Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αναπάντητα ερωτηματικά για τη διάσωση της Ελλάδας

  • "...η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι προβλέπονταν, και η Αθήνα θα πρέπει να πληρώσει αυξημένα επιτόκια στις αγορές ομολόγων που θα είναι δύσκολο να αποδειχτούν βιώσιμα..."
Παρά το γενναίο σχέδιο δημοσιονομικών περικοπών της ελληνικής κυβέρνησης, η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup δεν έδωσε σαφή λύση και οι αβεβαιότητες για τον τύπο, τους όρους και το ύψος της χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής στήριξης προς την Ελλάδα έναντι των κερδοσκόπων των αγορών ομολόγων παραμένουν
Φτάνοντας στη συνάντηση του Eurogroup το απόγευμα της Δευτέρας, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωνε πως η σχετική πρωτοβουλία της Ευρωζώνης αποτελούσε μια ‘καλή κίνηση’. Στη λήξη της συνάντησης όμως, οι 16 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είπαν μεν ότι είναι έτοιμοι να προσφέρουν συνδρομή στην Ελλάδα μέσω της χορήγησης δανείων από τα κράτη μέλη, επέμεναν ωστόσο ότι ο κεντρικός στόχος παραμένει η Ελλάδα να ξεπεράσει μόνη τις δυσκολίες της μέσα από την εφαρμογή ενός αυστηρού προγράμματος λιτότητας διάρκειας τουλάχιστον 3 χρόνων.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά από 5 ώρες συνομιλιών, οι υπουργοί δήλωσαν: «Ο στόχος είναι δεν είναι η προσφορά χρηματοδότησης στην Ελλάδα με το μέσο επιτόκιο της Ευρωζώνης αλλά η περιφρούρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας του συνόλου της Ευρωζώνης».
Αν ενεργοποιηθεί το σχέδιο, θα έχουμε την πρώτη παρέμβαση των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης για τη στήριξη ενός κράτους μέλους από την εισαγωγή του ευρώ, το 1999. Μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν έχει διατυπώσει επίσημο αίτημα για συνδρομή, με την ελπίδα ότι οι πιέσεις που δέχεται θα υποχωρήσουν από τη στιγμή που οι εταίροι της στην Ευρωζώνη καταστήσουν σαφές στις αγορές ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε δράση αν καταστεί απαραίτητο.
Καθιστώντας ξεκάθαρο ότι κάθε οικονομική συνδρομή στην Ελλάδα δεν θα προσφερθεί με το μέσο επιτόκιο της Ευρωζώνης, αλλά με υψηλότερο επιτόκιο, οι υπουργοί Οικονομικών θέλουν να επιβεβαιώσουν ότι ο βασικός νομικός κανόνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλέπει πως ούτε το σύνολο των 27 χωρών, ούτε οι επιμέρους χώρες θα προσφέρουν οικονομική συνδρομή σε περίπτωση σοβαρής δυσκολίες κράτους μέλους, δεν παραβιάζεται.
Σύμφωνα με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών, Γιαν Κες ντε Τζάγκερ, η βασική ιδέα είναι να πεισθεί η Ελλάδα να εφαρμόσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης και να συνεχίσει να αναχρηματοδοτεί το δημόσιο χρέος της μέσα από τις αγορές.
Η ελληνική κυβέρνηση πούλησε κρατικά ομόλογα ύψους 5 δις ευρώ στις αρχές Μαρτίου αλλά με επιτόκιο 6,25% - που κατά πολλούς οικονομολόγους κινδυνεύει να αποδειχτεί μη βιώσιμο για μια χώρα που πρέπει να αντλήσει από τις αγορές φέτος 53 δις ευρώ.
Μετά τη λήξη της συνάντησης ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανακοίνωσε ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός υποστήριξης στην Ελλάδα δεν θα αφορά τελικά εγγυήσεις δανείων, επιλογή που εξετάζονταν σοβαρά και προκρίνονταν έως πριν λίγες μέρες. Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης πρόσθεσαν ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα χορήγησης δανείων στην Ελλάδα θα είναι προαιρετικό, αλλά ότι το πιθανότερο είναι πως όλες οι χώρες του ευρώ, με επικεφαλής τη Γερμανία και τη Γαλλία, θα συμβάλλουν.
«Η ελληνική κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Έχει λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις που θέτουν σε εφαρμογή και βαδίζει προς μια αξιόπιστη δημοσιονομική αναδιάρθρωση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έπεσαν την Τρίτη μετά τις διαβεβαιώσεις των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης ότι θα παρασχεθούν άμεσα δάνεια στην Αθήνα για να τη βοηθήσουν να τα βάλει πέρα με την κρίση αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους της.
Τραπεζικές και επενδυτικές πηγές δήλωναν πως οι αγορές είναι πλέον πεπεισμένες ότι οι Έλληνες θα μπορέσουν να δανειστούν χρήματα από τις αγορές για να αναχρηματοδοτήσουν τις εκδόσεις ομολόγων που λήγουν μέσα στις επόμενες βδομάδες καθώς η κρίση εμφανώς υποχωρεί.
Ο Ρίτσαρντ Μπάτι, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων του Standard Life Investment, είπε: «Είναι πλέον σαφές ότι βραχυπρόθεσμα η Ελλάδα θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα ποσά που χρειάζεται για να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις τον Απρίλιο και τον Μάιο. Ιδίως από τη στιγμή που έχουμε μια προσφορά χορήγησης δανείων από τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης».
Ένας άλλος επενδυτής πρόσθεσε: «Νομίζω πως η Ελλάδα θα ξεπεράσει το εμπόδιο της βραχυπρόθεσμης αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους της, από τη στιγμή που κατέστη σαφές ότι έχει την υποστήριξη των άλλων χωρών της Ευρωζώνης».
Φέτος η Ελλάδα έχει δανειστεί μέχρι στιγμής 13 δις ευρώ με δύο εκδόσεις ομολόγων αλλά πρέπει να συγκεντρώσει άλλα 20 δις ευρώ μέσα στους επόμενους δύο μήνες για να αναχρηματοδοτήσει εκδόσεις που λήγουν.
Παρόλα αυτά οι επενδυτές προειδοποιούν ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο πως η Ελλάδα μπορεί να τα βγάλει πέρα με τα μακροπρόθεσμα προβλήματα χαλιναγώγησης του φουσκωμένου δημοσιονομικού της ελλείμματος.
«Μπορούν να επιτύχουν τις αναγκαίες δημοσιονομικές προσαρμογές;», σημειώνει ο Μπάτι. «Αυτό είναι αμφίβολο, κυρίως γιατί η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι προβλέπονταν, και η Αθήνα θα πρέπει να πληρώσει αυξημένα επιτόκια στις αγορές ομολόγων που θα είναι δύσκολο να αποδειχτούν βιώσιμα».
Να σημειώσουμε ότι τα 10ετή ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται με επιτόκιο άνω του 6%, 1.5 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από ό,τι τον περασμένο Οκτώβριο, πριν την έναρξη της κρίσης. Αν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν τόσο υψηλές, η χώρα θα επιβαρυνθεί με άλλα 4 δις ευρώ ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]