Οικονομικό Αδιέξοδο: Το πραγματικό, το εικονικό και οι υπεύθυνοι...
- Πρώτα είχαμε την κρίση των τραπεζών και εν γένει του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα, τώρα έχουμε την κρίση του κρατικού χρέους και λογω της χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος από κρατικούς προϋπολογισμούς, τέλος θα έχουμε την κρίση της οικονομίας και την κατάρρευση του οικονομικού συστήματος όπως το γνωρίζουμε
Το γενικότερο πρόβλημα είναι ότι τα αξιόγραφα, μετοχές, ομόλογα, τίτλοι κλπ που κυκλοφορούν είναι πολύ περισσότερα από το αντίκρυσμά τους σε πραγματικές αξίες πχ αγαθά υπηρεσίες χρυσό, κλπ. μέσα σε αυτά υπάρχουν και τα δάνεια κρατών με ομόλογα. Με λίγα λόγια ένας υπερδανεισμός μια πολύ μεγάλη μόχλευση του συστήματος. Αρα κάποιοι χρωστάνε σε κάποιους και δεν μπορούν να αποπληρώσουν.
Τι θα γίνει λοιπόν θα ξεπουληθούν κράτη, τι θα κάνει η αμερική θα ξεπουληθεί στους κινέζους; Εμείς είμαστε ένα μικρό πετραδάκι στο ψηφιδωτό των χρεών.
Είμαστε όμως και ένα πολύ αντιπροσωπευτικό δείγμα που μπορεί να κρίνει την αξιοπιστία των μέτρων που λαμβάνονται. Με λίγα λόγια να μάθουμε να ζούμε με λιγώτερα. Το ερώτημα είναι ποίο το όριο των κοινωνικών αντιδράσεων όταν λαοί ολόκληροι με υψηλό βιοτικό επίπεδο θα πρέπει να το υποβαθμίσουν σημαντικά.
Οι ισχυρές οικονομικά χώρες όπως η γερμανία που έχουν πλεονασματικά ισοζύγια θέλουν να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα του οικονομικού συστήματος θέτοντας αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες. Ετσι λοιπόν επιθυμούν να ηγηθουν ένος οικονομικού κύκλου κρατών πρώτης ταχύτητας ο οποίος κύκλος θα έχει έναν ομόκεντρο ευρύτερης περιφέρειας που θα συμπεριλαμβάνει τους ασθενέστερους κρίκους της αλυσσίδας. Με λίγα λόγια ευρώπη δύο ταχυτήτων, ο ισχυρός κύκλος με ευρύτερη εκπροσώπηση και ο ασθενέστερος κύκλος με μικρότερη εκπροσώπηση.
Το εγχείρημα ακόμη και αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα επιτευχθεί τι στιγμή που υπάρχει ο πόλεμος των αγορών και η κερδοσκοπία.
Προσπαθεί η γερμανία όπως και ΗΠΑ να ελέγξουν τις αγορές δυστυχώς όμως οι αγορές υπαγορεύουν κανόνες σε αυτούς.
Υπάρχουν τεράστια κεφάλαια που θέλουν υψηλές αποδόσεις, έτσι πλέον κερδοσκοπούν σε κράτη οδηγώντας αυτά στην χρεοκοπία.
Ενας τρόπος ελέγχου θα μπορούσε να είναι η κρατικοποίηση των τραπεζών.
Ετσι τα κράτη θα μπορούν να θέτουν τους κανόνες στις αγορές.
Ενας άλλος τρόπος η διαγραφή μέρους των χρεών ή η χρονική επιμήκυνση εξόφλησης.
Με λίγα λόγια η πολιτική βούληση πρέπει να υπερισχύσει των αγορών. Ειδάλλως προβλέπεται πως θα υπερισχύσουν οι λαοί και τότε κάποιοι θα κάνουν μαζικά αιτήσεις για... αλλαγή πλανήτη...
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...