Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τελικά, ο “Τιτανικός” ήταν η κυβέρνηση

  • Και αν ξεφύγουμε από τη σημερινή οικονομική κρίση, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τα κύρια αιτια της
  • Η πολιτική ανεπάρκεια και η κρίση της ελληνικής πολιτικής που μέχρι σήμερα πριμοδότησε την "λαμογιά" και τις "αρπαχτές" φέρουν ακαίραια την ευθύνη του σημερινού εθνικού κινδύνου
Πιο κοντά από ποτέ στην κηδεμονία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκεται η Ελλάδα κάτω από την πίεση των spreads, δηλαδή των αγορών που δείχνουν να μην εμπιστεύονται ούτε το πρόγραμμα σταθερότητας της κυβέρνησης αλλά ούτε και το οικονομικό επιτελείο που παλινωδεί καθημερινά.
Μπορεί το απόγευμα ο Τρισέ να έδωσε μια τεχνητή ανάσα ζωής λέγοντας ότι η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει, ωστόσο, είναι πλέον εμφανές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα καταφέρει. Τα επιτόκια είναι στα ύψη και ο δανεισμός του Μαΐου θα είναι εξοντωτικός. Παράλληλα, μέχρι το τέλος του έτους η Ελλάδα θα πρέπει να δανειστεί περί τα 30-35 δισ. ευρώ. Ποιος διαβεβαιώνει την κυβέρνηση ότι τα spreads θα αποκλιμακωθούν;
Το οικονομικό επιτελείο και ο πρωθυπουργός δείχνουν να παίζουν ΠΡΟΠΟ – να ποντάρουν με βάση τις προβλέψεις τους. Δηλαδή εκτιμούν ότι θα αποκλιμακωθούν οι πιέσεις και το πρόγραμμα σταθερότητας θα εμφανίσει τα πρώτα θετικά σημάδια του. Μα αυτό δεν είναι άσκηση οικονομικής πολιτικής, αλλά τζόγος.
Αποδεικνύεται δηλαδή ότι όταν ο «Τιτανικός» για τον οποίο μιλούσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν τελικά η κυβέρνηση και όχι η χώρα.
Η εικόνα της κυβέρνησης μοιάζει απόλυτα με τον Τιτανικό πριν από τη σύγκρουση. Δηλαδή, στη γέφυρα όπου είναι ο καπετάνιος και οι άνδρες της βάρδιας (ο πρωθυπουργός και οι οικονομικοί υπουργοί εν προκειμένου) επικρατεί σύγχυση, ολίγος πανικός, ασάφεια για το που πάει το καράβι, αγωνία για το τι θα ξεπηδήσει από το σκοτάδι.
Στα καταστρώματα, αντίθετα, επικρατεί ολίγον από παιδική χαρά ή δεξίωση. Οι υπόλοιποι υπουργοί, τα λοιπά κυβερνητικά στελέχη, δείχνουν να μην αισθάνονται τι έρχεται. Γλεντούν, πίνουν, ερωτεύονται ή άλλως, κοιμούνται, δεν νομοθετούν, αλλάζουν νομοσχέδια που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρώσει εδώ και μήνες, κοντράρονται για τις (μη) αρμοδιότητες.
Απόδειξη της κατάστασης και το βαθμολόγιο του δεύτερου καπετάνιου, Θ. Πάγκαλου. Οι περισσότεροι επιβάτες του Τιτανικού δεν πήραν ούτε τη βάση. Που είναι ο Ραγκούσης με τις φοβερές ιδέες του; Ο “Καλλικράτης” θα έλθει επιτέλους να δούμε τι φρούτο είναι;
Που είναι η Μπιρμπίλη με την πράσινη επανάσταση; Μόνο παρανομίες με πρόστιμα ξέρει να νομιμοποιεί.
Που είναι ο Ρέππας με τα δημόσια έργα που τα έχει παγώσει;
Που είναι η Κατσέλη με το ΕΣΠΑ που πάει από το κακό στο χειρότερο; Μας δίνουν χρήματα και εμείς δεν έχουμε τσέπες να τα βάλουμε.
Που «χάθηκε» ο σερίφης, Μ. Χρυσοχοϊδης. Μετά τις «βόμβες» αποφάσισε να σιωπήσει;
Που είναι όλοι οι υφυπουργοί που το μόνο που κάνουν είναι δημόσιες σχέσεις για την μελλοντική επανεκλογή τους;
Κι όλα αυτά την ώρα που ο τόπος βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική στιγμή.
Το πρόβλημα της χώρας είναι θέμα θέλησης. Όλοι ξέρουν τι φταίει και όλοι γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει.
