Το ευρώ υπό κατάρρευση; - Η Μέρκελ προειδοποιεί τους γερμανούς για δύσκολες ημέρες
- Μόλις μία εβδομάδα μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης του ευρώ από τους ευρωπαίους ηγέτες, το κοινό νόμισμα βρίσκεται υπό κατάρρευση, αυξάνοντας τους φόβους για το μέλλον της Ευρωζώνης
Με την Ευρώπη να έχει ήδη παίξει το “δυνατό χαρτί της” δηλαδή την παρουσίαση του μηχανισμού διάσωσης, η κατάσταση δείχνει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν είναι επαρκή. Όλοι τώρα τρέμουν το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα, με τη Moody's να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας και ενώ αγορές και κερδοσκόποι χτυπούν ανελέητα Ισπανία και Πορτογαλία.
Στόχος των αγορών είναι η υποτίμηση του ευρώ πέριξ του 1,20 σε σχέση με το δολάριο ενώ αναλυτές υποστηρίζουν ότι η ισοτιμία μπορεί να κατέβει και στο 1/1.
Το “καμπανάκι” έγινε “συναγερμός”
Οι προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο κατάρρευσης του ευρώ – που θα σημάνει την κατάρρευση της Ευρωζώνης με τις δραματικές συνέπειες που αυτό θα συνεπάγεται – έρχονται πλέον από τα πιο επίσημα χείλη.
Η καγκελάριος Μέρκελ, σε συνέντευξη που δίνει στην Suddeutsche Zeitung λέει ότι η Ευρώπη περνά τις πιο δύσκολες στιγμές εδώ και δεκαετίες. Η κ. Μέρκελ ομολογεί ότι υπήρξαν αστοχίες καθώς η νομισματική ενοποίηση δεν ήταν ποτέ πραγματική οικονομική σύγκλιση.
“Το πρόβλημα είναι προπαντώς τα υψηλα ελλείμματα ορισμένων κρατών – μελών. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του, που σημαίνει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να βάλουν τάξη στα δημόσια οικονομικά τους και προσπαθήσουν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Την αποφασιστικότητα προς τούτο δεν πρέπει να τη δείξουν οι ασθενέστεροι, αλλά οι πιο ισχυροί, προκειμένου αυτό το εγχείρημα να έχει επιτυχία” αναφέρει.
“Δεν διακυβεύεται μόνο το ευρώ. Από την ενδυνάμωση του κοινού νομίσματος κρίνεται και η ίδια η ευρωπαϊκή Ιδέα. Αν καταρρεύσει το ευρώ, θα καταρρεύσει και η Ευρώπη” τονίζει η Μέρκελ.
Παράλληλα, για τη χειρότερη κρίση στην Ευρώπη μεταπολεμικά μίλησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισε. “Χρειαζόμαστε βελτιωμένους μηχανισμούς για να προλαμβάνουμε και να τιμωρούμε τις παραβάσεις. Χρειαζόμαστε αποτελεσματική εφαρμογή του αμοιβαίου ελέγχου, χρειαζόμαστε αποτελεσματικές κυρώσεις για όποιον παραβιάζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης” λέει ο επικεφαλής της ΕΚΤ στο Spiegel.
Αυτή την εβδομάδα και η Ισπανιά ανακοίνωσε τα σκληρότερα μέτρα λιτότητας που έχει λάβει ποτέ, με πάγωμα μισθών και συντάξεων και περικοπές μισθων δημοσίων υπαλλήλων και κοινωνικών επιδομάτων, ενώ εκτιμάται ότι σιγά σιγά όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα μπουν στο δρόμο της σκληρής λιτότητας. Μπροστά στον κίνδυνο να καταρρεύσει η Ένωση, τα κοινωνικά δικαιώματα και κεκτημένα παραμερίζονται με μισθούς, συντάξεις και παροχές υγείας – εργασιακά κεκτημένα χρόνων – να καταργούνται πλέον.
Ακόμη και στην “ατμομηχανή” της Ευρώπης τη Γερμανία, η καγκελάριος Μέρκελ προειδοποίησε τους πολίτες ότι έρχονται δύσκολες ημέρες προειδοποιώντας ότι το γερμανικό κράτος πρέπει να εξοικονομήσει 60 δισ. μέσα σε πέντε χρόνια.
Τις εξελίξεις στην Ευρώπη παρακολουθεί με ανησυχία και ο αμερικανός προέδρος Μπαράκ Ομπάμα, καθώς η συνεχόμενη υποτίμηση του ευρώ πλήττει τις αμερικανικές εξαγωγές. Ωστόσο τα κονδύλια που έχουν επενδυθεί στην κατάρρευση των οικονομιών της Ευρωζώνης ειναι κολοσιαία.
Αμάν καταρρέει το Ευρώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλες οι βιομηχανίες που μετακόμισαν στην Κίνα χάνουν χρήμα.
Όλες οι προσπάθειες να καταργηθούν οι αγρότες στην Ευρώπη, ώστε να εισάγουμε φτηνιάρικα τρόφιμα από τον τρίτο κόσμο, πάνε χαμένες.
Όλα τα παραμύθια του σπούδασε-δια βίου- υψηλές τεχνολογίες και εξειδίκευση, έχουν εγγυημένη ανεργία για 10 χρόνια.
Πολύ σωστή τοποθέτηση 7 28
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω οτι βαδίζουμε πλέον πολύ γρήγορα σε αυτές τις καταστάσεις:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.youtube.com/watch?v=thctHwr5z4U&feature=player_embedded
Ο Ομπάμα γιατί ανήσυχη για την άνοδο του δολαρίου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πραγματικό πρόβλημα της Γερμανίας είναι ότι έχει παγκόσμια μονοπώλια, π.χ. στα ηλεκτρικά-βιομηχανικά ηλεκτρικά-ηλεκτρονικά SIEMENS, AEG κτλ.
Επίσης έχει το παγκόσμιο μονοπώλιο στα πολεμικά υποβρύχια.
Οι ΗΠΑ έχουν ανταγωνιστές στην Ευρώπη(π.χ. Airbus) και φοβούνται την πτώση του Ευρώ.
Οι Γερμανοί έχουν μόνο μονοπώλια και φοβούνται την πτώση του Ευρώ.
Ενδιαφέρων θα είχε να μετρήσουμε τα μονοπώλια της Γερμανίας. Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ δεν υπάρχει μονοπώλιο γιατί υπάρχουν πολλές εταιρίες ανά κλάδο που έχουν ίσα μερίδια της αγοράς. Απλός τυχαίνει σχεδόν όλες οι εταιρίες να ανήκουν σε 2-3 χώρες της ΕΕ, ενώ σε ορισμένους κλάδους όλες οι εταιρίες ανήκουν σε μία χώρα.
Ακόμα η γερμανία υπαγορεύει και τα στανταρντ.