. Ήδη υπάρχει δέσμευση του νέου προέδρου του Οργανισμού ότι οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι έχουν να πληρωθούν πάνω από 12 μήνες, θα αρχίσουν να εξοφλούνται, έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η συνταγογράφηση. Σε εκκρεμότητα παραμένει, ελλείψει διοίκησης, η υπογραφή νέας σύμβασης για την εκτέλεση φαρμακευτικών και ιατρικών συνταγών στο Ταμείο των ΔΕΚΟ και των τραπεζών (ΤΑΥΤΕΚΩ).

ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ - ΤΑΕ - ΤΣΑ)
Τον ερχόμενο Αύγουστο ολοκληρώνεται η χρηματοδότηση για όλο το 2010 που έχει πάρει από τον προϋπολογισμό ο ΟΑΕΕ, καθώς πριν από ένα μήνα έλαβε την τέταρτη και τελευταία δόση ύψους 380 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2010, οι ταμειακές ανάγκες του ΟΑΕΕ ανέρχονται σε 1,14 δισ. ευρώ, ενώ η τακτική επιχορήγηση που καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν υπερβαίνει τα 600 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται ένα έλλειμμα 540 εκατ. ευρώ.

Ρευστό μέχρι το Σεπτέμβριο έχει το ΙΚΑ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΣΕΧΗ Σεπτέμβριο και το ΙΚΑ μπαίνει στη δίνη των μεγάλων προβλημάτων, καθώς μέχρι τότε καλύπτει τις ανάγκες του η χρηματοδότησή του από τον προϋπολογισμό.
Ήδη τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά καθώς ο ρυθμός εσόδων τρέχει με μόλις 2,5%, η εισφοροδιαφυγή με 30% και η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης με μόλις 4,5%. Τέλος, δραματική είναι η κατάσταση στο ΤΕΑΙΤ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα) το οποίο ασφαλίζει τους εμποροϋπαλλήλους και έχει σε εκκρεμότητα, λόγω έλλειψης χρημάτων πάνω από 4.000 αιτήσεις για τη χορήγηση εφάπαξ, με μέσο χρόνο έκδοσης σύνταξης τους 18-24 μήνες.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]