Απλά έτυχε να κυβερνά μια ομάδα ατόμων που είχαν μάθει:
- στη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων και στο μοίρασμα της πίττας
- στον Χολαργό και στις υποτιμήσεις
- στην Ολυμπιάδα
Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν διαχειρίστηκαν κρίση και οικοδόμησαν ένα σύστημα και μια κοινωνία διανομής. Αν ήμουν μοιρολάτρης θα έλεγα ότι είναι Θεία δίκη που ο ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ που ναυπήγησαν και χάραξαν πορεία είναι στα χέρια τους.
Το τραγικότερο είναι ότι ούτε μετά από το 1940 – 1950 δεν ήρθε το ΔΝΤ στη χώρα και τα πράσινα άλογα το προσκάλεσαν.
Σε κάθε δήλωση υποτίμησης της χώρας και αποδόμησης της οικονομίας τα επιτόκια ανεβαίνουν και οι ίδιοι πάνε για …κανό.
- το ΕΣΠΑ; ξεχασμένο
- το φορολογικό; κατάντησε ανέκδοτο
- το ασφαλιστικό; περιμένουμε το τι θα πουν οι έξω
- εξωτερική πολιτική; χωρίς Υπουργό 6 μήνες και αμφισβητείται και η …Σαλαμίνα
- έσοδα; λιγότερα και από την …διαλυμένη ΥΠΕΕ με ΦΠΑ+
- επιτόκια; διπλάσια από τη κακιά ΝΔ
- ανεργία; χάος
- δημόσια έργα; είμαστε στις διαπραγματεύσεις ακόμα
- συντονισμός; βαθμολογίες και έλεγχοι, υφυπουργοί χωρίς αρμοδιότητες
- κοινωνία; βόμβες, Καμπούλ, ιθαγένειες
- οικονομία; ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ, κλειστά για μετά, ανάπτυξη τίποτα, αύξηση έμμεσων φόρων, περικοπές μισθών
- δημόσια διοίκηση; ΓΓ σε αναζήτηση, στελέχωση σε διαβούλευση, στενός Δ Τομέας του χρόνου μετά τις εξετάσεις, περιμένουμε και τον ΚΑΛΙΚΡΑΤΗ και έδεσε το γλυκό
- ΠΣΑ; ίσως το έλλειμμα να είναι 12 ή 13 ή 14 με μαγειρεμένα στοιχεία πάλι αλλά εμείς ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΧΩΡΙς ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΣΑΝ… ΝΟΥΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ
Μετά από την παραπάνω εικόνα της χώρας μας φταίνε οι κερδοσκόποι και οι κακοί Γερμανοί.
30 χρόνια 300 πολιτικοί 300 δις € χρέος
Και για να λέμε λίγες αριθμητικές αλήθειες:
* 30.000 ελληνικές οικογένειες διαθέτουν στα τμήματα private banking των τραπεζών περίπου 50 δισ. , ενώ άλλα 40 δισ. έχουν καταθέσει Έλληνες πολίτες στο εξωτερικό.
* Μόνο οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες είχαν κέρδη 11,8 δισ. το 2009, 10 δισ. το 2008 και 11,3 δισ. το 2007. Η Εθνική Τράπεζα την τελευταία πενταετία είχε κέρδη 6,3 δισ.
* Ελληνικές επιχειρήσεις (υπολογίζονται 4.000) έχουν επενδύσει σχεδόν 20 δισ. στο εξωτερικό, από τα οποία τα 16 δισ. στα Βαλκάνια.
* Υπάρχουν 10.000 υπεράκτιες (offshore) εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που διακινούν γύρω στα 500 δισ. και το δημόσιο χάνει ετησίως από φόρους 6 δισ.
* Κάθε χρόνο οι καταναλωτές πληρώνουν και οι επιχειρήσεις εισπράττουν, αλλά δεν αποδίδουν περί τα 6 με 6,5 δισ. από ΦΠΑ.
* Η εισφοροδιαφυγή φτάνει τα 8 δισ. ετησίως.
* Πάνω από 5.000 επιχειρήσεις οφείλουν 31 δισ. στο δημόσιο.
* 51 δις τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις
* 3 κοινοτικά πακέτα
Μα πάνω από όλα:
Τα τελευταία 12 χρόνια το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 60%…
Δεν νομίζω να πήγαν σε υγεία, παιδεία, μισθούς…
Πως λοιπόν έχουμε τόσο χρέος και τέτοιο έλλειμμα;
Πηγή



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. autoi einai sthn deksiwsh kai emeis eimaste sta katwtera katastrwmata mazi me ta podikia kai exoume plhrh agnoia,,,padelws plhrh agnoia!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]