Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τελικά, συμφώνησε ο Γιώργος Παπανδρέου για προσφυγή στο ΔΝΤ εντός ωρών ή ημερών;

  • Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως ανέφερε το ραδιόφωνο του "Σκάι", η Ελλάδα ήδη συμφώνησε να κηρύξει "πτώχευση"...!
  • Τι λέει η συμφωνία...
Η Ελλάδα συμφώνησε να καταθέσει αιτηση προς την Ε.Ε και το ΔΝΤ για δάνειο εντός των ημερών... Το ποσό δανεισμού θα ανέρχεται σε 20-25 δις ευρώ. Τα μισά από αυτά τα χρήματα θα καταβληθούν από τον "μηχανισμό στήριξης" της Ε.Ε με επιτόκιο 4-5%, ενώ τα υπόλοιπα μισά από ΔΝΤ με 3% επιτόκιο.
Αξίζει να αναφερθεί πως γύρω στα 5 δις θα μας δώσει το ΔΝΤ άμεσα, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα δοθούν σταδιακά με την υλοποίηση των όρων που θα θέσει... Με άλλα λόγια, περνάμε σε κηδεμονία του ΔΝΤ.
Στο ερώτημα και ποιός θα κυβερνάει τη χώρα, η απάντηση ακούγεται εξωφρενικά απλή. Μα φυσικά το Δ.Ν.Τ., το οποίο συνηθίζει να ορίζει το ίδιο τον πρωθυπουργό στις χώρες που επεμβαίνει. Μάλιστα, προτιμά ανθρώπους της πλήρους εμπιστοσύνης του. Σε αυτή την περίπτωση, η επιλογή του Δ.Ν.Τ. θα "ανοίξει μάτια" και θα... κλείσει σπίτια!
Οι πληροφορίες αυτές διαρρέονται από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και ανακοινώθηκαν μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού "Σκάι" σήμερα το απόγευμα. Εάν επαληθευτούν, είναι σαφές πως πολλοί από την σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να βρίσκονται εκτός Ελλάδας όταν θα υπάρξει και επίσημη ανακοίνωση της συγκεκριμένης εξέλιξης. Κι αυτό, γιατί ο κύριος Τρισέ δεν είναι ηλίθιος, ούτε μιλάει -λόγω της θέσης του- χωρίς στοιχεία. Και η χθεσινή του παρέμβαση ήταν σαφής: "Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με πτώχευση", είπε, ενώ οι θέσεις του για εμπλοκή του Δ.Ν.Τ. στο ζήτημα της χώρας μας ήταν καθέτως και οριζοντίως αρνητικές, αφού με αυτόν τον τρόπο υποβιβάζεται η ίδια η μορφή, ο ρόλος και ο λόγος ύπαρξης της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Σε περίπτωση που η Ελλάδα προσφύγει στο Δ.Ν.Τ. ουσιαστικά τοποθετεί βόμβα στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (αν και αυτή η εξέλιξη ίσως να συμφέρει μόνο την Γερμανία).
Θεωρείται πλέον ζήτημα ημερών η επίσημη κατάθεση του ελληνικού αιτήματος, κάτι που συζήτησαν ήδη ο Γ. Παπανδρέου και ο προεδρεύων της ΕΕ Ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο στην μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία. Μετά από όλα αυτά, είναι απορίας άξιο γιατί η κυβέρνηση επιμένει δημοσίως ότι δεν προτίθεται να ζητήσει ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.
Σε συμφωνία για τους όρους μια πιθανής έκτακτης βοήθειας προς την Ελλάδα κατέληξαν οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και οι κεντρικοί τραπεζίτες, όπως μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο πηγή από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Υπάρχει συμφωνία» δήλωσε η πηγή, η οποία είναι προσκείμενη στις συζητήσεις. Ερωτηθείσα για το επιτόκιο των δανείων που ενδεχομένως χορηγηθούν στην Ελλάδα, ανέφερε πως «πρόκειται για πιστό αντίγραφο των όρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου». «Για δάνεια διάρκειας έως τρία έτη, είναι το επιτόκιο SDR συν 300 μονάδες βάσης συν χρέωση υπηρεσιών 50 μονάδων βάσης», δήλωσε.
Το «γλυκό» της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης έδεσε και με τις απανωτές δηλώσεις ξένων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, δηλώσεις που εκτόξευσαν το Χρηματιστήριο το οποίο έκρινε θετικά τα νέα. Ο Σαρκοζί δήλωσε πριν από λίγο ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα όποτε αυτή το θελήσει, ο Μπερλουσκόνι είπε ότι Γαλλία και Ιταλία πρέπει να συνδράμουν την Ελλάδα και λόγω του ευρώ ενώ το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ανώνυμη πηγή ανέφερε ότι δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης την Παρασκευή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα γίνει τα αμέσως επόμενα 24ωρα
Την ετοιμότητα της Επιτροπής να θέσει σε εφαρμογή, εφόσον ζητηθεί, το μηχανισμό στήριξης που αποφασίστηκε σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ εξέφρασε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Α. Τόρες.
Συμφωνία για τους όρους του δανείου
Οι υφυπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης και αξιωματούχοι των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης συμφώνησαν για τους όρους ενός πιθανού δανείου για την Ελλάδα, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πηγές.
«Επετεύχθη συμφωνία,» δήλωσε στο πρακτορείο άτομο με γνώση των διαπραγματεύσεων ενώ σχετικά με τα επιτόκια, είπε πως «είναι σχεδόν πανομοιότυπα με τους όρους του ΔΝΤ».
«Για δάνεια μέχρι τρία χρόνια, είναι το επιτόκιο SDR ( τα ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα που έχει μια χώρα στο ΔΝΤ) συν 300 μ.β συν 50 μ.β. για προμήθεια»
Υπενθυμίζεται πως χτες και σήμερα συνεδρίαζε στις Βρυξέλλες η EFC, μια επιτροπή αποτελούμενη από τους υφυπουργούς οικονομικών και στελέχη των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης. Η επιτροπή θα προετοίμαζε την ατζέντα για το επερχόμενο ECOFIN το οποίο θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα.
Πάντως, το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο αξιωματούχο της Ε.Ε., αναφέρει πως οι λεπτομέρειες για το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα ακόμα οριστικοποιούνται, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο του ECOFIΝ στη Μαδρίτη.
Εκτιμάται ότι η νέα κατά δυο βαθμίδες υποβάθμιση από τον οίκο Fitch είναι πολύ πιθανό να μας οδηγήσει στην ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από την Ε.Ε. Σημειώνεται ότι αναλυτές της UBS θεωρούν ως πολύ πιθανή τη διάσωση της Ελλάδας τις προσεχείς ημέρες ακόμη και μέσα στο σαββατοκύριακο.
«Πιστεύουμε πως μια παρέμβαση κατά το Σαββατοκύριακο είναι ένα από τα ενδεχόμενα», τονίζει ο οικονομολόγος της UBS, Stephane Deo. Επίσης, ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι είναι εξαιρετικά απίθανο το σενάριο της πτώχευσης, ωστόσο, μήπως πτώχευση δεν είναι άμα προσφύγουμε στο ΔΝΤ. Απλά δεν θα το λέμε…
Σε αναμονή των εξελίξεων λοιπόν...

Υ.Γ.: Τα σημερινά ομόλογα 3μήνου, που λήγουν δηλαδή στις 8 Ιουλίου (07/08/10 κατα την Αμερικάνικη γραφή), έχουν φτάσει στο απόστευτο >14%… this is the end Giorgos. Take the pulos and go back home...



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]