Η βίζα τέλος αλλά... ξέρεις από ESTA;
- Μπορούμε να πηγαίνουμε στις ΗΠΑ χωρίς βίζα, αλλά κατά τα άλλα θα πρέπει να έχουμε ειδικό διαβατήριο με τσιπάκι, δηλαδή... (Χ)ESTA
Τι πρέπει να έχετε μαζί σας;
Νέο διαβατήριο, εισιτήριο μετ΄επιστροφής αλλά και το έντυπο ESTA.
Τι είναι αυτό;
Αναλυτικά λοιπόν, το πρόγραμμα κατάργησης της Βίζας επιτρέπει σε ΄Ελληνες να ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για τουρισμό ή κάποιους επιχειρηματικούς λόγους, και να παραμένουν εκεί για χρονικό διάστημα 90 ημερών χωρίς βίζα, αν και οι εν λόγω επισκέπτες θα πρέπει να συμπληρώνουν ηλεκτρονικά, πριν αναχωρήσουν από την Ελλάδα, ένα έντυπο για την παροχή σχετικών πληροφοριών.
Όσοι θα ταξιδεύουν στις ΗΠΑ χωρίς βίζα θα πρέπει να έχουν μαζί τους τρία πράγματα απαραιτήτως:
- Διαβατήριο με ενσωματωμένο τσιπ που θα περιλαμβάνει πληροφορίες από τη σελίδα δεδομένων που η ελληνική κυβέρνηση εκδίδει από 26 Αυγούστου 2006 και έχει το σύμβολο του μικροτσίπ στο εξώφυλλο (Σημείωση: Όσοι Έλληνες πολίτες διαθέτουν διαβατήρια που εκδόθηκαν πριν από τις 26 Αυγούστου 2006 πρέπει να υποβάλουν ακόμα αίτηση για βίζα με τον παλιό τρόπο, ή να αποκτούν καινούργιο διαβατήριο προκειμένου να επωφεληθούν από τη νέα διάταξη).
- ΄Εγκυρο εισιτήριο μετ'επιστροφής ή προώθησης σε άλλο προορισμό που θα έχει εκδοθεί από αεροπορική εταιρία που συμμετέχει στο πρόγραμμα κατάργησης της βίζας.
- Ηλεκτρονική έγκριση ή άδεια με τίτλο "ESTA", ακρωνύμιο για ηλεκτρονικό σύστημα για την έγκριση ταξιδίου.
Η "ESTA" είναι ένα ηλεκτρονικό έντυπο που οι επισκέπτες στις ΗΠΑ θα πρέπει να συμπληρώνουν μόνο ηλεκτρονικά στην ακόλουθη διεύθυνση: https://esta.cbp.dhs.gov.
Το έντυπο αυτό είναι παρόμοιο με το έντυπο που συμπληρώνουν οι ταξιδιώτες, πριν προσγειωθεί το αεροπλάνο στις ΗΠΑ. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο αντίτιμο για τη συμπλήρωση της αίτησης, αλλά στο μέλλον ενδέχεται να υπάρξει κάποια μικρή επιβάρυνση. Συνιστάται στους ταξιδιώτες να αποφεύγουν διάφορες ιστοσελίδες που τους χρεώνουν, προκειμένου να υποβάλλουν τις αιτήσεις για λογαριασμό τους.
Μετά από τη συμπλήρωση του εντύπου, στις περισσότερες περιπτώσεις, η ESTA υποδεικνύει αμέσως ότι το ταξίδι εγκρίθηκε. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να τυπώνουν τη σχετική έγκριση και να την προσκομίζουν στο αεροδρόμιο. Συνήθως η έγκριση αυτή θα είναι έγκυρη για δύο χρόνια, αλλά οι κάτοχοι διαβατηρίων, που λήγουν θα πρέπει να κάνουν αίτηση ξανά με το καινούργιο διαβατήριο.
Οι επισκέπτες που δεν έχουν έγκριση ESTA ή βίζα δε θα μπορούν να εισέρχονται στις ΗΠΑ. Επίσης, σε όσους ταξιδιώτες που η αίτηση για βίζα απορρίφθηκε, ή δεν τους επετράπη να εισέλθουν στις ΗΠΑ για διαφόρους λόγους, ή υποχρεώθηκαν να αναχωρήσουν από τις ΗΠΑ δε θα χορηγείται έγκριση ESTA, κατά πάσα πιθανότητα. Αυτοί οι ταξιδιώτες θα πρέπει να κάνουν αίτηση για βίζα στην Πρεσβεία.
Η χορήγηση βίζας με το παλιό σύστημα θα είναι απαραίτητη για όσους ΄Ελληνες σκοπεύουν να μείνουν στις ΗΠΑ για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών, ή να συμμετάσχουν σε διάφορα προγράμματα, όπως για παράδειγμα προγράμματα σπουδών ή μορφωτικών ανταλλαγών, για όσους σκοπεύουν να εργαστούν προσωρινά, και για δημοσιογράφους σε επαγγελματική αποστολή.
Όσοι διαθέτουν ήδη έγκυρη βίζα τύπου B1/B2 και για όσο διάστημα αυτή ισχύει μπορούν να επισκέπτονται τις ΗΠΑ για τουριστικό ή επιχειρηματικό σκοπό χωρίς να χρειάζεται να έχουν έγκριση (Χ)ESTA.
Στο τελος θα απαιτουν να μας βαλουν μικροτσιπ στον κωλο μας!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΜ
Δηλαδη τι πρεπει να κανουν οι Αμερικανοι; Να αφηνουν τον καθε ενα να επισκεπτεται τη χωρα τους ανεξελεγκτα; Τι τους περασες, ραγιαδες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣαφέστατα αγαπητέ αναγνώστη οι αμερικανοί δεν είναι ραγιάδες. Απλά μας έστειλαν εδώ το χειρότερο "δείγμα" που είχαν... Και για να γίνω ακριβέστερος, το ξεφορτώθηκαν σαν να είμαστε η χωματερή του πλανήτη... Κρίμα που εκεί στο Αμέρικα δεν έχουν κάποιον Καιάδα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνω, ομως οι Αμερικανοι εξυπηρετουν τα συμφεροντα τους και δε μπορουμε να τους κατηγορουμε γι'αυτο. Το οτι εμεις ψηφισαμε το μπουφο ειναι δικο μας προβλημα. Πρεπει να πεταχτει σε Ελληνικο Καιαδα γιατι βλαπτει τα δικα μας συμφεροντα. Για τους Αμερικανους ειναι χρησιμος. Δεν ακουσες τον Ομπαμα που τον αποκαλεσε copatriot;
ΑπάντησηΔιαγραφή